Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Επτάχρονο κοριτσάκι πέθανε από την πείνα

Ενόχους για τη δολοφονία της 7χρονης αυτιστικής κόρης τους βρήκε το Ανώτατο Δικαστήριο Νέας Νότιας Ουαλίας μία 35χρονη γυναίκα και τον 48χρονο σύζυγό της που άφησαν το παιδί τους να πεθάνει από την πείνα.
Συγκεκριμένα, οι ένορκοι έκριναν τη μητέρα του κοριτσιού ένοχη για δολοφονία και τον πατέρα ένοχο για ανθρωποκτονία, ενώ οι ποινές τους αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών.
Το ζευγάρι κατά τη δίκη, που διήρκησε πέντε εβδομάδες, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόσεξε ότι το παιδί τους από τα 20 κιλά που ζύγιζε κατέληξε να ζυγίζει μόλις 9 κιλά. Είπαν ότι η άτυχη μικρούλα έχασε την όρεξή της από τότε που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Χοκς Νεστ.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που κλήθηκε να διαπιστώσει τα αίτια του θανάτου της, τον Νοέμβριο του 2007 το 7χρονο κοριτσάκι έμοιαζε με ντυμένο σκελετό, με ζαρωμένη σάρκα.
Η μητέρα του θύματος, που είχε αρνηθεί την ενοχή της, είπε ότι ποτέ της δεν πίστευε ότι το παιδί της θα πεθάνει, ενώ ο σύζυγός της, αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη, είπε στο δικαστήριο ότι η γυναίκα του ήταν η μόνη υπεύθυνη για τη φροντίδα του παιδιού και ότι ποτέ δεν συζήτησε μαζί του την κατάσταση της κόρης τους.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που κατέθεσαν, το κοριτσάκι πέθανε από μακροχρόνια στέρηση φαγητού και παρά το γεγονός ότι η μητέρα του είπε στο δικαστήριο ότι η μικρούλα είχε φάει λίγες ώρες πριν από τον θάνατό της και περπάτησε μόνη της στο κρεβάτι της, οι γιατροί κατέθεσαν ότι αυτό ήταν αδύνατο, γιατί το παιδί είχε χάσει όλη τη μυϊκή του μάζα, ήταν ανίκανο να μασήσει ή να καταπιεί φαγητό, να περπατήσει ή να κάτσει, θεωρώντας βέβαιο ότι το κοριτσάκι βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση αρκετές μέρες πριν από το θάνατό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι έχει άλλες τρεις κόρες οι οποίες τελούν υπό την κηδεμονία των κοινωνικών υπηρεσιών της Πολιτείας.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Καταγγελία για ισραηλινά βασανιστήρια σε ανήλικους Παλαιστίνιους

Οι ισραηλινές αρχές υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια συλληφθέντες ανήλικους Παλαιστίνιους, καταγγέλλει μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές βασανίζονται συστηματικά, ενώ δεν δικάζονται δικαίως, ανακοινώθηκε σήμερα από την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Υπεράσπιση για τα Παιδιά.
«Από τη στιγμή που συλλαμβάνονται οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι υποβάλλονται σε κακομεταχείριση στα χέρια των ισραηλινών στρατιωτών, των αστυνομικών και των ανακριτών», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης αυτής.
«Το παιδί δένεται σφικτά και επώδυνα, του δένουν τα μάτια και το πετάνε στην καρότσα ενός στρατιωτικού αυτοκινήτου χωρίς να ξέρουμε που το πηγαίνουν», προστίθεται στην έκθεση της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης.
Κατά την ανάκρισή τους, οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι «δένονται χειροπόδαρα, τους κλείνουν τα μάτια, τους κλωτσάνε, τους βάζουν να κάθονται σε άβολες στάσεις για πολλές ώρες, τους απομονώνουν και τους στερούν τον ύπνο», επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.
Παράλληλα «τόσο οι ανήλικοι (πολλές φορές ηλικίας 12 χρόνων) όσο και οι οικογένειές τους δέχονται συνεχείς απειλές τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές» από τις ισραηλινές αρχές ενώ τους απαγορεύεται να έχουν δικηγόρο ή να δέχονται επισκέψεις από τους οικείους τους.
Σύμφωνα με την έκθεση από τον Ιανουάριο του 2001 έως το Δεκέμβριο του 2006 έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αγωγές κατά ανακριτών για κακομεταχείριση και για φρικτά βασανιστήρια, αλλά καμία από αυτές δεν εκτελέστηκε.
