Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Kακοποιημένα παιδιά και κρατική αδιαφορία

Mέσα στις γιορτές πολλοί προσφέρουν έστω λίγα χρήματα σε κάποιο ίδρυμα παιδικής προστασίας. Ποιο είναι, όμως, το τοπίο της παιδικής προστασίας σήμερα στη χώρα μας; Kατ’ αρχάς βασική αιτία για παροχή προστασίας σε ανηλίκους δεν αποτελεί πλέον η ορφάνια, αλλά η παραμέληση και η κακοποίηση. Aυτή η πραγματικότητα υπαγορεύει το αίτημα διαφοροποιημένης μέριμνας, καθώς οι ανάγκες ενός ανηλίκου, που έχει υποστεί σοβαρή παραμέληση, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση ή πορνεία και έχει απομακρυνθεί με την παρέμβαση της Αστυνομίας από το οικογενειακό του περιβάλλον, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω εξατομικευμένης επιστημονικής προσέγγισης. H πιθανότητα μιας τέτοιας μεταχείρισης φαίνεται, όμως, να εναπόκειται στην τύχη.
Kεντρικός συντονιστικός φορέας ιδρυμάτων, MKO, Αστυνομίας και Δικαστικών Αρχών για την παιδική μέριμνα δεν υφίσταται. Aξιόπιστα συγκεντρωτικά στοιχεία για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά δεν συλλέγονται, ούτε προβλέπονται ενιαίες κατευθύνσεις λειτουργίας των δομών προστασίας, που οργανώνονται υπό διαφορετικές νομικές μορφές και λειτουργούν χωρίς δεσμευτικές, επιστημονικές κατευθύνσεις. H πορεία ενός παιδιού, που ύστερα από μια καταγγελία απομακρύνεται από το νοσηρό περιβάλλον, επαφίεται συνεπώς σε τυχαίους παράγοντες. Oι εισαγγελικές Αρχές και οι κοινωνικοί λειτουργοί, που καλούνται να προστατεύσουν τα παιδιά, γνωρίζουν αυτήν την αβεβαιότητα. Kαθώς δεν λειτουργεί σύστημα αναδοχής, τα παιδιά καταλήγουν σε κάποια στέγη προστασίας ή ίδρυμα, με γνώμονα τη διαθεσιμότητα και όχι με βάση ορθολογικά κριτήρια.

Eνα παιδί που έχει κακοποιηθεί σωματικά από τους γονείς του μπορεί να βρεθεί σε έναν χώρο με ανηλίκους που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή μεγάλωσαν στον δρόμο και μπαίνουν για πρώτη φορά σε σχολική τάξη στα δέκα τους χρόνια ή με έφηβες που έχουν διασωθεί από την πορνεία. H στέγη, η ένδυση και η σίτιση δεν αποτελούν τη μόνη ανάγκη αυτών των παιδιών. Oι καλές προθέσεις και η διάθεση προσφοράς ενός διοικητικού συμβουλίου, η αυτοθυσία του συνήθως ανειδίκευτου και ανεπαρκούς προσωπικού, που αποτελούν την καλή εκδοχή της οργάνωσης ενός μέσου ιδρύματος, δεν συνιστούν σοβαρή προσπάθεια εξασφάλισης του μέλλοντος των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, που χωρίς ψήφο, χωρίς γονείς δεν έχουν καν φωνή που να ακούγεται από την πολιτική εξουσία.

Aν τις ημέρες των γιορτών επισκεφθεί κανείς ένα ίδρυμα, θα εντυπωσιαστεί από τα δώρα που το πλημμυρίζουν. Mπορεί ένα παιδί σε ίδρυμα να έχει περισσότερα ρούχα από εκείνο μιας οικονομικά ασθενούς οικογένειας. Δώρα που μπορεί και να το βλάπτουν, δομώντας έναν νέου τύπου ιδρυματισμό. Tο ιδρυματικό παιδί εκτίθεται σε υλικά αγαθά προσφοράς, χωρίς να αντιλαμβάνεται την αξία τους και χωρίς να καλύπτεται η πραγματική του ανάγκη, που είναι πρόσωπα που θα το διδάξουν την αξία κάθε αντικειμένου, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει αυτοδύναμα όταν ενηλικιωθεί και βρεθεί εκτός της προστατευτικής δομής.

