Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Σχολείο Γκουαντάναμο...

ΣΤΙΣ κοινωνίες μας τις άγριες, που μάλιστα υπερηφανευόμαστε πως είναι και οι πιο πολιτισμένες, ακόμα και ένα μικρό παιδί, μόλις 6 χρόνων, που όπως όλα τα μικρά παιδιά στον κόσμο θέλει να δείξει ότι είναι μεγάλο, μπορεί να αντιμετωπισθεί ως δυνάμει τρομοκράτης, να εκδιωχθεί από το σχολείο του και να «υπηρετήσει» (ή, καλύτερα, να εκτίσει την ποινή του) σε ειδικό σχολείο-αναμορφωτήριο μέχρι «να μάθει καλά το μάθημά του», όπως λένε κάτι κτήνη που τυπικώς μόνο ονομάζονται εκπαιδευτικοί.
Ο ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΣ Ζάκαρι Κρίστι, 6 ετών, μαθητής 1ης Δημοτικού σε σχολείο του Ντελαγουέαρ, στις ΗΠΑ, τιμωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα να περάσει 45 μέρες σε ένα «εναλλακτικό σχολείο», όπως το λένε, ώστε να καταλάβει «πόσο σοβαρό ήταν το παράπτωμά του», να πάει μια μέρα στο σχολείο του έχοντας μαζί του έναν από εκείνους τους σουγιάδες του ελβετικού στρατού, που ανοίγουν και έχουν χίλια δυο «εξαρτήματα», από μεγεθυντικό φακό και οδοντογλυφίδα, μέχρι και κουταλάκι και ψαλιδάκι. Ο κανονισμός του σχολείου πράγματι απαγορεύει στα παιδιά να φέρουν μαζί τους σουγιάδες «και άλλα φονικά εργαλεία», αλλά πώς καταλαβαίνει, άραγε, ένα παιδί τι είναι «φονικό εργαλείο», άμα δεν του το εξηγήσεις με καλό τρόπο, και όχι με αποβολή από το σχολείο του και εξορία σε «σχολείο Γκουαντάναμο»;
ΤΟ ΠΑΙΔΙ, όταν πιάστηκε από τους δασκάλους(;) του, έτρωγε το κολατσιό που έφερε από το σπίτι και χρησιμοποιούσε για αυτόν τον λόγο το πιρούνι από τον ελβετικό σουγιά. Έδειξε έκπληκτο το καημένο όταν το συνέλαβαν και το οδήγησαν στον διευθυντή του σχολείου, και από εκεί σε ένα δωμάτιο απομόνωσης, όπου του ανακοινώθηκε η 45ήμερη ποινή του. Οι αντιδράσεις, ευτυχώς, ήταν πολλές και άμεσες. Η μητέρα του παιδιού παραδέχθηκε ότι ήταν δικό της λάθος που έδωσε στο παιδί τον σουγιά και ότι θα μπορούσε να του το αρπάξει ένα άλλο, μεγαλύτερο παιδί, «και να συμβεί κάποιο ατύχημα», αλλά δεν περίμενε, και απόρησε πραγματικά, που η απάντηση σε αυτό τής «σύγχρονης παιδαγωγικής» ήταν «να εξορίσει το παιδί μου σε ένα κάτεργο».
ΧΘΕΣ, το συμβούλιο δασκάλων του σχολείου αποφάσισε να ακυρώσει την ποινή της 45ήμερης αποβολής σε «ειδικό, εναλλακτικό σχολείο» και από εδώ και στο εξής οι παραβάτες (παιδιά νηπιαγωγείου και Δημοτικού) να τιμωρούνται με αποβολή «μόνο 4-5 ημερών», στο σπίτι τους. Η κ. Ντέμπι Κρίστι, μητέρα του Ζάκαρι, είπε: «Θέλω να βοηθήσω το παιδί μου να ξεπεράσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό το τραύμα που του προκάλεσαν στην ψυχή του. Θέλω επίσης να του μάθω να λέει ελεύθερα και με θάρρος τη γνώμη του όταν πιστεύει πως έχει δίκιο. Κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει το δικαίωμα να μην ακούει πρώτα την άποψη οποιουδήποτε παιδιού, προτού να πάρει απόφαση για οτιδήποτε».
ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ
«We don't need no education
We don' t need thought control
Νο dark sarcasm it the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!
All in all it's just another brick in the wall.
All in all you're just another brick in the wall»
Από το «Wall» των Πινκ Φλόιντ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Θεσσαλονίκη - Πατέρας τραυμάτισε σοβαρά το νεογέννητο παιδί του