Τα παιδιά οδηγούνται σε ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια, οι δίκες τους δεν διαρκούν ποτέ περισσότερα από πέντε λεπτά και στο 95% των περιπτώσεων κρίνονται ένοχα για όσα κατηγορούνται ενώ οι αποδείξεις της ενοχής τους αρχειοθετούνται ως απόρρητες.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Νέο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο

Νέο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο
Ο Σύλλογος Φλόγα σε συνεργασία με δύο παιδιατρικά νοσοκομεία υλοποιεί πρωτοποριακό πρόγραμμα για παιδιά με καρκίνο με στόχο την αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης και της ποιότητας ζωής τους.
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2009
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας ανακοινώθηκε η υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο, την οποία θα αναλάβει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», με την εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση της GlaxoSmithKline. Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους και προβλέπει τη διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων στο σπίτι (αιμοληψία, περιποίηση καθετήρα Hickman, χορήγηση υποδόριων ενέσεων) από ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες. Η GlaxoSmithKline θα υποστηρίξει επίσης το Σύλλογο «Φλόγα» στην ενσωμάτωση ψυχο-κοινωνικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά με καρκίνο που μένουν στον ξενώνα της «Φλόγας» και υποβάλλονται σε μακροχρόνια θεραπεία.
Στην περιοχή της Αττικής, τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια μπορούν να λάβουν θεραπεία σε δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε συνεργασία με την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια θα επεκταθεί στις τρεις ογκολογικές κλινικές των δύο νοσοκομείων, εξυπηρετώντας όλα τα παιδιά με καρκίνο που ζουν στην Αττική.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GlaxoSmithKline Ελλάδας, κ. Γιώργος Κατζουράκης δήλωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα στον τομέα της υγείας και έρχεται να καλύψει μία πραγματική ανάγκη. Την ανάγκη για υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη για παιδιά με καρκίνο και την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η GSK τα τελευταία χρόνια στηρίζει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά. Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας ενισχύει το κοινωνικό μας έργο, επιτρέποντας στη Φλόγα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των οικογενειών που υποστηρίζει.»
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 270 νέες περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο. Λόγω της διάρκειας της θεραπείας και της μακράς παρακολούθησης που απαιτείται, ο συνολικός αριθμός παιδιών με καρκίνο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Τα παιδιά με καρκίνο συχνά απαιτείται να επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο για απλές ιατρικές πράξεις και παρακολούθηση, με αποτέλεσμα πολλές ώρες αναμονής στα νοσοκομεία, απουσία των παιδιών από τα σχολεία τους και των γονιών από την εργασία τους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φλόγα, κα Μαρία Τρυφωνίδη ανέφερε: «Το πρόγραμμα «κατ οίκον παροχής νοσηλευτικής φροντίδας» έρχεται να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα, μειώνοντας τις ώρες αναμονής των παιδιών και των γονιών τους στα νοσοκομεία, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους μέσω παροχής υπηρεσιών στο σπίτι τους και βελτιώνοντας την πρόσβαση και περίθαλψη στο νοσοκομείο για τα παιδιά που πραγματικά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.»
Το 2004 πραγματοποιήθηκε μελέτη σκοπιμότητας από τηνογκολογική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», η οποία έδειξε ότι από τις 444 επισκέψεις παιδιών με καρκίνο στο νοσοκομείο σε διάστημα ενός μηνός, το 23% θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο σπίτι. Στην Αθήνα υπάρχουν τρεις ογκολογικές κλινικές σε δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και υπολογίζεται ότι κάθε μήνα περίπου 300 επισκέψεις θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται στο σπίτι, καλύπτοντας τις απλές ιατρικές ανάγκες των παιδιών που ζουν στην περιοχή της Αττικής.
Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κα Ελένη Βασιλάτου – Κοσμίδη ανέφερε: «Η μελέτη που πραγματοποιήσαμε το 2004, έδειξε ότι ένα πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας είναι πρακτικά εφαρμόσιμο, επιτρέποντας σε μεγάλο αριθμό παιδιών να εξυπηρετούνται από το σπίτι και παράλληλα δίνοντας τη δυνατότητα στο νοσοκομείο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χρόνιες νόσους στην Ελλάδα.»
10 χρόνια κοινωνικής προσφοράς της GlaxoSmithKline στα παιδιά με καρκίνο.
Στο πλαίσιο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο, η GlaxoSmithKline Ελλάδας με ιδιαίτερη ευαισθησία στηρίζει και ενισχύει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες παιδιών και εφήβων, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ενώ για 10 και πλέον χρόνια υποστηρίζει το Σύλλογο «Φλόγα».
Από το 1999, η GlaxoSmithKline Ελλάδας υποστηρίζει το 10ήμερο θεραπευτικό ταξίδι για τα παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα στο Barretstown Camp στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες, εγκεκριμένες από ψυχολόγους βοηθώντας τα να ενισχύσουν την αυτο-εκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους καθώς και να επανακτήσουν τη χαμένη παιδικότητά τους. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 100 παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα έχουν συμμετάσχει στο θεραπευτικό αυτό ταξίδι.
Η GlaxoSmithKline αποτελεί ιδρυτικό μέλος και τον μεγαλύτερο χορηγό του Προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας Barretstown στην Ιρλανδία όπου φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών που πάσχουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά που συμμετέχουν να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να θωρακίσουν τον ψυχολογικό τους κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση. Το 2009 περίπου 1.721 παιδιά από 22 Ευρωπαϊκές χώρες επισκέφθηκαν το Barretstown.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος "φύλακας άγγελος" των φτωχών της Τανζανίας


"Ίσως, στη δευτέρα παρουσία, ο Χριστός να μην μας ρωτήσει πόσες νηστείες ή πόσες μετάνοιες κάναμε. Σίγουρα θα μας ρωτήσει, όμως, αν δώσαμε νερό στο διψασμένο, φαγητό στον πεινασμένο, φάρμακο στον άρρωστο, στέγη στο ορφανό".
Τα λόγια αυτά του επισκόπου Διοκλείας, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Κάλλιστου Γουέδερ, αντανακλούν με τον καλύτερο ίσως τρόπο τη "φιλοσοφία" όσων έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο ιεραποστολικό έργο. Και δεν είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι και ο καταγόμενος από τον πανέμορφο ορεινό Σοχό Θεσσαλονίκης, Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως και Σεϋχέλλων Νήσων κ. Δημήτριος, ο οποίος εδώ και τεσσεράμισι χρόνια κάνει "μικρά θαύματα" στην Τανζανία.
Ένα έργο αντάξιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου της αγάπης, της προσφοράς και της ελπίδας για τους λαούς της αφρικανικής ηπείρου, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.
Στη χώρα αυτή, γνωστή σε όλο τον κόσμο για το οροπέδιο Σερεγκέτι και τον κρατήρα Γκορογκόρο, με το ένα τρίτο της να καλύπτεται από εθνικά πάρκα και καταφύγια θηραμάτων- προορισμός αγαπητός για εκλεκτούς τουρίστες- οι πολλαπλές ανάγκες των γηγενών είναι αδιανόητες για εμάς, που ζούμε στον πολιτισμένο κόσμο.
Στη χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής, των σαράντα εκατομμυρίων κατοίκων, δύο στα δέκα παιδιά πεθαίνουν από τη μάστιγα του AIDS, άλλα πεθαίνουν από ασιτία, αβιταμίνωση, έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, τροπικές ασθένειες. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, ζουν περίπου 45 χρόνια.
Συνηθισμένη εικόνα σε κάθε βήμα στους δρόμους ακόμη και της πρωτεύουσας Νταρ ελ Σαλάαμ, που σημαίνει "Πόλη της Ειρήνης", παιδιά ανάπηρα από πολιομυελίτιδα να σέρνονται κυριολεκτικά στη γη.
Η βοήθεια της ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δίνεται αδιακρίτως θρησκείας και φυλής, όπως άλλωστε και στις σαράντα από τις πενήντα τρεις χώρες της Αφρικής, όπου αναπτύσσεται συνεχώς το ιεραποστολικό έργο και επί των ημερών του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρου Β΄.
Δεκάδες γεωτρήσεις για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού, συσσίτια για χιλιάδες παιδιά, επτά σχολεία, δύο ορφανοτροφεία, δέκα εκκλησίες, ιατρικές κλινικές, προγράμματα για φορείς του AIDS και καρκινοπαθή παιδιά, συνθέτουν -μεταξύ άλλων- το έργο ανιδιοτελούς αγάπης της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Τανζανία.
Στόχος εφικτός, όπως εκτιμά ο Μητροπολίτης, έως το 2010 να προσφερθεί καθαρό πόσιμο νερό σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Η αναγνώριση των τοπικών αρχών είναι μεγάλη. Στην Ιρίγκα, μία εύφορη, πλην πάμφτωχη, περιοχή στην ενδοχώρα της Τανζανίας, όπου πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν ήξερε την Ορθόδοξη Εκκλησία, σε ένα νέο γυμνάσιο για 2.100 μαθητές, που οικοδομήθηκε από την Ιεραποστολή, στο Κινταμάλι, ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης, οι τοπικές αρχές έδωσαν το όνομα του Μητροπολίτη Δημήτριου.