Aυτό που απαιτείται για τα κακοποιημένα παιδιά είναι ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των δομών, με επιστημονική γνώση και κυρίως με ρεαλιστική δυνατότητα εφαρμογής. Xρειάζεται σύστημα αναδοχών και εξειδικευμένο προσωπικό, που να ακολουθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Aπαιτείται, επιτέλους, η πολιτεία να ανταποκριθεί στη συνταγματική της υποχρέωση για προστασία της παιδικής ηλικίας.

Aπό τον Ξενοφώντα Kοντιάδη, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, πρόεδρο Kέντρου Eυρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
www.kontiadis.gr
Πηγή: ethnos.gr

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Waiting for death

Some place in the word, when the sun goes down
Children goes to sleep hungry
They can’t do anything about it
The only thing they can do, is to be strong
But a life with no future?
Starving
Slowly making their way to heaven
Crying their brave tears
But YOU can help
To give them food
A smile
A life
Would you help?


Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Βοήθεια για τα εθισμένα στο internet παιδιά


Γραμμή υποστήριξης στα παιδιά που έχουν εθιστεί στο internet και συμβουλευτικής στους γονείς τους για το πώς να τα αντιμετωπίσουν λειτουργεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Πρόκειται για τη γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ με αριθμό 800 11 800 15.

Εξειδικευμένοι παιδοψυχολόγοι παρέχουν συμβουλές για τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου αλλά και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, βοηθώντας παιδιά και γονείς να αποφεύγουν επικίνδυνα «μονοπάτια».

Οι αστικές και υπεραστικές κλήσεις στη συγκεκριμένη γραμμή δεν χρεώνονται.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής, η πρόληψη από την εξάρτηση στο internet είναι εύκολη, αρκεί οι γονείς να λάβουν εγκαίρως υπ' όψιν τους τα σημάδια που τους δίνει το παιδί τους και να ζητήσουν άμεσα βοήθεια από τους ειδικούς.

Τα παρακάτω συμπτώματα δηλώνουν πιθανώς εξάρτηση:
Εκνευρισμός, όταν το παιδί είναι εκτός internet
Χρήση του διαδικτύου πολύ περισσότερο από το προτιθέμενο
Ξαφνική σχολική αποτυχία
Διαταραχές ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου
Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
Διαταραχή στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις
Αλλαγή των συνηθειών του παιδιού, όπως π.χ. παραμέληση φίλων, αγαπημένων χόμπι
Παραμέληση της προσωπική υγιεινής του.
Αναδημοσίευση: madata.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από ΦΛΟΓΑ


Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του μπαίνει επιτέλους το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στους εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η ΦΛΟΓΑ», με τους οποίους είχε συνάντηση στο γραφείο της.
Συγκεκριμένα, η Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της ΦΛΟΓΑΣ ότι με κοινή Υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η τροποποίηση – συμπλήρωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Παίδων Π.& Α. Κυριακού, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτήν οι θέσεις εργασίας εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού που απαιτούνται για τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Παίδων. Την απόφαση, που ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, η κα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τα μέλη της Φλόγας, ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα γίνει άμεση προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων, έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και τα παιδιά να έχουν τη φροντίδα που τους αξίζει, ενώ μας διαβεβαίωσε για τη στήριξη της προσπάθειάς μας από την ίδια και την υφυπουργό κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν μπόρεσε να είναι παρούσα στην συνάντηση.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΦΛΟΓΑΣ εξέφρασαν την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα τους για τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου, η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας για την ασφαλή θεραπεία των παιδιών που νοσηλεύονται στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας και όλης της χώρας.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Τρυφωνίδη μετά τη συνάντηση, «με την αλλαγή του Οργανισμού και τη δρομολόγηση των αναγκαίων προσλήψεων φτάνει στο τέλος του ο αγώνας τόσων χρόνων των γονιών της Φλόγας και των γιατρών μας για την ίδρυση ενός ειδικού Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου για παιδιά στη χώρα μας».
Υπενθυμίζεται ότι ο ακτινοθεραπευτικός εξοπλισμός αποκτήθηκε μετά από πολυετείς αγώνες της Φλόγας και τα υπερσύγχρονα συστήματα έχουν ήδη παραδοθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού με χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. και μικρή συμμετοχή της Φλόγας.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
Αιγίου 7 Γουδί
Τ.Κ. 11527 Αθήνα
Τηλ.: 2107485000
www.floga.org.gr
info@floga.org.gr

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Έντεκα χρόνια μηνύματα αγάπης στα παιδιά, από την COSMOTE


Σε φορείς που παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη στα παιδιά θα διαθέσει και φέτος η COSMOTE σημαντικό μέρος των εσόδων από τα SMS της Πρωτοχρονιάς
Σε φορείς που παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη στα παιδιά θα διαθέσει και φέτος η COSMOTE σημαντικό μέρος των εσόδων από τα SMS της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για τον παραδοσιακό πλέον θεσμό αγάπης, που με τη θερμή υποστήριξη των πελατών της εταιρείας, συνεχίζεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας.
Η COSMOTE στηρίζοντας σωματεία που φροντίζουν το παιδί σε όλη την Ελλάδα, θα διαθέσει φέτος μέρος των εσόδων από τα γραπτά μηνύματα που θα σταλούν από τις 00:00 έως τις 07:00 το πρωί της Πρωτοχρονιάς, στους εξής φορείς:

- Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά»
- Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών
- ΕΛΕΠΑΠ
- Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»
- Μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ»
- Φιλανθρωπικό ίδρυμα και φιλανθρωπικό σωματείο «ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ» - Θεσσαλονίκη
- Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» - Κέρκυρα

Επιπλέον, η COSMOTE θα προσφέρει σε κοινωφελή οργανισμό για το παιδί, το ποσό που θα αντιστοιχούσε στην αγορά επιχειρηματικών δώρων για τα Χριστούγεννα. Το σωματείο που έχει επιλεγεί για το 2010 είναι ο Σύλλογος γονέων-κηδεμόνων και φίλων ατόμων με ειδικές ανάγκες επαρχίας Νάξου.
Με το μήνυμα «Βλέπουμε τον κόσμο όπως εσύ, γεμάτο αγάπη» η εταιρεία ενημερώνει το κοινό για το θεσμό με μία πρωτότυπη και τρυφερή διαφημιστική καμπάνια.
Τις ίδιες αρχές και αξίες καθώς και το όραμά της για κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο σε όλα τα επίπεδα, η COSMOTE φροντίζει να μεταφέρει και στις θυγατρικές της. Στο πλαίσιο αυτό, αντίστοιχη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει η COSMOTE Ρουμανίας καθώς και η ΑMC στην Αλβανία.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Άντε, ώρα για ψήφο στα 14!