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης βρέφος, ηλικίας έντεκα ημερών, το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, κακοποιήθηκε από τον πατέρα του. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη της Κατερίνης και ο 25χρονος πατέρας του νεογέννητου κοριτσιού συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ο νεαρός πατέρας χτύπησε το κοριτσάκι με γροθιά στο κεφάλι, το πέταξε στο πάτωμα και στη συνέχεια το κλώτσησε και πάλι στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το βρέφος διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κατερίνης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο». Σε βάρος του 25χρονου, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Πηγή: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πεθαίνουν από την πείνα πέντε εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο


Μεγάλη διαδικτυακή εκστρατεία από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» για να μπει τέλος στον υποσιτισμό.
Η κρίση θέτει σε κίνδυνο τις δουλειές των κατοίκων της Δύσης, στον αναπτυσσόμενο όμως κόσμο θέτει σε κίνδυνο ζωές. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, με την ευπαθέστερη ομάδα να αποτελείται από παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως πέντε ετών. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν μια μεγάλη εκστρατεία, ζητώντας από όλους τους χρήστες του διαδικτύου να γίνουν σύμμαχοί τους, στη μάχη κατά του υποσιτισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 60 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας του. Ο συναγερμός χτυπά πιο δυνατά από ποτέ, καθώς η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να προστεθούν φέτος περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στον κατάλογο εκείνων που υποφέρουν από την πείνα και τη φτώχεια.
Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν μακροχρόνια προγράμματα, αλλά και επείγουσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση όσων πεινούν. Τα δύο τελευταία χρόνια, πάνω από 620.000 υποσιτισμένα παιδιά έλαβαν επισιτιστική βοήθεια, με τη χρήση έτοιμων διατροφικών σκευασμάτων. Το 2008 προσέφεραν θεραπεία σε περισσότερα από 200.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών μέσα από 130 επισιτιστικά προγράμματα σε 31 χώρες. Επισιτιστική βοήθεια έλαβαν επίσης 564 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από AIDS, αλλά και από ασθένειες "ξεχασμένες" στη Δύση, όπως η φυματίωση. Στην Αιθιοπία, που επλήγη από τη ξηρασία, βοήθησαν περισσότερα από 30 χιλιάδες παιδιά, στον Νίγηρα 48 χιλιάδες και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 1.800 παιδιά.
Καθώς όμως οι ανάγκες διογκώνονται και ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια μεγαλώνει, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρειάζονται συμμάχους στη μάχη κατά του υποσιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινά μια προσπάθεια ηλεκτρονικού ακτιβισμού, μέσω της ιστοσελίδας τους, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και τη συγκέντρωση πόρων.
Μετά από μια σειρά δράσεων και με ένα διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας, εκατοντάδες άνθρωποι ενώνουν τις φωνές τους με εκείνη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη διάδοση του μηνύματος «Στοπ στον Υποσιτισμό». Ντύνουν και φωτογραφίζουν την πόλη με το ειδικό για τη μέτρηση των υποσιτισμένων παιδιών, περιβραχιόνιο MUAC, περνώντας ένα μήνυμα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης σε χιλιάδες κατοίκους της πόλης.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε
Ένα μόλις ευρώ μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού:
• Το γεύμα ενός σοβαρά υποσιτισμένου παιδιού κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ
• Δεκαπέντε ευρώ αγοράζουν 50 έτοιμα διατροφικά σκευάσματα
• Σαράντα ευρώ αρκούν για τη θεραπεία ενός υποσιτισμένου παιδιού
• Πενήντα ευρώ βάζουν φαγητό στο τραπέζι 200 παιδιών, μεσημεριανό και βραδινό
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δέχονται δωρεές μέσω του διαδικτύου, των λογαριασμών που έχουν ανοίξει στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Αγροτική Τράπεζα, την Τρ. Πειραιώς, τη Eurobank και την Εμπορική Τράπεζα, μέσω πιστωτικής κάρτας ή γραπτού μηνύματος.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τι πρέπει να προσέχουμε στα παιδιά μας

Οι Έλληνες μπορεί να μην πωλούν τα παιδιά τους προς σεξουαλική εκμετάλλευση (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων), όμως ο κίνδυνος να εκτεθούν οι ανήλικοι σε τέτοια κυκλώματα είναι καθημερινός, λόγω του Διαδικτύου.
Άνθρωποι των κυκλωμάτων εμπορίας παιδικής σάρκας ελκύουν τους στόχους τους προσφέροντας προσοχή, στοργή και δώρα. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης (www.obrela.gr) έχει ετοιμάσει έναν οδηγό ανίχνευσης και πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.
*Μέτρα πρόληψης
- Επικοινωνήστε με το παιδί σας και μιλήστε του για τους πιθανούς κινδύνους.
- Περάστε χρόνο μαζί του στον υπολογιστή. Αφήστε το να σας δείξει τους αγαπημένους του ιστότοπους.
- Έχετε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο δωμάτιο.
- Χρησιμοποιήστε λογισμικό που μπλοκάρει ακατάλληλο υλικό
- Έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό e-mail του παιδιού σας και περιστασιακά ελέγξτε το.
- Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να δίνει ποτέ φωτογραφίες μέσω Διαδικτύου σε κάποιον που δεν γνωρίζει προσωπικά, να μη δίνει ποτέ όνομα, τηλέφωνο, όνομα σχολείου ή διεύθυνση και να μην απαντά ποτέ με υπονοούμενα.
* Σημάδια ότι το παιδί εκτίθεται σε κίνδυνο στο Διαδίκτυο:
- Δέχεται τηλεφωνήματα και δώρα από αγνώστους.
- Κλείνει τον υπολογιστή όταν μπαίνετε στο δωμάτιο.
- Χρησιμοποιεί λογαριασμό που ανήκει σε άλλον.
- Υπάρχει πορνογραφικό υλικό στον υπολογιστή του.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Η βοήθεια μου: Χρησιμοποιήστε λογισμικό που μπλοκάρει ακατάλληλο υλικό (Απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το email που θα σας έρθει το λογισμικό και το Pass του).
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πατήστε εδώ


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ανησυχητικό το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις βιομηχανικές χώρες

Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης «με διείσδυση» το 5% έως 10% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες.
Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης «με διείσδυση» έχουν πέσει στις βιομηχανικές χώρες το 5% έως και το 10% των κοριτσιών και των αγοριών κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), που δημοσιεύεται σήμερα.
«Εκτιμούμε ότι κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας το 5% έως το 10% των κοριτσιών και έως και το 5% των αγοριών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης με διείσδυση, ενώ ο αριθμός αυτός είναι μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερος για κάθε άλλου είδους σεξουαλική κακοποίηση», ανέφερε η
έκθεση με τίτλο «Πρόοδος για τα παιδιά-μία έκθεση για την προστασία των παιδιών».
«Κάθε χρόνο, τουλάχιστον το 4% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες πέφτουν θύματα σωματικής βίας, ενώ ένα παιδί στα δέκα είναι θύμα παραμέλησης ή ψυχολογικής βίας από τους γονείς του ή από τους κηδεμόνες στο 80% των περιπτώσεων», σύμφωνα με την UNICEF.
«Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των παιδιών που σε όλον τον κόσμο είναι εκτεθειμένα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση είναι ανησυχητικός» τονίζει η έκθεση, που δημοσιεύτηκε με αφορμή την 20η επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, δύο παιδιά στα τρία υφίστανται σωματική τιμωρία. Από 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο υπόκεινται σε πράξεις βίας, σύμφωνα με την έκθεση.
«Περισσότερο από το ήμισυ των παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση δεν έχουν δικαστεί, ούτε καταδικαστεί, ενώ η παιδική εργασία πλήττει περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά από 5 έως 14 ετών», αποκαλύπτει η UNICEF.
«Σχεδόν 51 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν καταχωρηθεί κατά τη γέννηση τους, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στη Νότια Ασία», καταγγέλλει η UNICEF, προσθέτοντας ότι τα παιδιά που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γεννήσεως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σωματεμπορίας και παράνομης υιοθεσίας.
Τέλος, λίγο περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, 18 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, ενώ πάνω από 250.000 έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ινδία: Περισσότερα από 400.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο 24 ώρες από τη γέννησή τους

Περισσότερα από 400.000 βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ινδία, σε διάστημα 24 ωρών από τη γέννησή τους, ανακοίνωσε σήμερα διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση.
Στην Ινδία καταγράφεται το ένα πέμπτο των δυο εκατομμυρίων θανάτων νεογνών στον κόσμο, ωστόσο οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν καθώς οι ασθένειες και οι μολύνσεις από τις οποίες πάσχουν τα μωρά αυτά θα μπορούσαν εύκολα να θεραπευτούν, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης "Σώστε τα παιδιά".
Η οργάνωση αυτή πραγματοποιεί εκστρατεία σε 40 χώρες, με επίκεντρο την Ινδία, για τη διάσωση εκατομμυρίων νεογέννητων και παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.
"Κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πού και από ποίους γεννιέται, έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες επιβίωσης. Και καθένας από μας έχει ηθική υποχρέωση να ενεργήσει και να ενεργήσει τώρα", δήλωσε ο Τόμας Τσάντι, επικεφαλής της οργάνωσης στην Ινδία.
Παρόλο που η Ινδία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, το ποσοστό θνησιμότητας των νεογέννητων-39 στα 1.000-και των παιδιών-72 στα 1.000-είναι σοκαριστικό.
Αρρώστιες όπως η πνευμονία και η διάρροια ή η απουσία εκπαιδευμένων μαιών, είναι μεταξύ των κύριων αιτιών που οδηγούν στους θανάτους αυτούς.
Σύμφωνα με την οργάνωση, σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας όπως το δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, η χαμηλού κόστους φροντίδα των άρρωστων παιδιών στο σπίτι θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας των νεογνών κατά 70% και πλέον.
"Εάν ο κόσμος μπορούσε να καταλάβει πόσο εφικτό και πόσο οικονομικά προσιτό είναι να εμποδίσει το θάνατο των παιδιών θα πάθαινε σοκ. Δεν ασκούνται πραγματικές πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα κυρίως επειδή επικρατεί η αντίληψη ότι κοστίζει πολύ η αλλαγή της πραγματικότητας", τόνισε ο Τσάντι.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Πακιστάν, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να σωθούν οι ζωές των παιδιών παγκοσμίως.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι με επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή λιγότερα από τα μισά χρήματα που ξοδεύονται για εμφιαλωμένο νερό, θα μπορούσαν να σωθούν αθώες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο, πρόσθεσε ο Τσάντι.
Παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, είναι 134η στον κατάλογο των 182 χωρών του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης UNDP.
Σε άλλη έρευνα ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τα 60 από τα 150 εκατομμύρια των υποσιτιζόμενων παιδιών του κόσμου ζουν στην Ινδία.
ΠΗΓΗ: health.ana-mpa.gr

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

AMBER ALERT - ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΝΕΛΛΗ



Ονοματεπώνυμο: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΝΕΛΛΗ
Ημερομηνία Γέννησης: 7/10/1993
Χρώμα μαλλιών: Καστανόξανθα
Ημερομηνία εξαφάνισης: 28/9/2009
Χρώμα ματιών: Καφέ


Στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 το μεσημέρι, η ανήλικη Κουνέλλη Μαρία 16 ετών επιστρέφοντας από το σχολείο, εξαφανίστηκε από την περιοχή Mανδράκι, στη Ρόδο. Η Μαρία έχει καστανόξανθα μαλλιά, καφέ μάτια (συνήθως φοράει φακούς επαφής μπλε χρώματος) ύψος 1.65μ. και βάρος 50 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε σκούρο μπλε τζιν παντελόνι, μαύρο φούτερ, μαύρα παπούτσια (μάρκας AllStar) και ασπρόμαυρη καρό σχολική τσάντα.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Απίστευτες απαντήσεις από µικρά παιδιά στο ερώτηµα “Τι είναι αγάπη”!


Ρεßέκκα, 8 ετών
“Όταν κάποιος σε αγαπά, ο τρόπος που προφέρει το όνοµά σου είναι διαφορετικός. Ξέρεις ότι το όνοµά σου είναι ασφαλές στο στόµα του”.
Βασίλης, 4 ετών
“Αγάπη είναι όταν ένα κορίτσι ßάζει άρωµα κι ένα αγόρι άφτερ σέιß και µετά ßγαίνουν έξω µαζί και µυρίζουν ένας τον άλλον”.
Κάρολος, 5 ετών
“Αγάπη είναι όταν ßγαίνεις για φαγητό και δίνεις στον άλλο τις µισές τηγανιτές σου πατάτες χωρίς να του ζητάς να σου δώσει κι αυτός από τις δικές του”.
Χριστίνα, 6 ετών
“Αγάπη είναι αυτό που σε κάνει να χαµογελάς όταν είσαι κουρασµένη”.
Λευτέρης, 4 ετών
“Αγάπη είναι όταν η µαµά φτιάχνει καφέ για τον µπαµπά και πίνει πρώτα µια γουλιά εκείνη για να δει αν τον πέτυχε”.
Δανιήλ, 7 ετών
“Αγάπη είναι όταν φιλιέσαι όλη την ώρα. Μετά ßαριέσαι να φιλιέσαι αλλά θέλεις να είσαι συνέχεια µαζί µε τον άλλον και να µιλάτε. Η µαµά µου και ο µπαµπάς µου έτσι κάνουν. Κι όταν φιλιούνται εµένα µου φαίνεται αηδία”.
Αιµιλία, 8 ετών
“Αγάπη είναι όταν είσαι στο δωµάτιό σου τα Χριστούγεννα κι ανοίγεις τα δώρα. Αν σταµατήσεις το άνοιγµα...θ' ακούσεις την αγάπη”!
Πάνος, 7 ετών
“Αν θέλεις να µάθεις να αγαπάς καλύτερα, πρέπει να ξεκινήσεις από έναν... φίλο που δεν χωνεύεις”.
Τζένη, 8 ετών
“Αγάπη είναι όταν λες σ' ένα αγόρι ότι σου αρέσει το πουκάµισό του, κι αυτός το φοράει µετά κάθε µέρα”.
Θωµάς, 7 ετών
“Σε µία σχολική εκδήλωση και πριν παίξω πιάνο, µ' έπιασε φόßος πάνω στη σκηνή. Τότε κοίταξα κάτω και είδα τον µπαµπά µου να µε χαιρετάει χαµογελώντας. Ήταν ο µόνος που το έκανε αυτό. Τότε µου πέρασε ο φόßος”.
Μαρία, 8 ετών
“Η µαµά µου µε αγαπάει πιο πολύ απ' όλους. Κανένας άλλος δεν έρχεται να µε φιλήσει όταν πέφτω για ύπνο”.
Κλαίρη, 6 ετών
“Η αγάπη είναι όταν η µαµά δίνει στον µπαµπά το καλύτερο κοµµάτι από το φαγητό”.

Κι άλλα 25 εκατ. παιδιά θα πεινάσουν έως το 2050

Μέχρι το 2050, θα πεινάσουν ακόμη 25 εκατομμύρια παιδιά, καθώς οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνουν τη διατροφική κρίση. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη φαγητού, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, όπως είναι το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα φασόλια σόγιας.Βάσει αναφοράς που εκπονήθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αναπτυξιακή Τράπεζα Ασίας, όλες οι περιοχές του κόσμου θα επηρεαστούν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα σημειωθεί -από τις αποτυχημένες σοδειές- στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Τα παιδιά του 2050 θα έχουν στη διατροφή τους πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που είχαν το 2000, με αποτέλεσμα να διαγραφούν δεκαετίες προόδου στη μείωση του παιδικού υποσιτισμού. Οι διαθέσιμες κατ' άτομο θερμίδες στα βιομηχανικά κράτη θα μειωθούν από 3.450 το 2000 σε περίπου 3.200. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο μέσος όρος θα πέσει από 2.696 σε 2.410 θερμίδες. Στην υποσαχάρια Αφρική, οι άνθρωποι θα παίρνουν μόνο 1.924 θερμίδες την ημέρα από 2.316 θερμίδες το 2000. Οι ηγέτες στη σύνοδο του G20, την προηγούμενη εβδομάδα στο Pittsburgh, συμφώνησαν να παραχωρήσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαφύλαξη του φαγητού. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, πιέζει την παγκόσμια τράπεζα και άλλους οργανισμούς, ώστε να συνδράμουν περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος εστιάζει στην αναζήτηση καλλιέργειας και στην προσφορά περισσότερων οικονομικών εγγυήσεων σοδειάς, στους μικρούς αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παρόλο που το κόστος έχει σταθεροποιηθεί, το παγκόσμιο σύστημα σίτισης βρίσκεται ακόμη σε κρίση. «Σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους δεν επιτρέπεται φαγητό καθώς οι τιμές είναι επίμονα υψηλές, γιατί η αγορά ενέργειας έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης ή γιατί οι βροχές έχουν αποτύχει και τα αποθέματα πρώτων υλών έχουν φαγωθεί», σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Πηγή: Guardian
Αναδημοσίευση: www.tvxs.gr