Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οταν τα παιδικά όνειρα ζωντανεύουν...


Ενα δυναμικό δίκτυο με περισσότερους από 30.000 εθελοντές και εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμους χρηματοδότες σε 35 χώρες έχει αναλάβει να ξαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο παιδιών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, εκπληρώνοντας την πιο μεγάλη, έντονη και βαθιά ευχή τους. Η οργάνωση «Μake a wish Ιnternational» («Κάνε μια ευχή») ακριβώς αυτό λέει σε χιλιάδες βαριά άρρωστα παιδιά σε όλον τον κόσμο: «Κάντε μια ευχή κι εμείς θα την πραγματοποιήσουμε». Στις 240.000 ευχές που εκπληρώθηκαν στα 30 χρόνια που αριθμεί η οργάνωση ανήκουν κάθε είδους επιθυμίες, από τα όνειρα των παιδιών να γίνουν αστυνομικοί, φωτογράφοι ή καπετάνιοι για μία ημέρα ως την επιθυμία τους να γνωρίσουν τον Μάικλ Τζόρνταν, να επισκεφθούν το χωριό του Αϊ-Βασίλη ή... να κολυμπήσουν με δελφίνια!

«Πρόκειται για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, βαριές καρδιοπάθειες,μυϊκή δυστροφία κ.λπ. Εχουν στερηθεί τα πάντα και κοντεύουν να χάσουν ακόμη και το δικαίωμα στο όνειρο.Οταν βλέπουν την πιο τρελή ευχή τους να πραγματοποιείται, ξανακερδίζουν την ελπίδα και το χαμόγελο» αναφέρει η κυρία Δανάη Πολίτη, η οποία έχει δωρίσει χρηματικά ποσά στο «Κάνε μια ευχή Ελλάδος» και έχει γίνει «ανάδοχος ευχής». «Βαθιά μέσα τους αρχίζουν και πάλι να αισθάνονται ότι “όλα είναι πιθανά”,ακόμη και η ανάρρωση» προσθέτει.

«Μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στην εκπλήρωση των ονείρων των παιδιών προσφέροντας το ποσό που επιθυμεί και “υιοθετώντας” ολικά ή μερικά μία ευχή» σημειώνει η κυρία Αλέκα Σεραφειμίδου, αντιπρόεδρος του «Κάνε μια ευχή Ελλάδος». Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.worldwishday. org μπορείτε να βρείτε μια λεπτομερή λίστα ευχών από όλον τον κόσμο και να δωρίσετε από μερικά ευρώ ως και μεγάλα χρηματικά ποσά, καθορίζοντας την ευχή για την οποία θέλετε να γίνετε «ανάδοχος». Για τη διαφάνεια η «Μake a wish Ιnternational» έχει τιμηθεί για έξι συναπτά έτη με το βραβείο Seal of Εxcellence της κυβέρνησης των ΗΠΑ (Βραβείο Καλύτερης Λειτουργίας και Αμεμπτης Οικονομικής Διαχείρισης), το οποίο έχει λάβει μόνο το 4% των φιλανθρωπικών οργανισμών του κόσμου.

Αν, από την άλλη, επιθυμείτε να εμπλακείτε προσωπικά στην εκπλήρωση μιας ευχής, μπορείτε να συμμετάσχετε ως εθελοντής στις λεγόμενες Ομάδες Ευχής, οι οποίες επισκέπτονται το άρρωστο παιδί και μέσα από τη συζήτηση και το παιχνίδι προσπαθούν να εκμαιεύσουν από αυτό τις τρεις πιο μεγάλες ευχές του. «Προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε να ονειρευτούν, όσο άπιαστα κι αν είναι τα όνειρά τους. Καταλήγουμε στις τρεις μεγαλύτερες ευχές και συζητούμε με τους γιατρούς ώστε να δώσουν την έγκριση για την εκάστοτε δραστηριότητα.Οταν βλέπεις τη χαρά που κάνουν βιώνοντας το όνειρό τους, είναι πραγματικά μαγικό» σχολιάζει η κυρία Ηλέκτρα Χανδάνου, δικηγόρος, εθελόντρια του «Κάνε μια ευχή Ελλάδος».

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ...

Τέσσερις μαγικές εμπειρίες

Λυδία, 11 ετών

«Να η φίλη μου από την Αργεντινή!»

Η σοβαρή ασθένεια της Λυδίας δεν της επέτρεπε να βγαίνει συχνά από το σπίτι, γι΄ αυτό και δεν έχανε ποτέ επεισόδιο από την αργεντίνικη τηλεοπτική σειρά «Ανυπότακτες καρδιές». Ονειρό της ήταν να γνωρίσει την πρωταγωνίστρια Λουισάνα Λοπιλάτο και μέσω του «Κάνε μια Ευχή Ελλάδος» το κατάφερε: η Λυδία ταξίδεψε στη μακρινή Αργεντινή και γνώρισε την αγαπημένη της ηθοποιό, έφαγε μαζί της και παρευρέθηκε σε γύρισμα πίσω από τις κάμερες.

Μάριος, 5 ετών

«Είμαι ένας αληθινός πυροσβέστης!»
Το μεγαλύτερο όνειρο του πεντάχρονου Μάριου, ο οποίος έπασχε από ανίατη ασθένεια, ήταν να γίνει πυροσβέστης και η ευχή του εκπληρώθηκε: ο Μάριος επισκέφθηκε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου είχε την ευκαιρία να ζήσει μια ημέρα σαν αληθινός πυροσβέστης. Αφού φόρεσε τη στολή του ξεναγήθηκε στον χώρο, ανέβηκε σε όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι «συνάδελφοί» του και χρίστηκε εθελοντής πυροσβέστης, λαμβάνοντας την επίσημη ταυτότητα.

Παντελής, 5 ετών

«Εγώ είμαι καπετάνιος στην καμπίνα μου!»
Ο πεντάχρονος Παντελής ήθελε να γίνει καπετάνιος, ωστόσο λόγω της ανίατης ασθένειάς του δεν θα μπορούσε ποτέ να μπαρκάρει. Ετσι, οι εθελοντές του «Κάνε μια Ευχή» αποφάσισαν να φέρουν τη θάλασσα... στο δωμάτιό του: ένα καραβίσιο κρεβάτι, μια άγκυρα, σωσίβια και γλάροι που αιωρούνταν πάνω από το γραφείο του, ένα χαλί με κοχύλια και ένα γαλάζιο δωμάτιο διακοσμημένο με δίχτυα και ναυτικά εργαλεία αποτελούν το δωμάτιο-καράβι όπου αρμενίζει πλέον ο Παντελής.

Γιάννης, 12 ετών

«Και ΑΕΚτζής και πρωταθλητής στα καρτ»
Στις δύσκολες ημέρες που περνούσε, ο Γιάννης αντλούσε δύναμη από ένα όνειρο: ήθελε περισσότερο απ΄ οτιδήποτε να αποκτήσει ένα δικό του αυτοκίνητο τύπου Φόρμουλα 1. Ανυποψίαστος για το τι θα ακολουθούσε, κατέφθασε σε μια πίστα καρτ, όπου τον περίμεναν τα αγαπημένα του πρόσωπα και ένας... αγώνας ταχύτητας. Ο Γιάννης τερμάτισε πρώτος και κέρδισε ως έπαθλο μια ειδική στολή και ένα ολοκαίνουργο καρτ στα χρώματα της ΑΕΚ, της ομάδας του.

Ο Κρίστοφερ από την Αριζόνα έκανε την αρχή

Oλα ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια, στις 29 Απριλίου 1980- ημέρα που καθιερώθηκε έκτοτε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ευχής». Ο επτάχρονος Κρίστοφερ Τζέιμς Γκρέισιους (φωτογραφία) από την Αριζόνα των ΗΠΑ έπασχε από μια βαριά μορφή λευχαιμίας. Στον καθημερινό του αγώνα- με τις συνεχείς εισαγωγές στο νοσοκομείο για επίπονες θεραπείες- του έδινε δύναμη μόνο ένα όνειρο: μια ημέρα θα γινόταν αστυνομικός και θα περιπολούσε στους δρόμους της πόλης, βοηθώντας στην τήρηση της τάξης. Ενας αστυνομικός της Αριζόνα, ο οποίος γνώριζε το όνειρο του Κρίστοφερ και τη βαριά κατάσταση της υγείας του, αποφάσισε να χαρίσει στον επτάχρονο μια εμπειρία που θα του έδειχνε ότι ακόμη και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα: θα τον έκανε αστυνομικό για μία ημέρα! Μετά τις αναγκαίες διοικητικές άδειες, στις 29 Απριλίου 1980, το αρχηγείο της αστυνομίας υποδέχτηκε τον Κρίστοφερ με όλες τις τιμές και δόθηκε εντολή να ραφτεί ειδική στολή αστυνόμου στα μέτρα του.

Ο επτάχρονος ορκίστηκε ως ο πρώτος επίτιμος αστυνομικός στην ιστορία του Τέξας και στη συνέχεια ο Κρίστοφερ έκανε περιπολία με αστυνομικό όχημα, έκοψε κλήσεις και συμμετείχε σε εναέρια περιπολία της πόλης με ελικόπτερο. Ο Κρίστοφερ επέστρεψε στο νοσοκομείο και μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα απεβίωσε. Πρόλαβε όμως να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Έλλη Ισμαηλίδου
Πηγή: http://www.tovima.gr/

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Θεσσαλονίκη-Μαραθώνιος αγάπης για ένα κοριτσάκι με σοβαρά προβλήματα υγείας


Ένα χαμόγελο στα χείλη ενός κοριτσιού περιμένουν να ανθίσει όσοι συμμετέχουν στον μαραθώνιο αγάπης που διοργανώνεται στο Αιγίνιο για τη μικρή Ιωάννα, η οποία πρέπει να υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων. Η συναυλία στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Αγαμοι Θύται, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Απρίλη, στο Κλειστό Γυμναστήριο Αιγινίου, στις 19.00 με είσοδο 15 ευρώ και όσα χρήματα συγκεντρωθούν θα δοθούν για την αποθεραπεία της μικρής. Το 5χρονο κοριτσάκι φέρει εγκαύματα σε όλο της το σώμα μετά από πυρκαγιά, στις 14 Νοεμβρίου 2008, που ξέσπασε στο σπίτι του παππού του, Γεωργίου Γκορίδη ο οποίος έχασε τη ζωή του. Εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης της Ιωάννας , κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της για νοσηλεία στο εξωτερικό όπου διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαφεύγοντας προσωρινά τον κίνδυνο. Σ’ αυτό συνέβαλαν σημαντικά οι εκκλησίες, τα σχολεία και πολλοί ανώνυμοι συμπολίτες συγκεντρώνοντας χρήματα για να καλυφτεί το μεγάλο κόστος νοσηλείας. Μετά από ένα χρόνο συνεχούς νοσηλείας και πολλών χειρουργικών επεμβάσεων και αφού εξακολουθούσε να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της και να είναι άμεση η ανάγκη μετάβασής της σε νοσοκομείο του εξωτερικού για να υποβληθεί σε μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, ο Δήμος Αιγινίου και όλοι οι αθλητικοί, πολιτιστικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς ξεκίνησαν ένα Μαραθώνιο Αγάπης με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων. Με τη μορφή κουπονιών που διένειμαν σε όλους τους επαγγελματίες της πόλης και αυτοί με τη σειρά τους στους πελάτες και επισκέπτες των καταστημάτων τους αλλά και με μία εκδήλωση - συναυλία που πραγματοποίησαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Αιγινίου, όπου συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι Δυτικές Συνοικίες, συνέβαλαν σημαντικά ώστε σήμερα η Ιωάννα να έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Συνεχίζει, όμως, να είναι άμεση η ανάγκη υποβολής της σε μια σειρά πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Make-a-Wish


Φέτος, στις 29 Απριλίου 2010, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του Make-A-Wish Foundation, θα ξεκινήσει η πρώτη ετήσια παγκόσμια καμπάνια , για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Ευχής.Βοηθήστε μας να κάνουμε την ημέρα αυτή μία μεγάλη γιορτή!

Κάθε δώρο που θα δοθεί αυτή την ημέρα, είναι ένα δώρο για ένα καλύτερο αύριο.

Στείλτε μήνυμα ΚΜΕ στο 19059
και στηρίξτε το Make-a-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) να πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, με χαρά, ελπίδα και δύναμη!
Επισκεφτείτε το worldwishday.org και μάθετε με ποιούς τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε το Make-A-Wish Foundation «ρίχνοντας ένα νόμισμα» “tossing” a coin στο εικονικό σιντριβάνι (φυσικά υποστηρίζοντας το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).
Αυτή η διαδικτυακή εμπειρία θα ενώσει τους φίλους του Make-A-Wish Foundation σε όλο τον κόσμο..

Στην Ελλάδα, διοργανώνουμε ένα ειδικό επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στις 29 Απριλίου. Μουσικό happening με την αφιλοκερδή συμμετοχή του κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και της κας Φωτεινής Δάρρα θα προηγηθεί του δείπνου. Εάν θέλετε να έρθετε, μπορείτε κάνετε κράτηση στο 210 9637660 το συντομότερο δυνατόν.

Στηρίξτε τις προσπάθειες μας, οι ευχές να γίνουν πραγματικότητα, να φέρουμε περισσότερη χαρά, δύναμη και ελπίδα στα παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες σε όλο τον κόσμο!

Διαδώστε το μήνυμα και δώστε σε περισσότερο κόσμο την ευκαιρία να μας βοηθήσει!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ!!!

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ισορροπώντας μεταξύ καριέρας και μητρότητας

Πολλές γυναίκες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και στη μητρότητα. Το αίσθημα ικανοποίησης μέσα από αυτούς τους συχνά αντιφατικούς ρόλους δεν είναι δεδομένο.

Ενοχές, θυμός, κούραση, αίσθημα κενού, στρες, νευρικότητα, σκέψεις ότι τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό ή αρκετά καλό, είναι χαρακτηριστικά συναισθηματικά βιώματα που κατακλύζουν συχνά τον ψυχισμό της εργαζόμενης μητέρας.

Και εκείνη αναρωτιέται: Να δουλεύω ή όχι; Και αν ναι, πόσο; Μπορεί να βλάψει η δουλειά μου την ψυχική υγεία του παιδιού μου; Λιγότερα χρήματα ή περισσότερο παιχνίδι; Η μητρική αγάπη από μόνη της είναι το μαγικό φάρμακο που επιλύει αυτόματα αυτούς τους διχασμούς;

Μήπως τελικά τα ερωτήματα αυτά είναι περιττά εν καιρώ παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η εργασία όχι μόνο αποτελεί απόλυτη ανάγκη και σπανίως επιλογή, αλλά η εύρεση ή η διατήρησή της απειλείται ολοένα και περισσότερο;

Για τους ερευνητικούς σκοπούς του Joseph Rowntree Foundation της Βρετανίας μελετήθηκαν 1.263 παιδιά και βρέθηκε ότι η χαμηλή σχολική απόδοση ήταν συχνότερη στις οικογένειες στις οποίες οι μητέρες είχαν πλήρη απασχόληση προτού τα παιδιά τους γίνουν 5 ετών.

Επίσης, τα παιδιά αυτά ως νεαροί ενήλικοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν χαμηλούς βαθμούς στο λύκειο και να είναι άνεργα, ενώ είχαν και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα.

Η μητρική εργασία είχε μεγαλύτερο ψυχολογικό αντίκτυπο στα παιδιά, παρότι η πλήρης εργασία των μπαμπάδων στα προσχολικά χρόνια είχε αθροιστικά αρνητική επιρροή. Οι επιδράσεις αυτές μειώνονταν σημαντικά όταν οι μητέρες αλλά κυρίως οι μπαμπάδες είχαν μερική απασχόληση.

Σε άλλη πρόσφατη μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού της Βρετανίας σε 12.500 παιδιά ηλικίας 5 ετών, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Journal of Εpidemiology and Community Ηealth», βρέθηκε ότι όταν οι μητέρες εργάζονταν, τότε τα παιδιά έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα ανθυγιεινών τροφίμων, έκαναν λιγότερη σωματική άσκηση και περνούσαν κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εργάζονταν λιγότερο ή καθόλου.

Επίσης, τα παιδιά αυτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα έως την ηλικία των τριών ετών.

Φαίνεται ωστόσο απλοϊκό, αν όχι άδικο, να σπεύσουμε να ενοχοποιήσουμε τη μητέρα που επιθυμεί ή της είναι απαραίτητο για λόγους επιβίωσης να εργαστεί. Η Ψυχολογία διδάσκει ότι «ουδέν κακό» στη μητρική εργασία καθαυτή, εφόσον τα προαναφερόμενα δεδομένα είναι όλα σχετικά και εξαρτώνται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό των παραγόντων που ακολουθούν:

* Η προσωπικότητα της μητέρας και το γενικότερο επίπεδο της λειτουργικότητάς της.

* Ο χαρακτήρας του παιδιού.

* Το επίπεδο της συναισθηματικής ευημερίας των λοιπών μελών της οικογένειας.

* Ο δεσμός μητέρας- παιδιού και ο βαθμός ασφάλειας που νιώθει το παιδί.

* Η στάση και τα συναισθήματα της μητέρας για την εργασία γενικώς και ειδικώς για τη δική της.

* Οι πεποιθήσεις του πατέρα ως προς την εργασία της μητέρας.

* Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής της οικογένειας (π.χ. φτώχεια, ασθένεια μέλους, ανεργία, μετανάστευση).

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγοςψυχοθεραπεύτρια (Ρh.D). Εmail: myrsi@hol.gr

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Καβάλα - Πατέρας εγκατέλειψε το εξάχρονο αγόράκι του


Με το σκληρό πρόσωπο της ζωής ήρθε αντιμέτωπο ένα εξάχρονο αγόρι από τη Βουλγαρία όταν το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του σε απομονωμένη αγροτική έκταση στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας όπου και παρέμεινε εκεί για τρεις ολόκληρες μέρες. Το μικρό αγόρι εντοπίστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από περιπολία ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης. Ο εξάχρονος που ήταν φοβισμένος, έκλαιγε και ζητούσε συνεχώς τους γονείς του, αρχικά μεταφέρθηκε στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε προσωρινά στο ίδρυμα "Παιδόπολη" της Καβάλας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μετά από συντονισμένες ενέργειες των στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης και του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης εντοπίστηκε στο κέντρο της Ξάνθης ένας 40χρονος Βούλγαρος να περιφέρεται με τα δύο ανήλικα παιδιά του. Αμέσως προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Χρυσούπολης, όπου παραδέχθηκε ότι το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης εγκατέλειψε τον ανήλικο γιό και στη συνέχεια κινήθηκε πεζός στην πόλη της Ξάνθης. Ο πατέρας συνελήφθη για έκθεση ανηλίκου και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας. Τα άλλα δύο ανήλια παιδιά του 40χρονου πατέρα μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται προσωρινά στο ίδρυμα "Παιδόπολη" της Καβάλας έως ότου μέσω της Ιnterpol του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερωθεί η μητέρα τους που βρίσκεται στη Βουλγαρία για να τα παραλάβει.
ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