Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Το ξύλο μειώνει την εξυπνάδα των παιδιών

Ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά του παιδιού, ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ περισσότερο από δάκρυα. Μπορεί να μειώσει το IQ , σύμφωνα με τον Αυστραλό κοινωνιολόγο, κ. Μάρι Στράους, ο οποίος μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα παιδιά επί 40 χρόνια.
Έχοντας ως δείγμα 800 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 2 και 4 χρόνων, μελέτησε επί 4 χρόνια την επίδραση του ξύλου και συμπέρανε ότι εκείνα που έτρωγαν ξύλο είχαν IQ πέντε βαθμούς χαμηλότερο από εκείνα που δεν υποβαλλόταν σ' αυτήν την μέθοδο επιβολής πειθαρχίας.
Σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 χρόνων, που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο μείωνε το IQ τους κατά 2,8 βαθμούς. Ο κ. Στράους επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών όλου του κόσμου.
Αλλά και η ψυχολόγος, δρ. Τζούντιθ Κέννεντι, από το Σίδνεϊ, υποστηρίζει ότι ενώ ένα ελαφρό χτύπημα στα οπίσθια, αραιά και που, δεν πρόκειται να έχει τραυματική επίδραση στο παιδί, το συχνό ξύλο, σίγουρα έχει βλαβερή επίδραση, επηρεάζοντας ακόμη και τη συμπεριφορά του.
ΠΗΓΗ: ikypros

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Κακοποιημένο παιδί: Η φρίκη σε πρώτο πλάνο στο Αγγέλων Βήμα

Το Αγγέλων Βήμα από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου διοργανώνει αφιέρωμα με θέμα «Κακοποιημένο Παιδί – Η Γυμνή Αλήθεια». Παρουσιάσεις, προσωπικές μαρτυρίες, εικόνες, μουσικές, ταινίες και θεατρικά αποσπάσματα...
Παρουσιάσεις, προσωπικές μαρτυρίες, εικόνες, μουσικές, ταινίες και θεατρικά αποσπάσματα από την παράσταση «Τα Ορφανά» του Λάϊλ Κέσλερ, σε ένα ενιαίο σύνολο, θα ευαισθητοποιήσουν και θα ενημερώσουν, γιατί η συνεχής επισήμανση και η καταγγελία «σκληρών συμπεριφορών» όπως και η συνεχής υπόμνηση της θέσης του παιδιού στον κόσμο μας, σημαίνει καταρχήν Πολιτισμός.
«ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ – Η ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ»
...2 παιδιά πεθαίνουν κάθε βδομάδα σε Αγγλία και Γερμανία από κακοποίηση και παραμέληση. (Unicef)
…3 παιδιά πεθαίνουν κάθε βδομάδα στη Γαλλία από κακοποίηση και παραμέληση. (Unicef)
…4 παιδιά πεθαίνουν κάθε βδομάδα στην Ιαπωνία από κακοποίηση και παραμέληση. (Unicef)
…27 παιδιά πεθαίνουν κάθε βδομάδα στις ΗΠΑ από κακοποίηση και παραμέληση. (Unicef)
…57.000 θάνατοι παιδιών μόνο το 2000 οφείλονται διαπιστωμένα σε κακοποίηση και παραμέληση.
Για το λόγο αυτό, ως αιτία θανάτου τους, έχει αναγραφεί η λέξη «Δολοφονία». (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)
Αυτά είναι μόνο το ελάχιστο μιας εκατόμβης αθώων.
Πόσο καιρό μπορεί ακόμη ο κόσμος μας να κρατάει κλειστά μάτια και αυτιά; Στο Ειδικό Αφιέρωμα «ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ – Η ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» στο Αγγέλων Βήμα, θα βοηθήσουν με την παρουσία τους, η Unicef, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Συνήγορος του Πολίτη και καταξιωμένοι άνθρωποι της Πνευματικής και Πολιτικής ζωής της χώρας μας όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και άλλοι.
Ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου και η ερμηνεύτρια Βικτωρία Ταγκούλη θα συμμετέχουν με ξεχωριστά τραγούδια και νανουρίσματα.
Η κάθε βραδιά θα κλείνει με αποσπάσματα από την παράσταση της μαύρης κωμωδίας «Τα Ορφανά» του Λάϊλ Κέσλερ, σε προσαρμογή Κοραή Δαμάτη με τους Παναγιώτη Μπρατάκο, Στέλιο Καλαϊτζή, Κώστα Ανταλόπουλο.
Το Ειδικό Αφιέρωμα συνοδεύεται από Έκθεση Φωτογραφίας και προβολές.
Ώρα έναρξης : καθημερινά στις 21.00.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό,
όμως συνιστάται τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 210-5242211 + 13.

Κακοποίηση παιδιών σε νηπιαγωγείο της Αγγλίας

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη σωματική κακοποίηση τριών παιδιών σε νηπιαγωγείο στο Nottinghamshire της Μεγάλης Βρετανίας, η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο.
Οι Αρχές κλήθηκαν στο Rocking Horse στην περιοχή Plumtree, αφού αποκαλύφθηκε ότι τα τρία παιδιά έφεραν σπασμένα κόκκαλα. Ο ελεγκτικός μηχανισμός για την εκπαίδευση, Ofsted, ανέστειλε τη λειτουργία του νηπιαγωγείου για έξι εβδομάδες, ώστε να διενεργηθεί έρευνα.
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, τώρα ερευνάται και το εάν ένα παιδί υπέστη σεξουαλική κακοποίηση.
Συνολικά έχουν συλληφθεί άλλα δύο άτομα και ανακρίνονται ακόμα τρία.
ΠΗΓΗ: MADATA.GR

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πενηντάχρονος εξωθούσε στην επαιτία παιδιά και ασθενείς


Πενηντάχρονος άνδρας συνελήφθη κατηγορούμενος ότι υποχρέωνε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένα 12χρονο παιδί, να ζητιανεύουν και να του δίνουν το μεγαλύτερο μέρος από τις εισπράξεις τους.
Ο βουλγαρικής καταγωγής κατηγορούμενος και οι έξι ομοεθνείς του επαίτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν το Σάββατο στον εισαγγελέα.
Στο αυτοκίνητο του 50χρονου, με το οποίο μετέφερε τους επαίτες, βρέθηκαν διάφορα τεχνητά μέλη (χέρια, πόδια) τα οποία κατακρατούσε από τους ανθρώπους που εκμεταλλευόταν και τους τα έδινε αφού συμπλήρωναν το «ωράριο».
ΠΗΓΗ: IN.GR

Σοκ στη Λάρισα από πατέρα που έσερνε το παιδί του με το αυτοκίνητο

Πρωτοφανές περιστατικό κατεγράφη το απόγευμα της Παρασκευής, στη Λάρισα, όταν πατέρας έδεσε τον 14χρονο γιο του με σκοινιά στο αυτοκίνητο, υποχρεώνοντας τον να τρέχει πίσω απ' αυτό, καθώς, όπως είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, «δεν τον άκουγε».
Ο πατέρας, αφού, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, άρπαξε με τη βία τον πρωτότοκο γιο του και τον έδεσε με χοντρό σκοινί από τους ώμους πίσω από το αυτοκίνητο του. Στη συνέχεια έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο και ξεκίνησε με μικρή ταχύτητα υποχρεώνοντας το γιο του να τρέχει πίσω από το αυτοκίνητο για δεκάδες μέτρα, προς «συμμόρφωση», επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «δεν τον άκουγε».Το περιστατικό αντελήφθησαν περίοικοι, οι οποίοι και ειδοποίησαν την αστυνομία που συνέλαβε το δράστη.Ο πατέρας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, επέμενε στη στάση και στη συμπεριφορά του, λέγοντας ότι το παιδί ήταν απείθαρχο, δεν τον άκουγε και έλεγε ψέματα, και μάλιστα απάντησε ότι θα το ξανάκανε, αν χρειαζόταν.Το Σάββατο, ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας.
ΠΗΓΗ: IN.GR

Η φτώχεια "θερίζει" παιδιά


Με ρυθμό μικρότερο από τον «Στόχο της Χιλιετίας» εξακολουθεί να μειώνεται η παιδική θνησιμότητα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF. Παρόλο που σε σύγκριση με το 1990 έχει μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, αυτή συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις φτωχές χώρες.
Τα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι τη στιγμή που το 1990 πέθαναν 12,5 εκατομμύρια παιδιά, το 2008 ο αριθμός αυτός έπεσε στα 8,8 εκατομμύρια παιδιά, πρόοδος που οφείλεται στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη της ελονοσίας και της μετάδοσης του AIDS από τη μητέρα στο παιδί. Ωστόσο, το 99% της θνησιμότητας παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών εντοπίζεται στις φτωχές χώρες, με την Υποσαχάρια Αφρική να συγκεντρώνει τις μισές περιπτώσεις παιδικής θνησιμότητας -από τα συνολικά 8,8 εκατομμύρια- και τη Νότια Ασία να ακολουθεί με ποσοστό 32%.
Για να επιτευχθεί ο «Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας» του ΟΗΕ για την παιδική θνησιμότητα, θα πρέπει έως το 2015 αυτή να έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με το 1990, αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός μείωσής της θα πρέπει να φτάσει το 4,4% ετησίως, ποσοστό σχεδόν «άπιαστο» αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα έχει επιτευχθεί μόλις ένα 1,8% ετησίως.
«Είναι ανησυχητικό ότι μεταξύ των 67 χωρών με υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας (40 για κάθε 1.00 άτομα και πλέον), μόλις 10 εξ αυτών βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συναντήσουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», έγραψε ο Ντάνζεν Γιου της UNICEF στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» και πρόσθεσε ότι τα ευρήματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη για συντονισμένη δράση ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από το 2008 έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι που δεν αντανακλώνται στην τελευταία έκθεση της UNICEF και που περιλαμβάνουν προγράμματα εμβολιασμού, έργα για την καταπολέμηση του AIDS, καθώς και καλύτερη διανομή εντομοκτόνων και κουνουπιέρων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, θα πρέπει επιπλέον να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πνευμονία και τη διάρροια, αφού αυτές συνιστούν δύο από τις σημαντικότερες αιτίες της θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