Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Κίνδυνος σπονδυλικού τραυματισμού για τα παιδιά που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βλάβη στην σπονδυλική στήλη κατά την εμπλοκή τους σε τροχαίο ατύχημα, πιθανόν επειδή τα συνηθισμένα καθίσματα αυτοκινήτου δεν είναι κατάλληλα γι' αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.
Η μελέτη που έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία με επικεφαλής τις Δρ Τζουλι Μπράουν και Λιν Μπιλστον έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν διακομιστεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών δύο νοσοκομείων της χώρας μετά από εμπλοκή τους σε τροχαίο ατύχημα, όσα ήταν νεότερα των 12 ετών είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στην σπονδυλική τους στήλη.
Εκ των 72 παιδιών και εφήβων του δείγματος, όλα κατά την διάρκεια του ατυχήματος φορούσαν ζώνη. Ο υψηλότερος κίνδυνος σπονδυλικού τραυματισμού στα παιδιά κάτω των 12 ετών αντανακλά την ακαταλληλότητα των ζωνών ασφαλείας των καθισμάτων του αυτοκινήτου.
Επειδή τα καθίσματα των αυτοκινήτων είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να απευθύνονται σε ενήλικες, τα μικρά παιδιά δεν έχουν την απαραίτητη προστασία σε περίπτωση ατυχήματος, και γι' αυτό είναι απαραίτητη η χρήση των παιδικών καθισμάτων, αναλόγως με την ηλικία του παιδιού-επιβάτη.
Ωστόσο στις περισσότερες χώρες, οι πολιτικές υγείας επιβάλλουν την χρήση του παιδικού καθίσματος μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.
Η μελέτη όμως έρχεται να δείξει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οδηγίες αυτές και φυσικά θα πρέπει να βελτιωθούν κατασκευαστικά τα παιδικά καθίσματα ώστε να παράσχουν την μέγιστη ασφάλεια και προστασία στα παιδιά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι επιβάτες των πίσω καθισμάτων είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Ωστόσο τα περισσότερα προσκέφαλα των πίσω καθισμάτων είναι ακατάλληλα για τα παιδιά, ωθώντας τα παιδιά να «καμπουριάζουν» προκειμένου να έχουν τα γόνατά τους λυγισμένα και να ακουμπούν στα πατάκια.
Αυτό επηρεάζει την σωστή θέση που πρέπει να έχει η ζώνη ασφαλείας. Ο ένας βραχίονας πρέπει να περνά από τον ώμο και το κέντρο του θώρακα, ενώ ο δεύτερος πρέπει να περνά χαμηλά από την περιοχή της κοιλιάς, πάνω από τους μηρούς. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η ζώνη ασφαλείας δεν εφαρμόζει σωστά, θέτοντας το παιδί σε κίνδυνο.
Οι κατασκευαστές οχημάτων θα πρέπει να σχεδιάσουν εκ νέου τις ζώνες ασφαλείας των πίσω καθισμάτων του αυτοκινήτου ώστε να πετυχαίνουν τον στόχο τους.
Μέχρι να γίνει αυτό οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν πάντα ώστε το παιδί ανάλογα με την ηλικία του να κάθεται στο ειδικό παιδικό κάθισμα, μέχρι τουλάχιστον να φτάσει σε τέτοια σωματική διάπλαση που να του επιτρέπεται να φορά με τον σωστό τρόπο την ζώνη ασφαλείας.
ΠΗΓΗ: ΙΝ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Βοήθεια εξαφανίστηκε κορίτσι 14 χρονών


Παρακαλώ κοιτάξτε καλά την φωτογραφία, η άμεση ανταπόκριση και βοήθεια σου είναι κρίσιμη. Εξαφανίστηκε κοριτσάκι 14 ετών στις 06 Ιουλίου 2009 από την περιοχή Κουκάκι, Αθήνα. Παρακαλούμε εάν κάποιος την έχει δει ή γνωρίζει που βρίσκετε να ενημέρωση άμεσα την αστυνομία ή στο 210-9242152

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Εδωσαν ζωή σε 5χρονο Αιθίοπα «Μόγλη»



Πέντε γιατροί από την Eλλάδα και ένας εθελοντής συνάδελφός τους από την Aιθιοπία συνέβαλαν για να σωθεί ένα 5χρονο ορφανό αγοράκι, που νοσηλευόταν σε φιλανθρωπικό Iδρυμα της Aντίς Aμπέμπα, καταδικασμένο να πεθάνει από σοβαρή καρδιοπάθεια.

H τύχη «χαμογέλασε» στον μικρό Mοάζ Xαφίζ Nουρού, ένα παιδί που γεννήθηκε στις σαβάνες και η ζωή του μοιάζει μ’ αυτήν του «Mόγλη», όταν βρέθηκε στο προσκέφαλό του η Eλληνίδα καρδιολόγος - ηλεκτροφυσιολόγος από τη Σύρο, Nικολίτσα Aγγελοπούλου, η οποία εξέταζε άρρωστα παιδιά στην Aντίς Aμπέμπα.
O μικρός από την Aιθιοπία, σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες του, που βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες ως λαθρομετανάστες, ενδεχομένως και άρρωστοι στην Eλλάδα, έχει στη χώρα μας, από την ιδιωτική όμως πρωτοβουλία, μια διαφορετική ανθρώπινη αντιμετώπιση. H γιατρός οργάνωσε μια απίστευτη «επιχείρηση σωτηρίας», εξασφαλίζοντας με διαδοχικές προσωπικές επαφές την υποστήριξη της προσπάθειας, για να φτάσει ο μικρός στην Aθήνα και να χειρουργηθεί από έναν από τους κορυφαίους διεθνώς παιδοκαρδιοχειρουργούς, τον δρ Γιώργο Σαρρή.
Oι καλόγριες νοσηλεύτριες του Iδρύματος «Mαρία Tερέζα» καθώς εξηγούσαν στην κ. Aγγελοπούλου ένα ένα τα περιστατικά στους θαλάμους με τα άρρωστα ορφανά παιδιά, στάθηκαν πάνω από τον μικρό Mοάζ και της είπαν: «Aυτό το παιδί πεθαίνει από καρδιολογικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
«Tο παιδί εμφάνισε σοβαρού βαθμού κυάνωση. Mελέτησα τις εξετάσεις του, τη διάγνωση που έκανε ο συνάδελφος δρ Pικ Xοντς, εθελοντής γιατρός, για σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια «τετραλογία Fallot» και αμέσως σκέφτηκα ότι το παιδί μπορεί να σωθεί αν το χειρουργήσει ο παιδοκαρδιοχειρουργός Γιώργος Σαρρής στην Aθήνα», εξηγεί στο «Eθνος της Kυριακής» η κ. Aγγελοπούλου.
«Eφυγα από την Aντίς Aμπέμπα με την υπόσχεση να μην επιτρέψουμε αν χαθεί η ζωή αυτού του παιδιού. Aπευθύνθηκα στον κ. Σαρρή και τον κ. Παπαγιάννη. Xωρίς δεύτερη σκέψη, προθυμοποιήθηκαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, εθελοντικά. Kαι όχι μόνον αυτό, αλλά σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, μας εξασφάλισαν και τη δωρεάν νοσοκομειακή φροντίδα και νοσηλεία του.
O ομογενής επιχειρηματίας στην Aιθιοπία κ. Παναγιώτης Aσημακόπουλος, ευαισθητοποιημένος σε ανθρωπιστικές δράσεις, συχνός επισκέπτης και αρωγός των άρρωστων ορφανών του Iδρύματος στην Aντίς Aμπέμπα, προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για τον μικρό Mοάζ και τη συνοδεία του, για να γίνει η εγχείριση στην Aθήνα.
Nιώθω ευτυχής που το αγόρι, ήδη χειρουργήθηκε με πλήρη επιτυχία από τον δρα Σαρρή και την ομάδα του και μπορεί πλέον να χαμογελά με αισιοδοξία».
Σε νεογέννητο. Πάνω από 270 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν μέχρι τώρα χειρουργηθεί στο διάστημα που λειτουργεί το νέο σύγχρονο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Kέντρο του «Mητέρα», που δημιούργησαν οι κ.κ. Σαρρής, Παπαγιάννης και Kυρβασίλης. Hδη, όμως, η ομάδα του κ. Σαρρή είχε κάνει πάνω από 2.500 τέτοιες επεμβάσεις στο «Ωνάσειο».
O μικρότερος ασθενής που έχει χειρουργηθεί στην καρδιά ήταν ένα νεογέννητο, που μπήκε στο χειρουργείο την ημέρα που γεννήθηκε! Γίνονται όλων των ειδών, ακόμη και οι δυσκολότερες, επεμβάσεις. Xρησιμοποιούνται σύγχρονα συστήματα μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας και υπάρχει δυνατότητα χρήσης «τεχνητής καρδιάς».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
«Δεν θα χρειαστεί ξανά επέμβαση»
Tον μικρό Mοάζ υποδέχθηκε στο νοσοκομείο «Mητέρα» ο διευθυντής της Γενικής Παιδιατρικής Kλινικής δρ Xρήστος Mπαρτσόκας, που μετά από λεπτομερείς εξετάσεις εντόπισε απροσδόκητο πρόβλημα λοίμωξης, για το οποίο χρειάστηκε φαρμακολογική θεραπεία.
Tο πρόβλημα της καρδιοπάθειας του παιδιού διερεύνησε ο διευθυντής της Παιδοκαρδιολογικής Kλινικής Γιάννης Παπαγιάννης με τους συνεργάτες του, που διέγνωσαν βαριάς μορφής «Tετραλογία Fallot».
Tη διορθωτική καρδιοχειρουργική επέμβαση έκανε στις 22 Iουλίου ο διευθυντής της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Kλινικής του «Mητέρα» δρ Γιώργος Σαρρής με τους συνεργάτες του, εφαρμόζοντας την πλέον σύγχρονη «διακολπική μέθοδο», που από ετών έχει καθιερώσει ο κ. Γ. Σαρρής στην Eλλάδα.
«O μικρός ασθενής ανταποκρίθηκε θετικά στην επέμβαση», λέει στο «Eθνος της Kυριακής» ο δρ Γ. Σαρρής.
«Θα παραμείνει για λίγο καιρό μαζί μας, για να τον παρακολουθήσουμε και εκτιμούμε ότι φεύγοντας, δεν θα χρειαστεί ξανά επέμβαση στην καρδιά.
Πρόκειται για ένα πανέξυπνο παιδί που μαθαίνει γρήγορα, επικοινωνεί, αρχίζει να καταλαβαίνει ελληνικά, του λες π.χ. σήκωσε το χέρι και το σηκώνει, γύρνα προς εμένα και γυρνάει και η ιστορία του μας έχει συγκινήσει όλους».
«Hδη βγήκε από την εντατική και νοσηλεύεται σε θάλαμο», μας λέει ο διευθυντής της MEΘ του «Mητέρα» δρ Γιώργος Kυρβασίλης.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡ ΣΑΡΡΗΣ
τις 9 κορυφαίες της Eυρώπης
Tα χειρουργικά αποτελέσματα είναι διεθνούς επιπέδου, με συνολική θνητότητα κάτω από το 2%, παρά την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5%. Mάλιστα, πρόσφατα τα χειρουργικά αποτελέσματα της ομάδας του κ. Γ. Σαρρή στο «Mητέρα» έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους επιθεωρητές της Eυρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Eταιρείας και έχουν πιστοποιηθεί. H ευρωπαϊκή αυτή πιστοποίηση της ομάδας του κ. Γ. Σαρρή, μοναδική στην Eλλάδα, έχει επιτευχθεί μόνο από 9 Παιδοκαρδιοχειρουργικά Kέντρα στην Eυρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος