Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

50 μαστιγώσεις σε 16χρονη για «άσεμνη» φούστα


Ένα 16χρονο κορίτσι από το Σουδάν δέχθηκε 50 χτυπήματα με το μαστίγιο όταν ένα δικαστήριο έκρινε ότι η φούστα της -που έφτανε μέχρι το γόνατο- ήταν άσεμνη, δήλωσαν σήμερα ο δικηγόρος και η οικογένειά της.
Η μητέρα της έφηβης Σίλβα Κασίφ δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι σκοπεύει να καταθέσει μήνυση εναντίον της αστυνομίας που συνέλαβε την κόρη της και του δικαστή που την καταδίκασε, διότι η κόρη της είναι ανήλικη και χριστιανή.
Η υπόθεση αυτή έρχεται στο φως έπειτα από την πολύκροτη δίκη και ολιγοήμερη φυλάκιση της Σουδανής δημοσιογράφου Λούμπνα Αχμεντ αλ Χουσέιν επειδή φορούσε παντελόνι, ενδυμασία που κρίθηκε επίσης άσεμνη.
Η Κασίφ, η οικογένεια της οποίας κατάγεται από την πόλη Γιάμπιο του νότιου Σουδάν, συνελήφθη την ώρα που πήγαινε στην αγορά κοντά στο σπίτι της, σε προάστιο του Χαρτούμ την προηγούμενη εβδομάδα.
«Είναι ένα μικρό κορίτσι, αλλά οι αστυνομικοί την τραβούσαν μέσα στην αγορά σα να ήταν εγκληματίας», δήλωσε η μητέρα της Ντόρο.
Η Ντόρο δήλωσε ότι η Κασίφ πήγε στο δικαστήριο όπου καταδικάστηκε και μαστιγώθηκε από μία γυναίκα αστυνομικό μπροστά στον δικαστή.
Συλλήψεις για άσεμνη εμφάνιση, μέθη και άλλα αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης δεν είναι σπάνιες στο Χαρτούμ, που διοικείται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (σαρία). Όμως η τιμωρία κατοίκων της πρωτεύουσας που κατάγονται από το νότο -όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί και δεν ακολουθούν τον ισλαμικό νόμο- παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα.
ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ραδιομαραθώνιος βοηθείας



Το μικρό αγγελούδι μας Μαρία Φαρσαράκη έχει δικαίωμα στην ζωή.......

Πρόκειται για αληθινή ιστορία η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη με ημερομηνία Παρασκευή 16 Οκτώβριου 2009 και το σχετικό άρθρο αναφέρετε στην σελίδα 9…….

Το μικρό Μαράκι μας γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2006 είναι μόλις 3 ετών και ζυγίζει μόνο 8 κιλά.... πάσχει από όγκο στο κεφάλι..... προέρχεται από οικογένεια πολυτέκνων που από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα υψηλά ποσά που απαιτεί η νοσηλεία του παιδιού τους....αδυνατεί να ανταποκριθεί....η Μαρία μας όμως πρέπει να ΖΗΣΕΙ τα ποσά που απαιτούνται για την αποκατάσταση της υγείας της είναι υπέρογκα....ζητάμε την ευαισθητοποίηση όλων σας....

ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Ο Ραδιομαραθώνιος διενεργείτε με την έγκριση και άδεια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα γίνει την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ <<ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ 87,9 fm >> ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ
( www.erotokritos.gr ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ)

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΚΡΗΤΗ 87,5 fm ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ….

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….

Στείλτε μήνυμα από το κινητό σας γράφοντας ΜΑΡΙΑ με ελληνικούς η λατινικούς χαρακτήρες και το στέλνετε στο 54234 με χρέωση 1 ΕURO + ΦΠΑ ..όλο το ποσό πηγαίνει για την βοήθεια της ...μικρής Μαρίας.. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ 26/11/2009 ΤΟ ΒΡΑΔΥ..... ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ…….

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ….
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΑΡΣΑΡΑΚΗ :
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΡ.ΛΟΓ : 742051
KAI IBAN GR 300 87 00 71 000 000 000 074 20 51
ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΡ.ΛΟΓ:366 01 154191 52
ΚΑΙ IBAN GR46 0431 1100 0036 6011 5419 152 BIC:ABGRGRAA

ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΡΑΚΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ IBAN……

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΛΑ....ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ....!!!!!!!!!!!!!!!!

Βίαζαν τον γιο τους και το ανέβαζαν στο διαδίκτυο


Ένας 56χρονος και μία 48χρονη, γονείς ενός 9χρονου αγοριού από το Πίκχαρστ του Σίδνεϊ, κατηγορούνται ότι βίαζαν κατ’ επανάληψη τον γιο τους από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ ανέβαζαν αποσπάσματα στο Ίντερνετ.
Το ζευγάρι συνελήφθη και προφυλακίστηκε, ενώ η δίκη ορίστηκε για τις 5 Ιανουαρίου. Το παιδί ανέλαβαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Πολιτείας.
Τον πατέρα βαρύνουν δύο κατηγορίες βιασμού και η κατηγορία της παιδεραστίας και την μητέρα 4 κατηγορίες βιασμού.
Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές από την κατοικία του ζευγαριού.

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Η σωτηρία ήρθε από τη Σωτηρία

H μικρή Γεωργία - Σωτηρία, 3 χρόνων σήμερα, είναι το πρώτο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, μωρό - δότης, που «θεράπευσε» το αδελφάκι της από την ιδιαίτερα επικίνδυνη πάθηση της «χρόνιας κοκκιοματώδους νόσου».

Είναι το παιδί που ήρθε στη ζωή τον Ιούλιο του 2006 «κατά παραγγελία» ως ιστοσυμβατός δότης, καταρχήν για να είναι το ίδιο υγιές, απαλλαγμένο από το συγκεκριμένο κληρονομικό νόσημα, αλλά και για να σώσει -με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, που πάρθηκαν από τον ομφαλοπλακούντα- τον ευάλωτο στις λοιμώξεις αδελφό της. O μικρός έπασχε από το σπάνιο νόσημα, που έκανε τον οργανισμό του ιδιαίτερα ευάλωτο σε λοιμώξεις και κινδύνευε ανά πάσα στιγμή η ζωή του (ο χρόνος ζωής για παιδιά με κοκκιοματώδη νόσο είναι 10 το πολύ 15 χρόνια και αυτό με ειδική θεραπευτική αγωγή).

Σήμερα ο μικρός Βασίλης έχει θεραπευτεί από την επικίνδυνη πάθηση, μάλιστα γνωρίζει, παρόλο που είναι μόνο 6 χρόνων, από τις αφηγήσεις των γονιών του σαν παραμύθι ότι η μικρή του αδελφή του έσωσε τη ζωή!

Για πρώτη φορά η οικογένεια του Σωκράτη Kαλαμαρά από τη Σπάρτη μιλά στο «Έθνος της Κυριακής» για το «θαύμα» που συντελέστηκε με τη βοήθεια της επιστήμης και άλλαξε τη ζωή της.

Μια ξεχωριστή σχέση
«Πετύχαμε το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα, ένα πραγματικό θαύμα και είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και στους επιστήμονες που σώθηκε το παιδί μας», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» η μάνα των παιδιών Πολυξένη Kαλαμαρά.

«Τη βαφτίσαμε Γεωργία, αλλά και Σωτηρία, γιατί με τον ερχομό της στον κόσμο έσωσε και τον Βασίλη. Εκτός από αδελφάκια, τα ενώνει και αυτή η ξεχωριστή σχέση, η συναρπαστική ιστορία τους, μ’ ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, έτσι που, και τα δύο μαζί, έφεραν τη χαρά και την ευτυχία στην οικογένεια».

«Τελικά, το παιδί που κινδύνευε -και γι’ αυτό ήμασταν απελπισμένοι- όχι μόνο δεν το χάσαμε, αλλά αποκτήσαμε ένα υγιέστατο δεύτερο παιδί και συγχρόνως σώσαμε και το πρώτο», μας λέει ο πατέρας τους Σωκράτης Kαλαμαράς.

«Μας πήρε χρόνο να συνειδητοποιήσουμε και να εμπεδώσουμε τη μεγάλη αλλαγή που έγινε στη ζωή μας, οι γιατροί παρακολουθούν το παιδί που είναι πλέον καλά, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν θέλαμε από την αρχή να μιλήσουμε δημόσια γι’ αυτό. Και αν το κάνουμε τώρα, είναι επειδή θέλουμε και άλλοι γονείς που έχουν τέτοια προβλήματα να μην απελπίζονται, γιατί η επιστήμη και μάλιστα στη χώρα μας, κάνει θαύματα!

Γύρω στο 2005 ήμασταν γεμάτοι άγχος, είχαμε πιστέψει ότι θα χάναμε το παιδί, αλλά αποφασίσαμε να κινήσουμε γη και ουρανό να ανατρέψουμε αυτή τη δυσμενή, τότε, προοπτική.

H λύση ήταν να βρεθεί ιστοσυμβατός δότης, για να γίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. H αναζήτηση ήταν μια κοπιαστική και αγωνιώδης προσπάθεια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή μας είπαν ότι στην Αγγλία, αν πάμε, ίσως βρίσκαμε ευκολότερα δότη.

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία να κάνουμε τα χαρτιά για να πάμε στο εξωτερικό. Για καλή μας τύχη, συναντήσαμε τον παιδίατρο-αιματολόγο, διευθυντή της "Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών" στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" Στέλιο Γραφάκο, που είναι και συμπατριώτης μας.

Ήταν εκείνος που μας έδωσε την ιδέα να δοκιμάσουμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει, αλλά μας διαβεβαίωσε ότι είναι εφικτό και μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Βοήθησαν πολλοί γιατροί, είναι ένας μακρύς κατάλογος των ανθρώπων που μας συμπαραστάθηκαν από τότε που ο Βασίλης ήταν 1,5 χρόνων, όταν έγινε η διάγνωση, ώσπου να φτάσουμε στη μεταμόσχευση όταν πλέον ήταν 3 χρόνων.

Τη σωστή διάγνωση έκανε η παιδίατρος Θεώνη Πετροπούλου και στη διαδικασία για το δύσκολο εγχείρημα, που έσωσε τον Βασίλη, συνεργάστηκαν ο καθηγητής γενετικής Κώστας Πάγκαλος, η γενετίστρια Γεωργία Kόκκαλη, ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος, ο επιμελητής από τη "Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών" του "Αγία Σοφία" Ευγένιος Γουσέτης κ. ά., που δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Καλλιέργεια κυττάρων και επιλογή υγιών

Το ζευγάρι από τη Σπάρτη υποβλήθηκε στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η διάγνωση έγινε σε ένα βλαστομερίδιο (κύτταρο) που λήφθηκε με βιοψία από το κάθε γονιμοποιημένο ωάριο», μας εξηγεί η εμβρυολόγος Γεωργία Kόκκαλη. «Στη συνέχεια τα έμβρυα καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο μέχρι το στάδιο των βλαστοκύστεων, δηλαδή στη φάση διαίρεσης που φτάνουμε στα 200 με 250 κύτταρα και από αυτά γίνεται η επιλογή των απολύτως υγιών κυττάρων για εμφύτευση στη μήτρα.

Μέχρι σήμερα, έχουμε εφαρμόσει τη βιοψία εμβρύων ή βλαστοκύστεων για την προεμφυτευτική διάγνωση και την ανάλυση ιστοσυμβατότητας σε οικογένειες με μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αναιμία Fanconi, σύνδρομο φυλοσύνδετου Bruton κ.ά.

Εφαρμογές έχουμε και στη λευχαιμία, ήδη με τον έλεγχο ιστοσυμβατότητας των εμβρύων στο προεμφυτευτικό στάδιο ανάπτυξης, έχουμε βοηθήσει οικογένειες που έχουν ένα πάσχον παιδί, που νοσεί με λευχαιμία», καταλήγει η κ. Kόκκαλη.

ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Κυοφορούν άλλες έντεκα γυναίκες

«Θεραπεία του πάσχοντος παιδιού μετά από επιτυχή μεταμόσχευση πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων ήδη έχουμε σε δύο οικογένειες, στη Σπάρτη και στην Αθήνα, ενώ αναμένεται σύντομα η μεταμόσχευση για την τρίτη οικογένεια, με το ίδιο νόσημα», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο γυναικολόγος, διευθυντής του κέντρου ανθρώπινης αναπαραγωγής, κλινική «Γένεσις Αθηνών» δρ Κώστας Πάντος.

«Παράλληλα στην κλινική μας έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση και η ανάλυση ιστοσυμβατότητας σε 11 ακόμη γυναίκες για αντιμετώπιση και άλλων νοσημάτων, οι οποίες κυοφορούν υγιή και ιστοσυμβατά με τα άρρωστα αδελφάκια τους, έμβρυα. Mετά την εφαρμογή της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης με έλεγχο ιστοσυμβατότητας», καταλήγει ο κ. Πάντος, «το ποσοστό επίτευξης κυήσεως άγγιξε το 75%».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Αφγανιστάν: Το πιο επικίνδυνο μέρος για να γεννηθεί ένα παιδί


Η ετησία έκθεση της UNICEF με τίτλο “Η κατάσταση των παιδιών στον κόσμο” ανέφερε ότι το Αφγανιστάν αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να γεννηθεί ένα παιδί.

Αναμφισβήτητα οι επί οχτώ χρόνια συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν μετατρέψει τη χώρα ως τη πιο επικίνδυνη στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο, με 275 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις ενώ παράλληλα το 70 τοις εκατό του πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο Daniel Toole, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι “ χωρίς αμφιβολία το Αφγανιστάν σήμερα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να γεννηθεί ένα παιδί”.

Όσο η παρουσία των Ταλιμπάν γίνεται όλο και πιο έντονη σε όλη τη χώρα, το αίσθημα ασφάλειας συνεχώς εξαλείφεται, ανέφερε ο Daniel Toole.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να δυσχεραίνεται η πραγματοποίηση εκστρατειών ζωτικής σημασίας για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς.

Ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF πρόσθεσε ότι ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα των κοριτσιών, διαρκώς μειώνεται.

Μέσα στο περασμένο έτος έχουν καταστραφεί από τους Ταλιμπάν 317 σχολεία και έχουν σκοτωθεί 124 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Toole.

Από την άλλη μεριά, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, η έκθεση επισημαίνει ότι οι χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού εμφανίζουν σαφή βελτίωση, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Σερβίας και της Σιέρα Λεόνε.

Η Ann Veneman, διευθύντρια της UNICEF, μίλησε στην Νέα Υόρκη σχετικά με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ένα σύμφωνο για την προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από 20 χρόνια.

Ανέφερε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επικυρώσει το Σύμφωνο, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σομαλία είναι τα μόνα κράτη του κόσμου που δεν συμμετέχουν σ’ αυτό.

Γεωργία Μουριάδου

ΠΗΓΗ: www.tritiopsi.gr

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ της ΦΛΟΓΑΣ!!!


Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 10.π.μ. - 9 μ.μ. Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 10.π.μ. - 9 μ.μ. και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 10 π.μ. - 6 μ.μ., σας περιμένουμε στην ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ της ΦΛΟΓΑΣ, στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αίθουσα Κόντογλου στο Ισόγειο). ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ "ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ" ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ.
Θα χαρούμε να δούμε και από κοντά όλους εσάς, που στηρίζετε το έργο της Φλόγας

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

AMBER ALERT - Κωνσταντίνος - Ρανιέλ Γκουραμπάρδι



Ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνος - Ρανιέλ Γκουραμπάρδι

Ημερομηνία Γέννησης: 27/8/1986

Χρώμα μαλλιών: Μαύρα

Ημερομηνία εξαφάνισης: 9/11/2009

Χρώμα ματιών: Μαύρα κοντά



Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρο μπουφάν, χακί μπλούζα, μαύρη αθλητική φόρμα, μαύρα παπούτσια και γυαλιά οράσεως. Επίσης είχε μαζί του σχολική τσάντα, και θήκη με μπουζούκι.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αστυνομικός σκότωσε τρίχρονο παιδί


Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής καταδίκασε τη θανάτωση αθώων ανθρώπων ύστερα από τον πυροβολισμό ενός 3χρονου από αστυνομικό.

Σύμφωνα με το BBC, ο αστυνομικός νόμιζε πως το μικρό παιδί κρατούσε όπλο ενώ στην πραγματικότητα έχει στα χέρια του μια πίπα. Ο ίδιος πυροβόλησε κατά του τρίχρονου με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Η οικογένεια του Atlegang Aphane δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως ο αστυνομικός δεν έδειξε να έχει καθόλου ενοχές για αυτό που συνέβη ενώ είναι ακόμα σε κράτηση με την κατηγορία για φόνο.

Ο πρόεδρος Jacob Zuma προσφάτως είχε πως η αστυνομία θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στα υψηλά στρώματα του εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Διεύθυνσης Καταγγελιών ισχυρίστηκε πως δε βρέθηκε κανένα όπλο ή πίπα στο αυτοκίνητο όπου ήταν το τρίχρονο. Η μητέρα του, δε, είπε πως το παιδί της έτρωγε ένα γλειφιτζούρι και όταν πλησίασε τον αστυνομικό και τον ρώτησε γιατί το σκότωσε εκείνος την κοίταξε σα να ήταν τρελή.

ΠΗΓΗ: www.cosmo.gr

ΟΗΕ: Υποσιτίζονται περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά


Η UNICEF προειδοποιεί ότι 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σε ολόκληρο τον κόσμο υποσιτίζονται.

Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης λόγω του χρόνιου παιδικού και μητρικού υποσιτισμού, ανέφερε σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (Unicef),

Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο «Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη», αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.

«Ο υποσιτισμός κλέβει από ένα παιδί τη δύναμη του. Ασθένειες στις οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι σε θέση να αντισταθεί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια ή από άλλες ασθένειες θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν δεν υπέφερε από υποσιτισμό», δήλωσε η Αν Βένεμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

«Επιπλέον, η υγεία αυτών που επιβιώνουν από τον υποσιτισμό είναι χειρότερη για ολόκληρη τη ζωή τους ενώ επηρεάζονται και οι πνευματικές τους ικανότητες, κάτι που περιορίζει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και τις πιθανότητες να λάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι δυνατό να παγιδευτούν σε ένα κύκλο κακής υγείας και φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές» προσθέτει η κ. Βένεμαν.

Περισσότερο από το 90% των παιδιών που παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο της Αφρικής και της Ασίας, υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η τηλεόραση αυξάνει την επιθετικότητα των παιδιών


Ακόμα μια έρευνα αποκαλύπτει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με την παιδική επιθετικότητα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine’, ανακάλυψε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης από μικρά παιδιά ή η έμμεση έκθεση σε αυτήν συνδέεται με αυξημένη επιθετικότητα.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η κατάθλιψη της μητέρας, και η μη ασφαλής γειτονιά φάνηκε πως για κάθε ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης από τα παιδιά, άμεσα, η επιθετικότητα αύξανε κατά 0,16 σε μια κλίμακα από το 0 έως το 30. Όταν υπήρχε τηλεόραση στο σπίτι ο αριθμός έφτανε στο 0,09, δήλωσε η ερευνήτρια Jennifer Manganello, του πανεπιστημίου Albany της Νέας Υόρκης.

Όπως δήλωσε, αν και η αύξηση μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες, η τηλεόραση φαινόταν ο πιο πιθανός παράγοντας που οδηγούσε στην αύξηση των επιθετικών συμπεριφορών.

Η Manganello και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία 3,128 παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1998 και του 2000. Ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν και οι μητέρες τους όταν γέννησαν και όταν τα παιδιά τους έγιναν 1 και 3 ετών.

Επειδή πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός παιδιού, οι ερευνητές προσπάθησαν να ελέγξουν όσους περισσότερους μπορούσαν, περιλαμβανομένων της υγείας της μητέρας και της κατάθλιψης, της μητρικής διαπαιδαγώγησης και συμπεριφοράς, της εμπειρία της μητέρας με τη βία, της ασφάλειας της γειτονιάς και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κακοποιημένα παιδιά που ζούσαν σε ανασφαλές περιβάλλον ή είχαν μητέρα που έπασχε από κατάθλιψη ή στρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετικές συμπεριφορές.

Έχοντας λάβει υπόψη αυτούς και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης είτε άμεσα είτε έμμεσα είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στην επιθετική συμπεριφορά των παιδιών.

Το μήνυμα που προκύπτει, δήλωσε η ερευνήτρια, είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να σκέφτονται πόση τηλεόραση παρακολουθούν οι ίδιοι αλλά και το συνολικό περιβάλλον παρόμοιων μέσων που βρίσκονται στο σπίτι.

‘Οταν ένα παιδί παρακολουθεί τηλεόραση, που είναι παθητική συμπεριφορά, δεν έχει την ευκαιρία να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και ενδεχομένως έχει μειωμένη επαφή με τους συνομηλίκους του.

Πηγές: ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine’.

Αναδημοσίευση από: www.iatronet.gr

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η υγεία και η φροντίδα του παιδιού στο επίκεντρο του 9ου PHARMA point

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ‘Το παιδί στον 21ο αιώνα: υγεία-διατροφή-ψυχολογία’, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, που συντόνιζε ο συγγραφέας-δημοσιογραφος κ. Κώστας Μπλιάτκας, ενημερώθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των παιδιών τους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Νικολαΐδης, παιδίατρος, μιλώντας για την αγωγή υγείας, επισήμανε ότι αυτή αναφέρεται στην εκπαίδευση των γονέων και των μεγαλύτερων παιδιών και στοχεύει να προστατεύει και να προάγει όχι μόνον την ατομική υγεία, αλλά και την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Και συμπλήρωσε ότι η συστηματική εφαρμογή του προληπτικού παιδιατρικού ελέγχου όχι μόνο εξασφαλίζει το ‘ΖΗΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ’, αλλά και το ‘ΕΥ ΖΗΝ’.

Στο ρόλο-κλειδί της συναισθηματικής συναλλαγής βρέφους-γονιών για τη μελλοντική ψυχική υγεία του ατόμου εστίασε η παιδοψυχίατρος, πρόεδρος ΕΨΥΠΕ, κ. Τζένη Σουμάκη, η οποία τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να μπορούν: να είναι συναισθηματικά παρόντες και ισχυροί για να μπορεί ο έφηβος να τους αμφισβητήσει, να είναι σταθεροί, δεκτικοί, ευλύγιστοι, να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους και να δεχθούν την απόσταση που ο έφηβος χρειάζεται.

Στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και στη σπουδαιότητα της ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά αναφέρθηκε η κ. Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, δίνοντας οδηγίες για ένα ‘τέλειο’ γεύμα. Συγκεκριμένα, η κ. Κόκκαλη πρότεινε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να επιλέγουμε φυτικά λιπαρά (όπως ελαιόλαδο και φυτικές soft μαργαρίνες) αντί για ζωικά λιπαρά, να κλείνουμε την τηλεόραση και τα κινητά μας κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να καλούμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού και του τραπεζιού, η διάρκεια του γεύματος να είναι τουλάχιστον 20 λεπτά και να μοιραζόμαστε κατά τη διάρκειά του τα καλά νέα της ημέρας.

Η παιδοδοντίατρος κ. Μαρία Καρανίκα αναφέρθηκε στη σχέση διατροφής και στοματικής υγιεινής, και η φαρμακοποιός κ. Χρυσούλας Γκούσκου, στη βρεφική φροντίδα από το Α έως τα Ω.

ΠΗΓΗ: http://www.iatronet.gr