Το τρίτο δημοτικό σχολείο στην περιοχή θα εγκαινιαστεί τον Ιούλιο από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος στηρίζει το θεάρεστο έργο, όπως και πολλές άλλες Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, και όχι μόνο.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης προσέφερε χρήματα για τη διάνοιξη τριών νέων πηγαδιών και την κατασκευή άλλων τριών κατοικιών. Στο πλευρό του είναι και οι συντοπίτες του από το Σοχό, με το δήμαρχο Θεοφάνη Παπά να πρωτοστατεί.
"Με τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδας, αλλά και τη συγκινητική ανταπόκριση του απλού κόσμου, από κάθε γωνιά της πατρίδας, από την Κύπρο και τη Διασπορά, συνεχίζουμε το έργο μας", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Δημήτριος, μνημονεύοντας και τη στήριξη των λίγων, αλλά εκλεκτών Ελλήνων της Τανζανίας.
Οι δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Στο νέο Ιεραποστολικό Κέντρο στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο, στην Αρούσα, κατασκευάζεται μία ακόμη κλινική και ένα νηπιαγωγείο. Έντεκα καινούργια πηγάδια ανοίγουν σε μία άλλη απομακρυσμένη πάμφτωχη περιοχή, στο Μαφρούτο.
"Εκεί, οι γηγενείς ζούνε ξεχασμένοι από τους ανθρώπους, όχι όμως και από το Θεό, που μας οδήγησε εκεί. Τόση φτώχια δεν έχω δει πουθενά", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δημήτριος.
"Για να φτάσουμε στον προορισμό μας- λέει- καθώς δρόμος δεν υπήρχε, ανεβήκαμε με τζιπ την κοίτη ενός ποταμού. Τώρα χτίζουμε και εκεί ένα σχολείο".
Όλες τις δυσκολίες, ο Μητροπολίτης Δημήτριος έχει μάθει να τις αντιμετωπίζει με καρτερικότητα, προσευχή και πολλές φορές με δάκρυα, πάντα όμως "έρχεται το έλεος του Θεού και προχωράμε", όπως λέει με ευλάβεια.
Μονάκριβη ανταμοιβή για τον ίδιο είναι η ανόθευτη αγάπη των γηγενών και η χαρά που εκδηλώνουν προσερχόμενοι στην εκκλησία, έχοντας διανύσει με τα πόδια ξυπόλητα, κάτω από τον καυτό ήλιο, δεκάδες χιλιόμετρα, με χαμόγελο στα χείλη και την ευχή "Μούγκου ακού μπαρίκι Σάνα" (να σας ευλογεί ο Θεός Κύριε).
Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια στην Τανζανία υπήρχαν μόνο 300 Ορθόδοξοι και μία εκκλησία. Σήμερα, οι πιστοί μετράνε χιλιάδες.
Για όσους επιθυμούν να συμβάλουν στο έργο της Ιεραποστολής της Τανζανίας οι λογαριασμοί τραπέζης είναι: ALPHA BANK 714-00-23 10010 680 και EUROBANK : 0026-0124-37-0100969481. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις 3 ευρώ στοιχίζει ένα εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, δέκα ευρώ ο ορός για την ελονοσία, 100 ευρώ μια χημειοθεραπεία, 150 ευρώ στοιχίζει ένα αναπηρικό καροτσάκι, ενώ 1.500 ευρώ είναι αρκετά για τη διάνοιξη ενός πηγαδιού, που μπορεί να αποβεί σωτήριο για χιλιάδες κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Τανζανίας.
"Πάντοτε με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του πνευματικού πατέρα της Αφρικής, με τη βοήθεια του Θεού, επιτελούμε το έργο του. Και μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί της Τανζανίας είναι ένα δικό μας παιδί, ένα δώρο του Θεού στο κόσμο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κοντά τους, προσφέροντας, με τη βοήθειά σας, αγάπη και ζωή", τονίζει ο Μητροπολίτης Δημήτριος, ο οποίος νιώθει ζηλευτή, θα έλεγε κανείς, πληρότητα στην καρδιά του.
"Εμείς, στην Τανζανία, κάθε ημέρα έχουμε μικρές Αναστάσεις και αυτό είναι που μας δίνει ανείπωτη χαρά", καταλήγει.

ΠΗΓΗ: http://omogeneia.ana-mpa.gr/