Αυτός ο συρφετός είχε γεννηθεί για τη σκλαβιά. Ήθελαν να είναι αναρχικοί με ξένο κόστος. Ήθελαν την ελευθερία, μόνο αν τους την έδιναν οι άλλοι, αν τους την παραχωρούσαν δωρεάν, όπως ο βασιλιάς παραχωρεί κάποιο τίτλο!».
O «ομιλών» «είναι» τραπεζίτης και αυτοαποκαλείται «αναρχικός τραπεζίτης». «Υπήρξε» στα νιάτα του αναρχικός με δράση, μέσα από δραστήρια ομάδα συντρόφων του. Αλλά «σήμερα» - «τώρα» ως επιτυχημένος επαγγελματίας- να που υποστηρίζει (μέσω του μεγάλου αιρετικού συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα) πως ακριβώς το γεγονός ότι είναι τραπεζίτης δικαιώνει τον αυτοχαρακτηρισμό του ως «αναρχικού». Θεωρείται αποδεκτό η σκέψη του Πεσόα να συμπυκνώνεται στους παρακάτω στίχους του: Και η Λογική σαν δειλή τρομάζει/Nα διαπιστώσει/ Πως όσο περισσότερα τα πράγματα αποκαλύπτουν/Aκόμη περισσότερα τα ίδια κρύβουν.
Υπήρξαν πολλές προσεγγίσεις για τα «παιδιά» του Δεκέμβρη. Από αυτήν για τα παιδιά της μοναξιάς και του ακραίου υλισμού που εξεγείρονται απέναντι στην αξία της μεζονέτας, όπως την κληροδοτούν οι γονείς τους, μέχρι αυτήν για τα κακομαθημένα παιδιά των βορείων προαστίων.
Και στις δύο προσεγγίσεις, η κεντρική ιδέα είναι ακριβώς το γεγονός πως πρόκειται για «παιδιά». Επομένως κατά κάποιον τρόπο «κρυμμένο» ή «φανερό» -για να θυμηθούμε και τον Πεσσόα- υποβαθμίζεται η πρωταγωνιστική τους παρουσία στα πράγματα. Στη μία περίπτωση διά των ευθυνών των γονέων, στην άλλη ως «κακομαθημένα αστόπαιδα». H άποψη που αναζητεί ευθύνες γονέων είναι κατά τη γνώμη μου η πιο ενδιαφέρουσα, επειδή οδηγείται σε ορθό συμπέρασμα από λάθος δρόμο.
Τι είναι «παιδί»; Πόσο «παιδί» είναι ένα παιδί; Το ερώτημα έχει τη σημασία του, αφού η απάντηση εξαρτάται από ποια κοινωνία και σε ποια εποχή αναφερόμαστε. H έννοια «παιδί» δεν ήταν πάντα η ίδια. Ούτε και η στάση της κοινωνίας ή της οικογένειας ήταν πάντα η ίδια απέναντί της (του). Ιστορικά, ο Ll. De Mause διακρίνει έξι στάδια. Από την αρχική μορφή της «παιδοκτονίας» -ήτοι της κοινά αποδεκτής απόλυτης κυριότητας και εξουσίας του γονέα- (συνεχίστηκε μέχρι τον 13ο αιώνα με τη μορφή της εγκατάλειψης σε δημόσιους χώρους και ιδρύματα) μέχρι την «αμφίρροπη μορφή» στον Μεσαίωνα. Τότε (και μέχρι και τον 17ο αιώνα) ουσιαστικά η παιδική ηλικία ήταν ανύπαρκτη. Το παιδί δεν υπολογιζόταν ως μέλος της οικογένειας μέχρι να ξεπεράσει τον κλοιό της παιδικής θνησιμότητας (υπάρχει πολύ χαρακτηριστική φράση στον «Aρχοντοχωριάτη» και δεν ήταν παιδί από τη στιγμή που μπορούσε να τραφεί μόνο του. Μπροστά στην παιδική εργασία στη Γαλλία του Μεσαίωνα, το Μπαγκλαντές σήμερα θα φάνταζε η χώρα του Πίτερ Παν.
Αυτό που έδωσε στο «παιδί» τη σημερινή έννοια της «παιδικότητας» εμφανίστηκε στον 18ο αιώνα με την εκπαίδευση. Δηλαδή, με τη σημασία στην προετοιμασία του παιδιού να αποκαλύψει με ελεγχόμενο από τους ενήλικες τρόπο, σταδιακά και χωρίς κινδύνους, όλα τα «μυστικά» του κόσμου των μεγάλων. Πάνω σ’ αυτήν την προσεκτική μετάδοση γνώσεων από τους ενήλικες στα παιδιά στηρίχθηκε η επόμενη φάση (19ος και 20ός αιώνας), αυτή της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Το σχολείο και η οικογένεια γίνονται οι χώροι όπου σχεδόν αποκλειστικά το παιδί μαθαίνει -κάθε στιγμή αυτά που «πρέπει» - και σταδιακά αποκτά σύνδεση με το Παρελθόν, ερμηνεία του Παρόντος και δικαίωμα στο Μέλλον. Αλλά στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα παγιώνεται μια νέα αντίληψη, σούπερ προοδευτική, η οποία εσχάτως αμφισβητείται. Είναι η λεγόμενη «βοηθητική μορφή». Αυτή «ενέχει την υπόθεση -σημείωνε ο Ll. De Mause- ότι το παιδί γνωρίζει καλύτερα από τους γονείς του αυτό που έχει ανάγκη σε κάθε στάδιο της ζωής του (...) Να βοηθήσεις σήμερα ένα παιδί σημαίνει ότι ανταποκρίνεσαι συνεχώς σ’ αυτό, ότι ανέχεσαι τις παλινδρομήσεις του, ότι γίνεσαι υπηρέτης του μάλλον παρά το αντίστροφο, ότι ενθαρρύνεις ένα παιδί να αποκτά ισχυρή θέληση και να μην τρομοκρατείται από την αυθεντία».
Να η λέξη κλειδί: «Αυθεντία». H Νατάσα Πολονύ δίδαξε ένα χρόνο σε γαλλικό λύκειο. Οι εμπειρίες της μιλούν για τα «χαμένα παιδιά μας». H ένσταση είναι σοβαρή, όπως την αναδεικνύει ο Σταύρος Zουμπουλάκης σε σχετικό κείμενο για το συμπέρασμα της Πολονύ: Το τέλος της αυθεντίας είτε του γονέα είτε του δασκάλου, παρότι φαίνεται ως η ορθή αντίληψη μιας δημοκρατικής κοινωνίας είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό έλλειμμα παιδείας. H ιδέα ότι ο δάσκαλος δεν «μαθαίνει τα παιδιά» αλλά τα «μαθαίνει πώς να μαθαίνουν» αποδείχθηκε μια τραγική ουτοπία. Από τη μεταδοτικότητα του δασκάλου πήγαμε στο επικοινωνιακό του χάρισμα. H εκπαίδευση γίνεται επικοινωνία. Αλλά, γράφει η Πολονύ, «το να μεταδίδεις είναι μια συνεχής δημιουργία και μια πράξη απελευθέρωσης. Το να επικοινωνείς είναι μια παγιωμένη και αυθόρμητη πράξη, όχι μια εκούσια διαδικασία». «H κρίση μετάδοσης του σχολείου, γράφει ο Στ. Zουμπουλάκης, σημαίνει τελικά ότι οι μαθητές δεν μαθαίνουν. Αποκτούν δεξιότητες, διπλώματα, κοινωνικότητα, αλλά όχι παιδεία».
H δογματική εκπαιδευτική αριστεροσύνη οδήγησε τις πρόσφατες γενιές εφήβων μάλλον εντός της Αγοράς παρά εντός του Κόσμου. H υποβάθμιση του σχολείου και του σπιτιού με την κατάργηση της «αυθεντίας» δεν αντισταθμίστηκαν από τη... Βουλή των Εφήβων. (Άλλος ένας προοδευτικός θεσμός που δεν μας προβληματίζει για την ξύλινη γλώσσα των εφήβων και τις κοινοτοπίες που επιβραβεύουμε.)
Σε ένα περιβάλλον όλο και πιο επικοινωνιακό αναλαμβάνουν άλλοι αστάθμητοι, έως πριν από 50 χρόνια, παράγοντες, όπως η τηλεόραση. O λόγος των εφήβων απέχει του να είναι κριτικός, γίνεται Λόγος copy paste. Tο «επικοινωνιακό» της εποχής θέτει απλοϊκούς και αγοραίους όρους συνύπαρξης με τον άλλο. Αναπόφευκτα οδηγεί στην επιλογή της βίας. O καλός μαθητής της επικοινωνιακής εποχής θα προκρίνει τη βία. Είναι άμεση, απλή, ισοπεδωτική. H βία είναι επικοινωνιακή.
Το αδιέξοδο είναι εμφανές. Όχι μόνο των παιδιών, αλλά κυρίως των γονέων τους. Που κάνουν το προοδευτικό λάθος να αναζητούν στα παιδιά τους, τους φίλους που οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν. Και να καπελώσουν με τη μαεστρία όσων έχουν περάσει από την (παλιά) Αριστερά τις ευθύνες και των δύο πλευρών...
Ένα πολύ καλό άρθρο από τον Τακη Καμπυλη
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δώδεκα συμβουλές για ασφαλείς αγορές παιχνιδιών


Δώδεκα συμβουλές για "ασφαλή" Χριστούγεννα δίνουν η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τις αγορές παιχνιδιών.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους την παρακάτω λίστα με τις 12 Συμβουλές, όταν επιλέγουν ένα παιχνίδι:
- Βεβαιώσου ότι διάβασες τις ετικέτες που έχουν τοποθετηθεί στα παιχνίδια. Λάβε υπόψη σου σοβαρά την ηλικία των παιδιών που προορίζονται και τις υποδείξεις ασφάλειας.
Μην αγοράζεις παιχνίδια που δεν φέρουν το σήμα CE εμφανώς πάνω στο παιχνίδι ή στην συσκευασία του. Μολονότι το σήμα CE δεν προορίζεται σαν οδηγός για τον καταναλωτή, αποτελεί υποχρέωση για τον κατασκευαστή και δηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με όλες τις σχετικές εφαρμοστέες Κοινοτικές απαιτήσεις, που είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο.
- Διάλεξε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες και επιδεξιότητες των παιδιών. Παιχνίδια που δεν προορίζονται για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών μπορεί να μην ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφαλείας.
Σιγουρέψου ότι διάβασες και ακολούθησες τις υποδείξεις για την ηλικιακή
ομάδα που προορίζονται - ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα 0 έως 3
(κοίταξε το σήμα δεξιά) και την φράση "δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών". Αυτό το σύμβολο και η διατύπωση που το συνοδεύει είναι προειδοποίηση και όχι μια απλή υπόδειξη.
- Μην δίνεις παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των τριών ετών, επειδή τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους. Τα μικρά κομμάτια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Σιγουρέψου ότι τα μάτια και οι μύτες στα λούτρινα παιχνίδια (ή παραγεμισμένα ζωάκια) δεν αποσπώνται εύκολα.
- Ακολούθησε τις οδηγίες προσεκτικά για την σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Κράτησε και φύλαξε τις οδηγίες και τις πληροφορίες που βρίσκονται στην συσκευασία του παιχνιδιού.
- Αγόραζε πάντα παιχνίδια από επώνυμα εμπορικά καταστήματα και ηλεκτρονικά (internet) καταστήματα. Οι επώνυμοι έμποροι φροντίζουν για τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και συνήθως δέχονται επιστροφές. Επισημαίνεται ότι, υπάρχουν έμποροι που αδιαφορούν για την τήρηση των σχετικών απαιτήσεων ασφαλείας και υγείας και υπάρχει πιθανότητα να εμπορεύονται απομιμήσεις παιχνιδιών. Ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που αγοράζεις μέσω διαδικτύου (internet), στα παιχνίδια που δίνεις στα παιδιά σαν δώρα και στα παιχνίδια που αγοράζεις από δεύτερο χέρι.
- Επέβλεπε τα παιδιά όταν παίζουν και σιγουρέψου ότι τα παιχνίδια, με τα οποία παίζουν, προορίζονται και είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες τους. Με ορισμένα παιχνίδια - όπως τα πατίνια, τα τροχοπέδιλα και τα ποδήλατα - τα κράνη και ο εξοπλισμός προστασίας θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται.
- Εξέταζε συχνά τα παιχνίδια για σπάσιμο ή φθορά, επειδή μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος ή άλλου κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού.
Πέτα τα σπασμένα παιχνίδια αμέσως.
- Σιγουρέψου ότι τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά, κρατήθηκαν μακριά από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 36 μηνών, όταν αυτά μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια.
- Αφαίρεσε και πέταξε (ανακύκλωσε εάν είναι δυνατόν) όλη την συσκευασία του παιχνιδιού που περιέχει πλαστικές τσάντες, χαρτόνια, χαρτί, πλαστικές θήκες (αλλά πάντα φύλαγε τις οδηγίες ). Σιγουρέψου ότι τα παιδιά δεν παίζουν με την πλαστική συσκευασία, που θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία. Φρόντισε να ανακυκλώνεις με ασφάλεια τις μπαταρίες.
- Δίδαξε τα παιδιά σου να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους προς αποφυγή ατυχημάτων.
Μην αφήνεις τα παιχνίδια πάνω στις σκάλες ή στο πάτωμα στο σπίτι.
- Να ενημερώνεις πάντα τον κατασκευαστή / έμπορο και τις Δημόσιες Αρχές εάν εσύ ή το παιδί σου εντόπισε πρόβλημα ασφαλείας σε παιχνίδι. Μην διστάσεις να συμβουλευτείς το Κοινοτικό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) με ηλεκτρονική διεύθυνση http://ec.europa.eu/rapex. Σ΄ αυτό το σύστημα αναφέρονται λεπτομερώς τα επικίνδυνα προϊόντα που αποσύρονται, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών.
Επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.efpolis.gr της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή αναρτώνται πληροφορίες για όλα τα επικίνδυνα προϊόντα.
- Θυμήσου ότι οι συμβουλές αυτές ισχύουν για όλο το έτος και όχι μόνον για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Σε περίπτωση παραπόνων ή καταγγελιών αυτά θα γίνονται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 και για τυχόν περισσότερες πληροφορίες στην Διεύθυνση 1ης Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στα τηλέφωνα 210 6965810, 6965814 και 6965833.
ΠΗΓΗ: kerdos.gr

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ένα κοριτσάκι ζητά την βοήθεια σας!


Στο Νοσοκομείο Παίδων νοσηλεύεται εδώ και καιρό μια μαθήτρια νηπιαγωγείου από τον Πύργο Ηλείας καθώς πάσχει από καρκίνο.
Η οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο σοβαρό πρόβλημα υγείας απ’ το οποίο πάσχει το κοριτσάκι τους.
Η παραμονή των... γονέων στην Αθήνα προκειμένου να βρίσκονται καθημερινά δίπλα στο παιδί τους, που υποβάλλεται σε θεραπεία μετά από μια σοβαρή εγχείρηση αφαίρεσης όγκου, δεν τους αφήνει περιθώρια εργασίας.
Γι’ αυτό και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου μέσω του προέδρου του Δημήτρη Κωσταριά, κάνει έκκληση για βοήθεια.
Όσοι μπορούν να προσφέρουν βοήθεια ας επικοινωνήσουν με τον κ. Θανάση Κατσιμπέλη στο 6936919913 ή στο τηλέφωνο του συλλόγου 2621025332, ή στο email: syldnpyr@gmail.com
Αναδημοσίευση: apneagr

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Όμιλος Marfin - Μαραθώνιος Αγάπης για το Παιδί Όμιλος Marfin - Μαραθώνιος Αγάπης για το Παιδί


Μαραθώνιο Αγάπης για το Παιδί διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά η Marfin Egnatia Bank (Μαρφίν Εγνατία Μπανκ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Marfin και με την υποστήριξη των εταιριών του Ομίλου Marfin Investment Group (Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ). Ο Μαραθώνιος Αγάπης για το Παιδί, ξεκινά, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009, ενισχύοντας το συμβολισμό της ημέρας. Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Αγάπης για το Παιδί, πραγματοποιείται το καθιερωμένο πλέον Μπαζάρ Προσωπικού, στο Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Παράλληλα και για όλο το Δεκέμβριο, στο Δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας, θα διατίθενται χριστουγεννιάτικα στολίδια και σοκολάτες. Επίσης, οι πελάτες της Τράπεζας, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθειά αυτή, θα μπορούν να καταθέτουν την εισφορά τους στο λογαριασμό του Ιδρύματος Marfin, με μία επίσκεψη σε οποιοδήποτε κατάστημα της Marfin Egnatia Bank. Όπως και πέρυσι τα έσοδα, τα οποία θα συγκεντρωθούν από τις εκδηλώσεις και ενέργειες του προσωπικού του Ομίλου, θα διαχειριστεί το Ίδρυμα Marfin, με τη διανομή του ποσού που θα συγκεντρωθεί σε ιδρύματα και οικογένειες παιδιών που στηρίζει ο όμιλος. Ο Μαραθώνιος θα συνεχιστεί με ανάλογες εκδηλώσεις και ενέργειες, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πέρυσι, με την έμπρακτη υποστήριξη του προσωπικού, αλλά και όλου του κόσμου που συμμετείχε ενεργά στο Μαραθώνιο Αγάπης για το Παιδί, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 640.000 ευρώ, τα οποία διανεμήθηκαν από το Ίδρυμα Marfin σε ιδρύματα και οικογένειες παιδιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να συνεισφέρουν με κατάθεση σε ένα από τα καταστήματα της Marfin Egnatia Bank, στο λογαριασμό του Ιδρύματος Marfin ή μέσω του Δικτύου των ΑΤΜ σε ένα από τα καταστήματα της Marfin Egnatia Bank καθώς και μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τραπεζικής (eBanking) με ένα κλικ στο www.marathoniosagapis.gr .
Επίσης, με αγορά από τα καταστήματα της Marfin Egnatia Bank, της σοκολάτας του Μαραθωνίου Αγάπης και χριστουγεννιάτικων στολιδιών καθώς και με αποστολή κειμενομηνύματος (sms) με τη λέξη ΠΑΙΔΙ στο 54100 όλο το Δεκέμβριο (χρέωση 1,19 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 210 9304896 και στο www.marathoniosagapis.gr .

Η Groupama Φοίνιξ κοντά στα Παιδικά Χωριά SOS


Η Groupama Φοίνιξ Ασφαλιστική στάθηκε και πάλι δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησαν τα με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων της δράσης των SOS διεθνώς και με κεντρικό μήνυμα "Μαζί δίνουμε φτερά στα παιδιά". Πρόκειται για μία ενέργεια ευαισθητοποίησης του κοινού και συγκέντρωσης πόρων, προσφέροντας μεταξύ άλλων ένα εντυπωσιακό αερόστατο.
Το αερόστατο των Παιδικών Χωριών SOS και της Groupama Φοίνιξ επισκέφτηκε το Ναύπλιο, την Πάτρα, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Ρέθυμνο και τέλος τα Χανιά δίνοντας στους κατοίκους τη δυνατότητα, με ένα μικρό αντίτιμο προς όφελος των Παιδικών Χωριών SOS, να απολαύσουν από ψηλά τη θέα της πόλης τους και να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όπου ο καιρός το επέτρεψε.
Παράλληλα, σε κάθε πόλη το κοινό είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί το ενημερωτικό περίπτερο των Παιδικών Χωριών SOS, ενώ οι μικροί φίλοι ηλικίας 6-12 ετών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Το Αερόστατο». Η κριτική επιτροπή των Παιδικών Χωριών SOS επέλεξε την καλύτερη ζωγραφιά από κάθε πόλη και όλοι οι νικητές έλαβαν μία ηλεκτρονική κονσόλα παιχνιδιού προσφορά της Groupama Φοίνιξ. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Παιδικών Χωριών SOS, www.sos-villages.gr.
"Φέτος συμμετέχουμε στους εορτασμούς των SOS διεθνώς για τα 60 χρόνια προσφοράς στο μοναχικό παιδί" δήλωσε ο Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. "Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν στο πλαίσιο της επετείου αυτής η ανταπόκριση του κοινού καθώς και της Groupama Φοίνιξ, η οποία αποτελεί πλέον έναν από τους θερμούς υποστηρικτές του έργου μας. Το σημαντικό ποσό που συγκεντρώθηκε θα καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών".
Ο Bertrand Woirhaye, γενικός διευθυντής της Groupama Φοίνιξ, συμπλήρωσε σχετικά: "Εδώ και 60 χρόνια, τα Παιδικά Χωριά SOS επιτελούν ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο φροντίζοντας μοναχικά παιδιά. Το να συμβάλλουμε στην Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια είναι τιμή και χαρά, καθώς το μήνυμά μας - Σίγουρα δίπλα σας - δεν αφορά μόνο τη στάση μας στην άσκηση των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων, αλλά και τη συμμετοχή μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας".