Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Όλη η αλήθεια για το σύνδρομο Down


Τα άτομα με σύνδρομο Down και οι οικογένειές τους υπολογίζονται περίπου σε 25.000.000 σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι συσχετίζεται με μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Down δεν είναι γνωστά.

Το σύνδρομο Down αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21.

Προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Παρά το γεγονός ότι συσχετίζεται με μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Down δεν είναι γνωστά. Τα άτομα με σύνδρομο Down και οι οικογένειές τους υπολογίζονται περίπου σε 25.000.000 σε όλο τον κόσμο. Για την πλειονότητα των παιδιών με σύνδρομο Down, η διάγνωση γίνεται κατά τη γέννηση ή λίγο αργότερα. Ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί να ανιχνευτεί με προγεννητικό έλεγχο που περιλαμβάνει: αμνιοπαρακέντηση, ομφαλοκέντηση (και οι δύο αυτές επεμβατικές μέθοδοι ενέχουν πολύ μικρό κίνδυνο αποβολής), αυχενική διαφάνεια και βιοχημικό έλεγχο στον ορό της εγκύου. Το σύνδρομο Down μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι το έχουν θα παρουσιάσουν όλες τις εκδηλώσεις. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι: υποτονία, μικροκεφαλία, μικρά αυτιά και μύτη, αδυναμία στον έλεγχο της γλώσσας, χαρακτηριστική εικόνα ματιών, μια επιπλέον δερματική πτυχή στον αυχένα, κοντά και πλατιά χέρια, κοντά δάκτυλα και μία εγκάρσια παλαμιαία πτυχή, αντί των φυσιολογικών δύο. Μεγάλο ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με σύνδρομο Down ενδέχεται να έχουν συγγενείς καρδιοπάθειες. Επίσης, οι πνεύμονες των ατόμων με σύνδρομο Down είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, ενώ είναι συχνά και τα προβλήματα στ' αυτιά ή τα οφθαλμικά προβλήματα.

Το παιδί με σύνδρομο Down έχει βραδύτερη ανάπτυξη από τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, συνήθως χαμηλό ανάστημα και αυξημένη τάση για παχυσαρκία. Ωστόσο, με πρώιμη παρέμβαση, παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο, σωστή διατροφή και άσκηση οι καταστάσεις αυτές βελτιώνονται σημαντικά.

Οι άνδρες με σύνδρομο Down είναι στείροι (πλην του μωσαϊσμού). Οι γυναίκες έχουν 50% πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με το ίδιο σύνδρομο.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, αλλά η διακύμανση μπορεί να είναι μεγάλη. Οι διαταραχές στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη περιλαμβάνουν επηρεασμό της βραχυχρόνιας μνήμης, της ικανότητας σκέψης, της ομιλίας και της κινητικότητας. Η κινητική και η λεκτική υστέρηση γίνονται εμφανείς σε πρώιμη ηλικία και συνήθως τα άτομα με σύνδρομο Down χρειάζονται λογοθεραπεία για να βελτιωθεί η εκφραστική τους δυνατότητα.

Η νοητική ανάπτυξη στα παιδιά με σύνδρομο Down είναι απρόβλεπτη και δεν είναι δυνατό από τη γέννηση να προβλεφθούν οι διανοητικές ικανότητες. Γι' αυτό, ο προσδιορισμός των καλύτερων μεθόδων εκπαίδευσης για κάθε παιδί ιδανικά αρχίζει σύντομα μετά τη γέννηση. Δεδομένου ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και η ικανότητα μάθησης σ' αυτά δεν σταματά ποτέ, η επιτυχία στο σχολείο και μετέπειτα στην εργασία δεν είναι σε καμία περίπτωση μάταιος αγώνας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άτομα με σύνδρομο Down που είναι σε θέση να εργάζονται, να συμμετέχουν στην κοινωνική ομάδα και να πετυχαίνουν σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η τέχνη κ.ά. Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για το σύνδρομο Down. Παρεμβάσεις γίνονται σε όποιες από τις εκδηλώσεις του συνδρόμου αυτό είναι εφικτό. Η ενημέρωση, καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η κοινωνική μέριμνα για να δοθούν ευκαιρίες προσαρμοσμένες στις αναπτυξιακές και μαθησιακές ιδιαιτερότητες των ατόμων με σύνδρομο Down είναι τα δύο σημεία-κλειδιά για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή τους στην κοινωνία. Αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι παλιότερα, τα άτομα με σύνδρομο Down εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σήμερα με κοινωνική προκατάληψη, λόγω της άγνοιας και της λανθασμένης εντύπωσης ότι πρόκειται για άτομα με βαριά καθυστέρηση, φορτίο για την κοινότητα και την οικογένειά τους. Η προκατάληψη αυτή θα πρέπει να αρθεί για να μπορέσουν και τα άτομα με σύνδρομο Down, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να ενταχθούν, να προσφέρουν και να λάβουν αυτό που μπορούν και τους αξίζει. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down είναι η 21η Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Ελληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).

Οι τρεις μορφές του συνδρόμου

Καθαρή ελεύθερη τρισωμία 21: Κάθε κύτταρο στο σώμα περιέχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21 (ισχύει για το 95% των ατόμων με σύνδρομο Down).

Μετάθεση: Ενα επιπλέον κομμάτι του 21ου χρωμοσώματος συνδέεται ή «μετατοπίζεται» σε ένα άλλο χρωμόσωμα (3-4% των ατόμων με σύνδρομο).

Μωσαϊσμός: Το αποτέλεσμα ενός σφάλματος στην κυτταρική διαίρεση αμέσως μετά τη γονιμοποίηση (στους άλλους τύπους του συνδρόμου Down η χρωμοσωμική ανωμαλία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης ή πριν από αυτήν). Αντί για ένα επιπλέον 21ο χρωμόσωμα σε κάθε κύτταρο, τα άτομα αυτά έχουν 46 χρωμοσώματα σε μερικά κύτταρα και 47 χρωμοσώματα σε άλλα.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Cosmote: Σε κοινωφελείς οργανισμούς για το παιδί τα έσοδα από το «Θεσμό Αγάπης SMS»


Το συνολικό ποσό των 325.000 ευρώ διέθεσε φέτος η Cosmote σε κοινωφελείς οργανισμούς για το παιδί, μέσω του θεσμού αγάπης που συμπληρώνει φέτος έντεκα χρόνια.

Η εταιρεία διέθεσε σημαντικό μέρος από το ποσό που συγκεντρώθηκε από τα Πρωτοχρονιάτικα SMS που αντάλλαξαν οι πελάτες της. Για τρίτη χρονιά, ανάμεσα στα σωματεία συγκαταλέγονται και τρεις κοινωφελείς οργανισμοί από την ελληνική περιφέρεια.

Για το 2010 το ποσό διατέθηκε στους κοινωφελείς οργανισμούς: Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, ΕΛΕΠΑΠ, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», Μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ», Φιλανθρωπικό Ίδρυμα και Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» στην Κέρκυρα. Επιπλέον, το ποσό που προοριζόταν για τα επιχειρηματικά δώρα των Χριστουγέννων παραδόθηκε στο Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες επαρχίας Νάξου.

Το ποσό που διατέθηκε θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα δράσεων τους, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης στην Αθήνα και την περιφέρεια, εκστρατείες προληπτικής ιατρικής σε ακριτικές περιοχές της χώρας, καθώς και τη στήριξη ξενώνα φιλοξενίας για βαριά νοσούντα παιδιά.

«Η στήριξη της Cosmote είναι ουσία και ο θεσμός αυτός ευαισθητοποιεί πραγματικά το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό», δήλωσε στο πλαίσιο της παράδοσης των εσόδων, η Πρόεδρος του συλλόγου «Φλόγα», κ. Μαρία Τρυφωνίδου.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ κυρία Ηρώ Κόβα τόνισε «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εξασφαλίζει βήματα ζωής στο παιδί με αναπηρία».

«Με τη δική σας υποστήριξή μας βοηθάτε να πιστέψουμε στα παιδιά αυτά και να τους δώσουμε μια φυσιολογική ζωή», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εταιρείας Σπαστικών κυρία Δάφνη Οικονόμου.

ΠΗΓΗ: Κέρδος

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Συγγνώμη ζητά ο Πάπας για το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών


Με επιστολή του προς την Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας, επίκεντρο του σκανδάλου με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' αναγνωρίζει την «προδοσία» των ενόχων και ζητά συγγνώμη από τα θύματα.

«Προδώσατε την εμπιστοσύνη που είχαν προς το πρόσωπό σας αθώα νεαρά άτομα και οι γονείς τους. Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτό ενώπιον του Θεού και στη Δικαιοσύνη» αναφέρει ο ποντίφικας στην επιστολή του.

Απευθυνόμενος στα θύματα, αναφέρει πως λυπάται ειλικρινά για τον πόνο που υπέστησαν, και αναγνωρίζει πως υπήρξαν «σοβαρά λάθη» στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι καθολικοί επίσκοποι χειρίστηκαν τις καταγγελίες.

Στο πολυαναμενόμενοέγγραφο ο πάπας Βενέδικτος αναφέρεται ειδικά στην Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας, όπου η κυβέρνηση έχει καταγράψει περισσότερες από 300 υποθέσεις από το 1975.

Ωστόσο το σκάνδαλο έχει επεκταθεί και σε αρκετές ακόμα χώρες, όπως την πατρίδα του Πάπα Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Βραζιλία. Η υπόθεση αφορά άμεσα τον βαυαρικής καταγωγής πάπα Βενέδικτο, ο αδελφός του οποίου διηύθυνε επί 30 χρόνια μία χορωδία στο Ρέγκενσμπουργκ που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία, αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Ζέλιτς, επισημαίνει ότι η επιστολή του πάπα δίνει «σαφείς οδηγίες προς σύσσωμη την Εκκλησία».

Αξιωματούχοι του ιρλανδικού κλήρου επίσης χαιρέτισαν την επιστολή του Πάπα. «Είμαι ευγνώμων στον Αγιο Πατέρα για την βαθιά καλοσύνη και το ενδιαφέρον του» δήλωσε ο επικεφαλής της Ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας, καρδινάλιος Σον Μπρέιντι.

Ωστόσο ο ποντίφικας δεν έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά επισκόπων και άλλων κληρικών που έχουν κατηγορηθεί για συγκάλυψη.
Ο εκπρόσωπός του, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι η επιστολή ήταν ένα «εγκάρδιο» μήνυμα από τον ποντίφικα προς τους ιρλανδούς Καθολικούς, και όχι μια σειρά από γραφειοκρατικά μέτρα.

«Αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα μίας μακράς διαδικασίας» είπε από τη Ρώμη ο Λομπάρντι.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ξεκινά την Παρασκευή στην «Τεχνόπολη» το Kid & Family Art Festival


Ανοίγουν την Παρασκευή οι πύλες του Kid & Family Art Festival, του μεγαλύτερου φεστιβάλ για το παιδί και την οικογένεια, που μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων σε χώρες του εξωτερικού, πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ώς την Κυριακή, 21 Μαρτίου.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη διοργάνωση τέχνης για παιδιά έως 14 ετών, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με πλούσιο πολυθέαμα, δράσεις, εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις, στο σκηνικό μιας ζωντανής παραμυθοχώρας.

Οι τεράστιες κατασκευές, τα ζωντανά σκηνικά και τα κοστούμια εποχής θα παρασύρουν τους επισκέπτες σ' ένα παιχνίδι με το χρόνο έχοντας την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Μαγεμένο Δάσος με τα ξωτικά και τις νεράιδες, να μεταφερθούν στην εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης με τους ιππότες και τις βασίλισσες και να κάνουν το πέρασμά τους από το Υπουργείο Μαγείας, γεμάτο εργαστήρια και καινοτόμες δράσεις.

Η περιπλάνηση στον πλανήτη της τέχνης θα εμπλουτίσει την φαντασία τους με τις εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, τον μοναδικό διαγωνισμό γκράφιτι, καθώς και με τις παραστάσεις του Θεάτρου Ημέρας και της Κομεντί Φρανσέζ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ μια τελευταία στάση στο χώρο του καρναβαλιού, με το μεγαλύτερο κεφάλι του καρνάβαλου, ύψους 4,5 μέτρων, τους μπάστακες και το γαϊτανάκι θα είναι απαραίτητη για να αποχαιρετίσουν την μαγική παραμυθοχώρα με γέλιο και χορό.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις του «Μικρού Πρίγκιπα» του Σαιντ Εξυπερύ, των γνωστότερων κομεντί του Μολιέρου με έκθεση αυθεντικών κοστουμιών εποχής του 17ου αιώνα, θέατρο σκιών από τον Λ. Βήτα, κουκλοθέατρο, πάρτι, facepainting, αθλητικό σώου, ταχυδακτυλουργικά σώου, εργαστήρια μουσικής σύνθεσης, σωματικής έκφρασης, ειδικών κατασκευών, ζωγραφικής, ψηφιδωτού, θεατρικής μάσκας, φωτογραφίας, δημιουργίας παραμυθιού, κρουστών, ρομποτικής, υγείας για την προστασία του περιβάλλοντος και πάρκο εικαστικών εργαστηρίων.

Το Kid & Family Art Festival έχει ως στόχο να δώσει σε μικρούς και μεγάλους την ευχάριστη εμπειρία της ομαδικής δημιουργίας και δράσης, προτρέποντας τους να φύγουν από τη θέση του παθητικού ακροατή και να βρουν μέσα από την παιδεία και την τέχνη, δράσεις, που θα αποκαταστήσουν την έλλειψη συνοχής στις οικογένειες, τις φιλίες, την εκπαίδευση και την τέχνη.

Ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, πολύτεκνοι 6 ευρώ. Η τιμή προπώλησης από τα Fnac, Public και Ticketshop είναι 10 ευρώ
Διεύθυνση: Πειραιώς 100, Γκάζι
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μουσική παράσταση για την ενίσχυση των ατόμων με σύνδρομο Down


Αθήνα: Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down (21 Μαρτίου 2010) η Ηλιαχτίδα (Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down) και ο συνθέτης Στέφανος Κόκκαλης παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση, «Οι ηθοποιοί τραγουδούν για την Ηλιαχτίδα», στην μουσική σκηνή Κύτταρο (Ηπείρου 48 & Αχαρνών, Αθήνα).

Στη συγκεκριμένη μουσική παράσταση (ώρα έναρξης 21:00 μ.μ, τιμή εισόδου: 20 ευρώ), η οποία αποτελεί συνέχεια της έως σήμερα κοινωνικής προσφοράς του συνθέτη (Μαζί για το Παιδί, Action Aid, Fashion Targets Breast Cancer), θα παρουσιαστούν τραγούδια του Στέφανου Κόκκαλη, καθώς και αγαπημένα άλλων συνθετών, ερμηνευμένα μοναδικά από σημαντικούς καλλιτέχνες.

Θα συμμετάσχουν και θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς οι ηθοποιοί:

* Πηνελόπη Αναστασοπούλου
* Βασιλική Ανδρίτσου
* Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
* Αντώνης Λουδάρος
* Ματθίλδη Μαγγίρα
* Νίκος Μουτσινάς
* Αλέξανδρος Μπουρδούμης
* Ντορέτα Παπαδημητρίου
* Κάρμεν Ρουγγέρη
* Χάρης Ρώμας
* Γιάννης Τσιμιτσέλης

Την παράσταση θα παρουσιάσει η Κατερίνα Καραβάτου.

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της Ηλιαχτίδας (www.iliaktida.gr).

Προπώληση εισιτηρίων:

* ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, τηλ.: 210.32.17.917
* ΚΥΤΤΑΡΟ, Ηπείρου 48 & Αχαρνών, τηλ.: 210.82.24.134
* Φωτεινή Λαμπροπούλου, τηλ. 6937.431.999 (και κρατήσεις θέσεων)

Ο Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία του ζεύγους Μιχάλη και Ιόλης Αντωνοπούλου, γονείς ατόμου με σύνδρομο Down και με την υποστήριξη πολλών άλλων γονέων, φίλων και επιστημόνων.

Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό και ξεκίνησε την δράση του με πρωταρχικό σκοπό την πληροφόρηση και ψυχολογική στήριξη των γονέων έτσι ώστε να πεισθούν ότι, με την αστείρευτη αγάπη και φροντίδα τους και με τη σύμπραξη εκπαιδευτών και ειδικών επιστημόνων, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, από την νηπιακή ηλικία, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για να φτάσουν το ανώτατο δυναμικό που τους έδωσε η φύση. Επίσης, σημαντικός στόχος του Σωματείου ήταν και είναι η εξάλειψη της άγνοιας και της προκατάληψης που σαν σκοτεινιά πλανάται γύρω μας και βαραίνει όλους μας ασφυκτικά.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών:

* Το τηλέφωνο της Ηλιαχτίδας μετατράπηκε σε τηλεφωνικό κέντρο άμεσης βοήθειας για γονείς που μόλις απέκτησαν παιδί με σύνδρομο Down και έχουν απόλυτη ανάγκη ψυχολογικής στήριξης και πληροφόρησης. Επίσης εξυπηρετούν κάθε άτομο που ζητά πληροφορίες σχετικές με το σύνδρομο Down.

* Οργανώνουν Ημερίδες στις οποίες εισηγητές είναι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες εξειδικευμένοι σε θέματα που αφορούν στο σύνδρομο Down, ενώ ασκούν θεσμικές και κοινωνικές παρεμβάσεις σε εξειδικευμένα θέματα για άτομα με σύνδρομο Down.

* Περιοδεύουν σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, όπου μέσω Ημερίδων και Συνεδρίων ενημερώνουν γονείς και κοινό, έργο πολύ σημαντικό, καθώς οι γονείς, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι ειδικοί επιστήμονες, στερούνται της αναγκαίας πληροφόρησης, ενημέρωσης, στήριξης και ενθάρρυνσης.

* Οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις για γνωριμία των γονιών μεταξύ τους και εκδηλώσεις όπως π.χ. μουσικές βραδιές για την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου αλλά και για την ψυχαγωγία των μελών του.

* Επιμελούνται και διεκπεραιώνουν Κοινωνικά Μηνύματα μέσω των ΜΜΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

* Ξεκινάνε μία καμπάνια σε όλα τα Μαιευτήρια της χώρας με σκοπό την ενημέρωση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού για το έργο της «Ηλιαχτίδας», ώστε να πληροφορούνται και να στηρίζονται άμεσα οι γονείς που φέρνουν στο κόσμο ένα παιδί με σύνδρομο Down.

Στα άμεσα σχέδιά της Ηλιαχτίδας είναι η απόκτηση στέγης, η ίδρυση ενός Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης και ενός Ξενώνα Προστατευόμενης Διαβίωσης. Η επίτευξη αυτών των σκοπών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από χορηγίες τρίτων.

Τέλος, η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (ή τρισωμία 21) καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας, ιατρού και καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Στυλιανού Αντωναράκη, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινωνία απέναντι σε μια κοινωνική ομάδα η οποία έχει ανάγκη την αγάπη και την αποδοχή όλων μας. Επιλέχθηκε, δε, η 21η Μαρτίου διότι η συγκεκριμένη γενετική διαταραχή προκαλείται από την ύπαρξη ενός επιπλέον (τρίτου) χρωμοσώματος στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων. Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον Αγγλο ιατρό John Langdon Down.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Σε διαθεσιμότητα ιερέας στη Γερμανία που είχε καταδικαστεί για παιδεραστία


Ένας Γερμανός ιερέας, ο οποίος είχε καταδικαστεί για παιδεραστία, τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή παραβίασε απαγόρευση να δουλεύει με παιδιά. Ο ιερέας εργαζόταν εδώ και 30 χρόνια στην επισκοπή του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'.

Ο ιερέας Πέτερ Χάλερμαν είχε καταδικαστεί το 1986 για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όσο εργαζόταν στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου και του Φράισινγκ, όταν ο σημερινός Πάπας ήταν εκεί αρχιεπίσκοπος.

Το 1980, ο ιερέας είχε γίνει δεκτός στην επισκοπή του τότε καρδιναλίου Γιόζεφ Ράτζινγκερ και νυν πάπα Βενέδικτου, παρά τις υποψίες που ήδη τον βάρυναν.

Ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής του Μονάχου αναφέρει πως παραιτήθηκε και ο άμεσος προϊστάμενος του ιερέα, θεωρώντας εαυτόν υπεύθυνο για πλημμελή επιτήρηση.

Παράλληλα, η μονή Sankt Ottilien στη Βαυαρία αποκάλυψε με ανακοίνωσή της ότι αρκετοί μοναχοί, οι οποίοι δε βρίσκονται πλέον στη ζωή, είχαν κριθεί ένοχοι για παιδεραστία τη δεκαετία του 1960 και κάλεσε τα θύματα να εμφανιστούν.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, έχει αρχίσει ένα ντόμινο αποκαλύψεων για σκάνδαλα παιδεραστίας σε διάφορα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Σωτήρια κοινή λογική

«Mην πιάνεις, παιδί μου, κουβέντα με αγνώστους». Αυτή είναι η συνηθέστερη ίσως συμβουλή που δίνουν οι μητέρες, κατά κύριο λόγο, στα κορίτσια τους, ευελπιστώντας ότι έτσι τα προστατεύουν από κινδύνους που δεν θα θέλουν ούτε να βάλουν με το νου.

Η σημερινή τεχνολογία της κοινωνικοποίησης έχει μειώσει –τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δίνεται– σημαντικά τον αριθμό των «αγνώστων». Chatrooms και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ακόμα και σε αυτήν την εποχή της «απομόνωσης», που κάνουμε μήνες να μιλήσουμε με φίλους και γνωστούς, έχουμε αποκτήσει ανά τον κόσμο γνωριμίες. «Μα πώς είναι άγνωστος κάποιος με τον οποίο μιλάω… ή καλύτερα γράφω, επί ώρες, κάθε βράδυ στη μία ή την άλλη ιστοσελίδα», διερωτώνται πολλοί.

Πριν από μερικές ημέρες, μία ακόμη ενδιαφέρουσα υπόθεση συγκλόνισε την κάθε άλλο παρά ανθρωποφοβική βρετανική κοινωνία. Ο Πίτερ Τσάπμαν, κατά συρροήν βιαστής, καταδικάστηκε σε 35ετή κάθειρξη για τον βιασμό και φόνο μιας 17χρονης την οποία γνώρισε μέσω Facebook. Ο 33 ετών Τσάπμαν εμφανιζόταν ως 18χρονος, αθλητικός τύπος, καλός μαθητής, με πολλά ενδιαφέροντα και φίλους. Για να πείθει, μάλιστα, είχε αναρτήσει στη σελίδα του –ως δικές του, βέβαια– φωτογραφίες ενός γεροδεμένου όμορφου άνδρα. Η κοπέλα, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος υπέρβαρο, μοναχικό άτομο, δεν μπορούσε να πιστέψει στην καλή της τύχη όταν αυτός ο δήθεν νεαρός ενδιαφέρθηκε για την ύπαρξή της. Επειτα από πολλές διαδικτυακές συζητήσεις, το ραντεβού κλείστηκε. Μόνο που ο νεαρός είπε ότι θα έστελνε τον «πατέρα του» να πάρει με το αυτοκίνητο τη φίλη του και να τη μεταφέρει στο σημείο της συνάντησης έτσι ώστε να μην παραξενευτεί το κορίτσι με την εμφάνιση του τόσο μεγαλύτερου άνδρα. Λίγες ώρες αφού έκλεισε η πόρτα του αυτοκινήτου, η νεαρή γυναίκα εκείτετο νεκρή, πεταμένη σε χωράφι.

Οι δικλίδες ασφαλείας της βρετανικής κοινωνίας, η επιτήρηση όσων διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα, η τήρηση ειδικών αρχείων προφανώς δεν λειτούργησαν, καθώς, όπως προκύπτει, οι αρχές δεν είχαν ιδέα ούτε πού ήταν ούτε τι «παιχνίδια» έπαιζε ο Τσάπμαν επί χρόνια. Πόσο φταίει, όμως, η τεχνολογία;

Σίγουρα η ανθρώπινη «ψευδο-επαφή» μέσω αυτών των ιστοσελίδων έχει διευκολυνθεί τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη ακόμα και οπτικής επαφής βοηθάει στην παραπλάνηση και οι πιο ευκολόπιστοι, ίσως και οι πιο απελπισμένοι, πέφτουν με την ευκολία στο πρώτο δόκανο. Αρκεί αυτό για να δαιμονοποιήσει τα νέα μέσα; Μάλλον όχι. Θα ήταν προτιμότερο αντί να ρίχνουμε την ανοησία μας στους σύγχρονους καιρούς, να θυμόμαστε τι έλεγαν οι μητέρες του παρελθόντος. Γιατί μπορεί η ανθρώπινη επαφή να περνάει, σε κάποιο μέτρο, μέσα από ευρυζωνικά δίκτυα, από καλωδιώσεις και από πληκτρολόγια, αλλά η ανθρώπινη φύση, το κακό και το καλό μένουν τελικά ίδια.

Tης Διονυσιας Βοριδη / dvoridi@kathimerini. gr

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Το πιο έξυπνο παιδί στον κόσμο


Μπορεί να ακούγεται περίεργο , είναι όμως αληθινό!

Ένας 3χρονος Βρετανός , και πιο συγκεκριμένα ο μικρούλης William Potter είναι σήμερα το πιο έξυπνο παιδί της ηλικίας του στον κόσμο και ένα απο τα νεότερα μέλη της Mensa. Ο William διαθέτει ΙQ 140 και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ευφυΐας με τον Bill Clinton και τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Όπως μάλιστα αναφέρει η ευτυχής μητέρα του, το παιδί μιλάει κινέζικα και ισπανικά, μπορεί να λύσει σταυρόλεξα, ονομάζει τις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις των βρετανικών νήσων και -κυρίως- όταν είναι με τους γονείς του στο αυτοκίνητο είναι εκείνο που διαβάζει το χάρτη και τους κατευθύνει στη διαδρομή. Μάλιστα, ο ψυχολόγος Dr Peter Cogdon πιστεύει πως ο William είναι το πιο έξυπνο παιδί της ηλικίας του.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Marfin Egnatia Bank: Μαραθώνιος αγάπης για το παιδί


Μεγάλο Bazaar αγάπης για Ιδρύματα με παιδιά που έχουν την ανάγκη μας, διοργανώνει η Marfin Egnatia Bank, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Marfin και με την υποστήριξη των εταιρειών του ομίλου Marfin Investment Group, στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Αγάπης για το Παιδί και με αφορμή τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Bazaar θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Μαρτίου από τις 9:00 έως τις 18:00 και την Τρίτη 16 Μαρτίου από τις 9:00 έως τις 20:00, στην αίθουσα του Αττικό Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος.

Τα Ιδρύματα που θα φιλοξενηθούν στο Βazaar θα εκθέσουν και παράλληλα θα διαθέσουν τις δημιουργίες και κατασκευές των παιδιών- λαμπάδες, πασχαλινά είδη, πίνακες ζωγραφικής, μεταξοτυπίες, κεριά, διακοσμητικά, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, κοσμήματα, είδη ανθοκομίας-. Επίσης, θα παρέχουν πληροφορίες για τις ενέργειες και δράσεις τους.

Στόχος του Bazaar είναι η στήριξη των Ιδρυμάτων, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν έσοδα για τις ανάγκες τους, να προβληθούν στο κοινό, καθώς και να ενημερώσουν τον κόσμο για τις ενέργειες και δράσεις τους.

Φιλοξενούν και στηρίζουν τα Ιδρύματα, Το Ίδρυμα Marfin, με κεντρικό περίπτερο, η Marfin Egnatia Bank, καθώς και οι εταιρείες του Ομίλου MIG, Vivartia, Olympic, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Attica Group, Singular Logic.
ΠΗΓΗ: capital.gr

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Παιδιά χαμένα στο... Διαδίκτυο


«Oταν ήμουν μικρός, έπαιζα άπειρες ώρες παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Υπήρχαν φορές που δεν πήγαινα στο σχολείο διότι δεν είχε τελειώσει ένα παιχνίδι. Το χειρότερο ήταν όταν κανονίζαμε LΑΝ (Local Αrea Νetwork). Ξεχνούσα ακόμη και να φάω. Εννοείται ότι δεν έδινα σημασία στους γονείς μου όταν μου φώναζαν ότι θα με πονέσουν τα μάτια μου και το κεφάλι μου τόσες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Δεν άκουγα κανέναν και το κακό έγινε. Μια μέρα βρέθηκα στο νοσοκομείο με υπερκόπωση. Το κεφάλι μου ήταν “καζάνι” ύστερα από έξι μέρες LΑΝ». Η μαρτυρία αυτή ανήκει σε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος ήταν εθισμένος στο Ιnternet όταν ήταν 16 ετών. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, συνειδητοποιεί ότι επί δύο έτη ήταν καθημερινά με τρεις ώρες ύπνο... Οπως λέει, κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τη βοήθεια των ειδικών και απέκτησε νέα ενδιαφέροντα. Αρχισε να παίζει μπάσκετ, βόλεϊ και να ασχολείται με τους υπολογιστές, από άλλη θέση αυτή τη φορά. Είναι πλέον σπουδαστής Πληροφορικής. «Ωστόσο στο κομπιούτερ μου δεν βάζω παιχνίδια διότι φοβάμαι ακόμη και σήμερα μην “κολλήσω”. Σε LΑΝ συμμετέχω σπανίως, κι αυτό σε ξένο υπολογιστή ώστε να μην καθήσω πολλή ώρα. Πλέονστεναχωριέμαι όταν βλέπω νέους ανθρώπους να παίζουν με τις ώρες παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Δεν είμαι κατά των παιχνιδιών, αλλά πιστεύω ότι για όλα υπάρχει μέτρο» προσθέτει. Η πάθηση και η στήριξη
Ο εθισμός στο Ιnternet είναι για μια σχετικά καινούργια πάθηση, η οποία παρουσιάζει έξαρση και στην Ελλάδα. Εβδομήντα παιδιά- στην πλειονότητά τους αγόρια- παρακολουθούνται από ειδικούς επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η Μονάδα λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Τα περισσότερα παιδιά προσήλθαν στη Μονάδα έπειτα από παρότρυνση των γονιών τους, επειδή παρουσίασαν πτώση στις σχολικές επιδόσεις τους.

«Πρώτα έρχονται οι γονείς τους και συζητούν με τους ειδικούς. Περιγράφουν το πρόβλημα που διακρίνουν οι ίδιοι στο παιδί τους και εμείς προσπαθούμε να τους πείσουμε να έλθουν στη Μονάδα μαζί με τα παιδιά για να το αντιμετωπίσουν» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Γ. Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας και εκπρόσωπος του ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Οπως σημειώνει, δεν έρ χονται όλα τα παιδιά έχοντας συνειδητοποιήσει το πρόβλημά τους. «Ορισμένα έρχονται για να κάνουν το χατίρι των γονιών τους, άλλα πάλι έρχονται με συμπτώματα κατάθλιψης» προσθέτει ο γιατρός, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης κάνουν χρήση του Διαδικτύου από πέντε ως και οκτώ ώρες την ημέρα.

«Τα παιδιά αυτά με λίγη θέληση και τη στήριξη των γονιών τους πάνε πολύ καλά» τονίζει ο κ. Κορμάς και συμβουλεύει τους γονείς να καλούν την τηλεφωνική γραμμή 800 1180.015 (χωρίς χρέωση) ακόμη κι αν έχουν κάποιες ενδείξεις ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα. Στην ίδια τηλεφωνική γραμμή οι γονείς μπορούν επίσης να αναφέρουν περιστατικά παρενόχλησης των παιδιών τους μέσω του Διαδικτύου.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Τα παιδιά από μικρή ηλικία παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, κυρίως βίας. Οπως εξηγεί ο κ. Κορμάς, τα διαδικτυακά παιχνίδια βίας εκτός από την εξάρτηση εξοικειώνουν τα παιδιά με τη βία και άρουν τις αναστολές τους στο αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο. Στα μάτια των παιδιών η άσκηση βίας μπορεί να φαίνεται σαν μια συνηθισμένη πράξη, χωρίς εκείνα να συνειδητοποιούν πολλές φορές τις επιπτώσεις της σε εκείνα και στους ενηλίκους.

«Ακόμη και αν τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν προκαλέσουν εθισμό, το παιδί χάνει πολύτιμο χρόνο από την εκπαίδευσή του και τη σωματική του άσκηση, τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία της σωστής πνευματικής, βιολογικής και κοινωνικής του ανάπτυξης» σημειώνει. Προσθέτει μάλιστα ότι το παιχνίδι κατά την παιδική ηλικία είναι σημαντικό για το παιδί και θεωρείται προστάδιο της κοινωνικοποίησής του.

Αναφερόμενος ο κ. Κορμάς στα chat rooms, εφιστά την προσοχή τόσο των γονέων όσο και των εφήβων καθώς, όπως λέει, η χρήση τους μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη αν τα παιδιά δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και εμπιστεύονται αγνώστους.

Η σκοτεινή πλευρά του Δικτύου
Μελέτη που διενεργήθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή 897 εφήβων ηλικίας 15 ετών, κατέδειξε ότι 19,47% των παιδιών έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό που «κυκλοφορεί» στο Διαδίκτυο. Ενα άλλο 6,2% παίζει τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου. Περίπου ένα στα δέκα παιδιά χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα.

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι:

* Το 53,4% των παιδιών έκανε χρήση του Διαδικτύου για περισσότερο από έναν χρόνο.

* Ενας στους τέσσερις εφήβους έμπαινε καθημερινά στο Ιnternet. * Το 1% των εφήβων είχε «εθιστεί» στο Διαδίκτυο. * Το 12,8% των παιδιών βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον «εθισμό».
* Το 4,2% των παιδιών είχε δεχθεί απειλές μέσω Διαδικτύου.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα παιδιά που εθίζονται στο Διαδίκτυο μπορεί να παρουσιάζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως υπερκινητικότητα με διάσπαση προσοχής, καταθλιπτική διαταραχή, σχιζοφρένεια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διπολική διαταραχή. Επίσης υπάρχει θετική συσχέτιση της εξάρτισης από το Διαδίκτυο με την υπερκινητικότητα, την παραβατικότητα και τις διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις.

«Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τον έφηβο στην εξάρτησηείναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα chat rooms»δηλώνει ο κ. Κορμάς και επισημαίνει ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ωφέλιμα (αναζήτηση πληροφοριών, υπηρεσιών κ.ά.) δεν εθίζονται εύκολα σε αυτό.«Η ενασχόληση με το Διαδίκτυο στο πλαίσιο του σχολειού αποδεικνύεται προστατευτικός παράγοντας έναντι της ανάπτυξης προβληματικής χρήσης»τονίζει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: tovima.gr

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Πέθανε το παιδί τους λόγω του εθισμού τους στο Διαδίκτυο !


Γονείς από τη Νότια Κορέα, που είχαν εθιστεί στο διαδίκτυο, άφησαν το τριών μηνών μωρό τους να πεθάνει από την πείνα, ενώ μεγάλωναν μία εικονική κόρη, σύμφωνα με την αστυνομία.
Το ζευγάρι τάιζε το πρόωρο μωρό μόνο μία φορά την ημέρα ενώ βρισκόταν επί 12 ώρες σε ίντερνετ καφέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.
Ο 41χρονος πατέρας και η 25χρονη γυναίκα, συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα, στην πόλη Suweon, νότια της Σεούλ, πέντε μήνες μετά το θάνατο του μωρού. Η αυτοψία εμφάνισε ότι το αίτιο του θανάτου ήταν η μεγάλη περίοδος υποσιτισμού.
Η αστυνομία υποστηρίζει ότι το ζεύγος είχε αποκτήσει εμμονή με την ανατροφή μιας εικονικής κόρης, της Anima στο δημοφιλές παιχνίδι ρόλων Prius Online. Το παιχνίδι επιτρέπει στους παίκτες να αλληλεπιδράσουν με την Anima και να την βοηθήσουν να ανακτήσει τη χαμένη μνήμη της και να αναπτύξει συναισθήματα.
Ο αστυνομικός Chung Jin- won δήλωσε στο Yonhap ότι "έχασαν τη θέλησή τους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή" αφού έχασαν τις δουλειές τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, "παραδόθηκαν στο διαδίκτυο" για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.