Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Dominick

4 year old, Dominick Calhoun, of Argentine Michigan was brutally beaten and tortured by his mothers boyfriend of the course of 4 days. This captivated the small town it took place in, as well as the small surrounding communities. This is not a high crime area, and the absolute last thing we would've expected. But it goes to show that child abuse can happen right under your nose. Never turn a blind eye (or ear). Dominicks death was 100% preventable. A simple phone call by one person was the difference between life and death for Dominick, but the call was never made. If you have a suspicion, make a call! We need to speak for those too young to speak for themselves!



Or FACEBOOK

http://media.causes.com/793630?p_id=56281056&s=request

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Εξαφάνιση παιδιού


Απευθύνομαι σε εσάς για βοήθεια στην εύρεση του παιδιού μου που εξαφανίστηκε εχτές το απόγευμα από το σπίτι του στην Αθήνα.
Το όνομα του είναι Γιώργος Μεσσήνης και είναι έντεκα χρονών

Θεόδωρος Μεσσήνης
Μηχανικός Συστημάτων
FIBER Systems & Networks ΑΕ
ΑΓ. Γλυκερίας 17
111 47 Γαλάτσι
Τηλ.: 210 21.37.500, 210- 210-7780488
Fax: 210 21.37.537
GSM: +30693703404
e-mail: messinis@fiber.gr


Προωθήστε το σε όσους μπορείτε

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Πυροβόλησαν 8χρονο κορίτσι ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του


Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα κοριτσάκι 8 χρονών στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε στο κεφάλι, στον αριστερό κρόταφο, από πυροβόλο όπλο και συγκεκριμένα από καλάσνικοφ.
Το κοριτσάκι έπαιζε στην αυλή...
...του σπιτιού του, στην οδό Καραϊσκάκη στο Ζεφύρι, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από την σφαίρα από τα πυρά άγνωστου, μέχρι στιγμής, δράστη.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον πρόκειται για αδέσποτη σφαίρα, η οποία προέρχεται από πυροβολισμούς σε γλέντι που γινόταν στην περιοχή.
Το κοριτσάκι έφερε τραύμα στον αριστερό κρόταφο, υποβλήθηκε σε εγχείρηση και η κατάσταση της υγείας της είναι πολύ σοβαρή, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Πηγη: http://www.protothema.gr/

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Αναζητούν εμβόλιο για το RSV


Ο ιός RSV είναι η πιο συχνή αιτία μόλυνσης των πνευμόνων στα παιδιά και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έρευνά τους θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», ο RSV – ο οποίος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μολύνει παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών – συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές παθήσεις, κυρίως σε μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα ή πάσχουν από κάποια εκ γενετής καρδιακή πάθηση. Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της, με τη χορήγηση υγρών και οξυγόνου να αποτελούν τα κύρια θεραπευτικά μέσα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της ασθένειας και προστασίας των παιδιών είναι ο εμβολιασμός, χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα το κατάλληλο εμβόλιο.

Η ομάδα των ειδικών από διάφορες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέλυσε αδημοσίευτα στοιχεία από πολλές χώρες σε συνδυασμό με ήδη δημοσιευμένα ιατρικά στοιχεία. Οπως διαπίστωσαν, περίπου 33,8 εκατομμύρια παιδιά μολύνονται κάθε χρόνο με τον ιό RSV και το 99% των θανάτων που σχετίζονται με αυτόν καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναφέρει αναλυτικά τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν παγκοσμίως από το συγκεκριμένο ιό πριν από τα πέντε τους χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, αναγνωρίζοντας το μεγάλο αριθμό των παιδιών που επηρεάζονται από τον ιό, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα αποδώσει καρπούς.

Ο δρ Χαρίς Ναΐρ, ένας εκ των υπευθύνων της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναφέρει σχετικά: «Η δημιουργία εμβολίου είναι η καλύτερη πιθανότητα να καταπολεμήσουμε πλήρως τον ιό, αλλά, πριν ξεκινήσουμε τις δοκιμές, ήταν απαραίτητο να διαπιστώσουμε και να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εξάπλωσή του. Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τόσα στοιχεία παγκόσμιας κλίμακας και πλέον έχουμε μία ξεκάθαρη ιδέα σχετικά με τον αριθμό των μικρών παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη ασθένεια, από την οποία μπορούν να προστατευτούν».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ιός RSV είναι ένας ιός του αναπνευστικού που μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός, αλλά αποτελεί την πιο κοινή αιτία από την οποία μικρά μωρά νοσηλεύονται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο συγκεκριμένος ιός δεν προκαλεί μόνον αναπνευστικά προβλήματα στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρά μακροπρόθεσμα παθολογικά προβλήματα ακόμη και κατά την εφηβεία.

Οι περαιτέρω έρευνες και δοκιμές για τη δημιουργία εμβολίου κρίνονται απαραίτητες από τους επιστήμονες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόληψη και την προστασία εκατομμυρίων μικρών παιδιών παγκοσμίως. Για μία ασθένεια που προσβάλλει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σημαντικό να υπάρξει το κατάλληλο εμβόλιο, με δεδομένη την επικινδυνότητα της νόσου, την έντονη διασπορά της και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της εφόσον κάποιο παιδί νοσήσει.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΟΥΜΗ
Πηγή: http://www.agelioforos.gr/

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τα αντικαταθλιπτικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία του εμβρύου


ΛΟΝΔΙΝΟ Oι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το αγέννητο παιδί τους. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ειδικοί της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγείας (ΜΗRΑ) της Βρετανίας μετά τα αποτελέσματα που προέκυψαν από μελέτη ειδικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, οι γυναίκες που λαμβάνουν κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRΙs), όπως το Ρrozac (στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ladose) και το Seroxat, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί που θα πάσχει από μια σπάνια πνευμονική πάθηση, την επίμονη πνευμονική υπέρταση.

Η πάθηση αυτή, η οποία δεν επιτρέπει στο αναπνευστικό σύστημα του νεογνού να προσαρμοστεί έξω από τη μήτρα, «πλήττει» συνήθως ένα στα 1.000 παιδιά που γεννιούνται. Η νέα μελέτη έδειξε όμως ότι στις γυναίκες που λαμβάνουν SSRΙs ο κίνδυνος αυτός είναι περισσότερο από διπλάσιος, πέντε στις 1.000 γεννήσεις.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ευτυχισμένες μητέρες ίσον ευτυχισμένα παιδιά


Το τι εξελικτική πορεία θα έχει ένα υγιές παιδί όχι μόνο μεγαλώνοντας, αλλά και στο σχολείο, το αν -ευρύτερα- θα είναι κοινωνικό και φυσικά ευτυχισμένο είναι ζητήματα που απασχολούν τους περισσότερους γονείς. Πλέον, η επιστήμη υποστηρίζει πως το «κλειδί» της απάντησης σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι η σωματική, συναισθηματική και η γνωστική φροντίδα των γονέων -αλλά και της ευρύτερης οικογένειας και εκπαίδευσης- κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Οπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, παιδοψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», ενώ οι επιστήμονες μέχρι πρότινος θεωρούσαν πως η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά βάση καθοριζόταν από τα γονίδια, πρόσφατες ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι εξίσου σημαντικές είναι και οι πρώιμες εμπειρίες του παιδιού. Η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα είναι ζωτικά συστατικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και οι ποικίλες και διαφορετικές εμπειρίες φαίνεται πως επιφέρουν την ωρίμαση με μοναδικό τρόπο για το κάθε παιδί. Το δυναμικό αυτό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στα νευρικά κύτταρα και στις μεταξύ τους πολλαπλές συνδέσεις. Οποια κύτταρα δουλεύουν εντατικά, ενισχύονται, ενώ εκείνα που σπάνια διεγείρονται ατροφούν ή, άλλως, «κλαδεύονται».

Μόνον έτσι καταφέρνει το σύγχρονο παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή με την ίδια επιτυχία που μάθαιναν πριν από αιώνες οι συνομήλικοί του να αιχμαλωτίζουν και να εξημερώνουν άγρια ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα γονίδια δεν παίζουν ρόλο -και μάλιστα σημαντικό- στη νοητική ανάπτυξη, διευκρινίζει ο παιδοψυχίατρος. Αλλά, κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου, η εμπειρία συνιστά παράγοντα για το εάν και πώς αυτά τα γονίδια θα ενεργοποιηθούν.

Με άλλα λόγια, όπως οι θετικές και ευχάριστες πρώιμες εμπειρίες βοηθούν τον εγκέφαλο να ωριμάσει προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι και οι ακραίες εμπειρίες παραμέλησης και κακοποίησης μπορούν να προκαλέσουν σε «βιολογικά» υγιή παιδιά νοητική υστέρηση ή σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη σχέση μητέρας -μωρού. Ο συναισθηματικός δεσμός που δημιουργείται και η ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσουν, είναι το όχημα-βάση που θα μεταφέρει με επιτυχία το βρέφος από την απομόνωση στον κόσμο της επικοινωνίας, του λόγου, της κοινωνικής προσαρμογής και της μάθησης.

Αντίστοιχα, κάποιες από τις νοσηρές συνθήκες -που εν δυνάμει έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού- είναι εκείνες της μητρικής κατάθλιψης ή άλλης ψυχικής διαταραχής των γονέων, κατάχρησης ουσιών ή σοβαρών ψυχοκοινωνικών συνθηκών της οικογένειας (βία, κοινωνικός αποκλεισμός).

Δυστυχώς, αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να δεχτούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο παιδί τους - ειδικά όταν είναι έως τριών ετών. Αυτό έχει αποτέλεσμα να χάνεται η ευκαιρία τού να αξιοποιήσουν στο έπακρο οι ειδικοί την εκτεταμένη εγκεφαλική πλαστικότητα του παιδιού, με εξατομικευμένα θεραπευτικά και ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα. Και επειδή συνήθως το γονεϊκό ένστικτο -και κυρίως το μητρικό- είναι αλάνθαστο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσοι έχουν μικρά παιδιά να το ακολουθήσουν, συζητώντας τους προβληματισμούς και τις απορίες τους με τον παιδίατρο και τη βρεφονηπιαγωγό.

Προειδοποιητικά σημάδια

Διαταραχές διατροφής ή ύπνου του παιδιού
Υπερκινητικότητα και επιθετική συμπεριφορά
Υπερβολικοί φόβοι και άγχος
Παθητικότητα και απόσυρση
Αδυναμία προσαρμογής και ρύθμισης της συμπεριφοράς στην ομάδα συνομηλίκων
Δυσκολία αποχωρισμού από τα πρόσωπα φροντίδας

Πηγή: Περιοδικό «K»

Παιδί 10 ετών ο μοναδικός επιζών, 103 οι νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους


Αεροσκάφος που προερχόταν από τη Νότια Αφρική συνετρίβη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 103 άνθρωποι, σύμφωνα με τον λίβυο υπουργό Μεταφορών.
Ζωντανό βρέθηκε στα συντρίμμια ένα 10χρονο παιδί από την Ολλανδία, το οποίο νοσηλεύεται στην Τρίπολη. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία στους γιατρούς. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αγόρι, ωστόσο σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν είναι βέβαιο αν το παιδί είναι αγόρι ή κορίτσι.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 61 Ολλανδοί, ανακοίνωσε η Ολλανδική Ομοσπονδία Τουρισμού.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 104 άτομα, εκ των οποίων τα 11 ήταν μέλη του πληρώματος και 22 Λίβυοι.
Το δυστύχημα συνέβη στις 7:00 ώρα Ελλάδας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους κι ενώ επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες.
Το αεροσκάφος τύπου Airbus A330 ανήκει στην λιβυκή αεροπορική εταιρεία Al Afriqiyah και προερχόταν από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Τελικός προορισμός του ήταν το αεροδρόμιο Γκάτγουικ κοντά στο Λονδίνο.
Ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης, Μοχάμεντ Ζιντάν, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας σε συνέντευξη τύπου.
Από την πλευρά της, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus 330-200 και δήλωσε ότι «θα παράσχει πλήρη τεχνική βοήθεια στις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος».
Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο ήταν καινούριο, είχε 1.600 ώρες πτήσης και μετρούσε 420 πτήσεις, σύμφωνα με την Airbus. Τα δύο μαύρα κουτιά έχουν βρεθεί.
Πηγή: http://www.tanea.gr

Κατηγορεί το σύζυγο για βιασμό της 7χρονης κόρης τους


Ενα απίστευτο θρίλερ με 7χρονο κοριτσάκι το οποίο έχει βιαστεί κατ’ εξακολούθηση εκτυλίσσεται στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Ο εφιάλτης για τη μικρούλα ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες και η μητέρα καταγγέλλει ότι ο δράστης είναι ο ίδιος ο σύζυγός της!
Η υπόθεση, που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της περιοχής, αποκαλύφτηκε όταν εκπαιδευτικός του ειδικού σχολείου στο οποίο φοιτούσε το άτυχο παιδί (που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες) είδε αίμα γύρω από την περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Εντρομη, το πλησίασε για να δει αν όντως ήταν αίμα αυτό που είχε παρατηρήσει και αφού σιγουρεύτηκε, τηλεφώνησε αμέσως στη μητέρα του. Παράλληλα, προσπάθησε να ηρεμήσει το παιδί το οποίο είχε τρομοκρατηθεί.
Σε λίγη ώρα έσπευσε στο σχολείο αλαφιασμένη η μητέρα, η οποία πήρε την κόρη της και τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για να την εξετάσουν οι γιατροί. Η ίδια δεν πίστευε στα αφτιά της όταν της ανακοίνωσαν ότι διαπίστωσαν σημάδια βιασμού. Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, πήγε γραμμή στην αστυνομία όπου κατήγγειλε το περιστατικό. Παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση, το πόρισμα της οποίας ανέφερε «διακόρευση του ανήλικου παιδιού». Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει παρθενικός υμένας, γεγονός που μαρτυρά ότι ο βιασμός της 7χρονης γινόταν κατ’ εξακολούθηση, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να εξακριβωθεί ο ακριβής χρόνος τέλεσης της αποτρόπαιης αυτής πράξης.
Η μητέρα και άτομα από το συγγενικό της περιβάλλον κατήγγειλαν ως ένοχο τον πατέρα, εναντίον του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Οπως έγινε γνωστό, ο 45χρονος -ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι άνεργος- αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο χθες οδηγήθηκε στον ανακριτή όπου απολογήθηκε για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας και αποπλάνησης ανηλίκου. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού εκκρεμεί το πόρισμα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης του κοριτσιού.
Οπως είπε στην «Espresso» ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων Χρήστος Μπούρας: «Η ανάκριση συνεχίζεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και συμπληρωματικών διώξεων, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στο ανήλικο κορίτσι, τη διενέργεια της οποίας έχει διατάξει ο ανακριτής».
Το παιδάκι νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου παρακολουθείται από γιατρούς και ψυχολόγους προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές στην τραυματισμένη ψυχή του.
Την ίδια στιγμή, ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας από το περιστατικό, οι κάτοικοι της οποίας προσπαθούν να καταλάβουν ποιος μπορεί να έκανε τόσο κακό στο 7χρονο αγγελούδι.
Πηγή: http://www.madata.gr/

Συγκλονιστικό...πως κατάφερε να σώσει το παιδί του

Μια συγκλονιστική σκηνή κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας στην Αυστραλία. Πατέρας κάλυψε με το σώμα του το μωρό του για να το γλυτώσει από όχημα που έπεσε πάνω τους με ορμή
Από του χάρου τα δόντια γλύτωσε ένας πατέρας, το μωρό του και οι ηλικιωμένοι γονείς του, όταν ένα αυτοκίνητο που έπεσε ξαφνικά πάνω τους, ενώ περπατούσαν σε δρόμο στη πόλη Penrith στην Αυστραλία.
Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον Andrew Leach, ο οποίος κατάφερε να σώσει το παιδί του, γυρίζοντας το σώμα του προς το όχημα.
Στο συγκλονιστικό βίντεο, φαίνονται μάλιστα οι γονείς του Leach τους οποίους χτυπά το αυτοκίνητο και το καροτσάκι του μωρού που εκτοξεύεται.
Ο μικρός Haydn, ευτυχώς δεν βρισκόταν στο καροτσάκι, ενώ ο παππούς και η γιαγά του, επίσης επέζησαν. Ο πατέρας του μωρού επίσης γλύτωσε με ένα σπασμένο πόδι, αλλά έπαθε ισχυρό σοκ.
Ο Leach είπε στην αστυνομία ότι περπατούσε στο πεζοδρόμιο, όταν ξαφνικά άκουσε να πλησιάζει το όχημα. Οδηγός του αυτοκινήτου, ήταν μια... 82χρονη γυναίκα, που σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη καρδιακή προσβολή και έχασε τον έλεγχο. Το ατύχημα συνέβη το 2008, αλλά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ήρθε στο φως πριν λίγες μέρες.



Πηγή: http://www.sigmalive.com

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Αναβολή της «1Goal-Εκπαίδευση για Ολους»


! Με ανακοίνωση η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, λόγω των θλιβερών γεγονότων των ημερών και της απώλειας τριών εργαζομένων, αναβάλλει την προγραμματισμένη εκδήλωση «1Goal-Εκπαίδευση για Ολους» της 10ης Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η εκστρατεία πραγματοποιείται στην Ελλάδα από την Action Aid Ελλάς υπό την αιγίδα της UNESCO με τη συνεργασία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Super League.
Πηγή: http://www.enet.gr/

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Έχεις δύο επιλογές..


Τι θα έκανες εσύ; Θα διάλεγες, σίγουρα..
Μην κοιτάξεις για κάτι αστείο σ' αυτό το κείμενο, δεν υπάρχει, μα διάβασέ το.
Η ερώτηση είναι: Θα έκανες την ίδια επιλογή ;

Σε ένα δείπνο, για φιλανθρωπικό σκοπό, ενός σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο πατέρας ενός αυτιστικού παιδιού διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που δεν θα την ξεχάσει κανείς από όσους την άκουσαν εκείνη τη μέρα.

Μετά την τελετή, έκανε μια ερώτηση.
"Όταν η φύση δεν παρεμποδίζεται από εξωτερικές επιρροές, όλα γίνονται τέλεια.
Ακόμα ο γιος μου, ο Shay, δεν μπορεί να μάθει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Δεν μπορεί να καταλάβει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Πού είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων στο γιο μου;"

Όλοι στην αίθουσα αναρωτιόνταν σιωπηλά και γεμάτοι απορία.
Ο πατέρας συνέχισε.

"Όταν ένα παιδί σαν τον Shay που είναι πνευματικά ανάπηρο, έρχεται στη ζωή, η ευκαιρία να καταλάβεις την αληθινή ανθρώπινη φύση είναι, το πώς οι υπόλοιποι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν σ' αυτό το παιδί."
Και αφηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που θα σας παρακαλέσω θερμά να διαβάσετε μέχρι το τέλος της..

Ο Shay κι εγώ, περάσαμε έξω από ένα πάρκο, όπου κάποια αγόρια που γνώριζαν τον Shay, έπαιζαν μπέιζμπολ.
Ο Shay με ρώτησε, "μπαμπά, νομίζεις ότι θα μ' αφήσουν να παίξω μαζί τους;"
Εγώ ήξερα ότι τα περισσότερα αγόρια, δεν θα ήθελαν κάποιον σαν τον Shay στην ομάδα τους.
Μα ήξερα, και καταλάβαινα σαν πατέρας, ότι αν του δινόταν η ευκαιρία να παίξει, θα του έδινε πολύ μεγάλη χαρά και επίσης ένα αναγκαίο αίσθημα ένταξης, μαζί με κάποια εμπιστοσύνη που θα γινόταν αποδεκτός από τα άλλα παιδιά, παρά την αναπηρία του.
Πλησίασα λοιπόν ένα από τα παιδιά, και το ρώτησα χωρίς βέβαια να περιμένω και πολλά, αν ο Shay θα μπορούσε να παίξει μαζί τους.
Το αγόρι κοίταξε γύρω του σαν να ζητούσε κάποια υποστήριξη, μα στο τέλος απάντησε, "χάνουμε έξι γύρους, και το παιχνίδι είναι στον όγδοο γύρο. Γιατί όχι, μπορεί να παίξει στην δική μας ομάδα, και θα προσπαθήσουμε να τον βάλουμε να παίξει στον επόμενο γύρο, να αποκρούσει τις βολές αν το θέλει.
Ο Shay πήγε με δυσκολία μέχρι τον πάγκο της ομάδας, για να φορέσει την μπλούζα της ομάδος. Τον παρακολουθούσα με μάτια δακρυσμένα και μια θέρμη στην καρδιά μου.
Τα αγόρια της ομάδας, είδαν την χαρά μου, που τον αποδέχτηκαν στην ομάδα τους.

Στο τέλος του όγδοου γύρου, η ομάδα του Shay νικούσε μερικούς πόντους, αλά ήταν ακόμη πίσω τρείς πόντους για να κερδίσουν τον γύρο.
Στην αρχή του ένατου γύρου, ο Shay έβαλε το γάντι και έπαιξε δεξιά στο γήπεδο.
Αν και οι μπαλιές δεν ήρθαν προς την κατεύθυνσή του, έδειχνε ενθουσιασμένος, δείχνοντας την χαρά του, και μόνο που βρισκόταν εκεί, χτυπώντας όλο χαρά τα χεράκια του.
Το χαμόγελό του ήταν από το ένα αυτί στο άλλο, όταν με κοίταζε που τον χαιρετούσα από την εξέδρα.

Προς το τέλος του ένατου γύρου, η ομάδα του Shay πήρε κι άλλους πόντους.
Με δύο παίκτες έξω, και τρείς έξω από την βάση, οι πιθανότητες να κερδίσει γύρους, ήταν κοντά στην βάση, και ο Shay καθορίστηκε σαν ο επόμενος για να αποκρούσει τις βολές.

Σ' αυτό το κρίσιμο σημείο, αναρωτήθηκα αν θα αφήσουν τον Shay να δοκιμάσει να αποκρούσει, και να χάσουν τις πιθανότητες να κερδίσουν το παιχνίδι.
Για μεγάλη μου έκπληξη, ..τον άφησαν!

Όλοι γνωρίζανε ότι ήταν αδύνατον να χτυπήσει ο Shay την μπάλα, τη στιγμή που δεν ξέρει καν, πώς να κρατήσει κατάλληλα το ρόπαλο, πόσο μάλλον να στοχεύσει την μπάλα.
Εντούτοις, ο Shay πήρε θέση.
Ο αντίπαλος παίχτης, που πετάει την μπάλα, αναγνώρισε ότι η ομάδα του Shay έβαλε την νίκη του παιχνιδιού σε δεύτερη μοίρα, για να δώσουν την ευκαιρία στο παιδί αυτό, να χαρεί αυτήν τη στιγμή, γι αυτό και ήρθε πιο κοντά, προσπαθώντας να τον βοηθήσει να τα καταφέρει ρίχνοντας την μπάλα απαλά στον Shay.

Στην πρώτη προσπάθεια, ο Shay κούνησε αδέξια το ρόπαλο και αστόχησε.
Ο αντίπαλος παίκτης, ήρθε ακόμη πιο κοντά του λίγα βήματα, για να του πετάξει ακόμη πιο απαλά την μπάλα. Ο Shay κούνησε πάλι αδέξια το ρόπαλο, μα αυτή τη φορά βρήκε τυχαία την μπάλα, στέλνοντάς την πολύ κοντά, και μάλιστα σε έναν αντίπαλο.

Το παιχνίδι τώρα, κανονικά θα είχε τελειώσει.
Ο αντίπαλος όμως, σήκωσε την μπάλα, και, ενώ θα μπορούσε να την πετάξει στην πρώτη βάση, βγάζοντας τον Shay έξω από το παιχνίδι, πέταξε επίτηδες την μπάλα πολύ ψηλά, πάνω από το κεφάλι του συμπαίκτη του, και μακριά κι από τους άλλους συμπαίκτες του.

Όλοι στις εξέδρες, και από τις δύο ομάδες, άρχισαν να φωνάζουν, "Shay τρέξε στην πρώτη βάση, τρέξε, τρέξε..."
Ποτέ στη ζωή του ο Shay δεν έτρεξε τόσο μακριά, μα έφτασε στην πρώτη βάση γεμάτος ενθουσιασμό και με ορθάνοιχτα από χαρά μάτια, κοιτώντας γύρω του απορημένα και σαστισμένα, να καταλάβει τι άλλο πρέπει τώρα να κάνει...

Η εξέδρα συνέχισε τότε, "Shay, τρέξε στη δεύτερη βάση, Shay τρέξε..τρέξε.."
Με την ανάσα κομμένη και άτσαλα, έτρεξε προς τη δεύτερη βάση. Μέχρι όμως να φτάσει ο Shay στη δεύτερη βάση, ο δεξιός αντίπαλος είχε ήδη πιάσει την μπάλα.
Ήταν ο μικρότερος της αντίπαλης ομάδας, και είχε πλέον όλη την ευκαιρία, να γίνει ο ήρωας της ομάδας του.
Θα μπορούσε να πετάξει την μπάλα στον συμπαίκτη της δεύτερης βάσης, όπου θα έβγαζε έξω τον Shay, μα κατάλαβε τις προθέσεις του συμπαίκτη του που έριχνε τις βολές, και την έριξε ψηλά, προς τον συμπαίκτη της τρίτης βάσης.

Ο Shay έτρεξε προς την τρίτη βάση σαν ξετρελαμένος, καθώς οι παίκτες της ομάδας του
έτρεξαν κι εκείνοι προς τη βάση.
Όλοι φωνάζαμε, "Shay, Shay, Shay!!!"

Ο Shay έφτασε στην τρίτη βάση, αλά με την κρυφή βοήθεια του αντίπαλου παίχτη της τρίτης βάσης, ο οποίος σταμάτησε να τρέχει να προλάβει την μπάλα, για να δείξει στον Shay την σωστή κατεύθυνση, το πού ήταν η τρίτη βάση, λέγοντάς του "από εδώ, από εδώ Shay.."
Καθώς ο Shay πέρασε από την τρίτη, τα αγόρια και των δύο ομάδων και οι θεατές στις εξέδρες, ξεσηκώθηκαν φωνάζοντας "Shay, τρέξε στη βάση ένα τώρα, τρέξε στη βάση ένα.."
Ο Shay έφτασε στη βάση, πάτησε στον βατήρα, κερδίζοντας το παιχνίδι, και όλοι τον ζητωκραύγασαν σαν τον ήρωα, που βοήθησε να νικήσει η ομάδα.

Εκείνη την ημέρα, συνέχισε με δάκρυα ο πατέρας, τα αγόρια και απο τις δύο ομάδες, και ο κόσμος στις εξέδρες, βοήθησαν να φέρουν ένα κομμάτι αληθινής αγάπης και ανθρωπιάς σ' αυτόν τον κόσμο, να δώσουν χαρά σε μια ψυχούλα, που τόσο την λαχταρούσε και που τόσο την είχε ανάγκη.

Ο Shay δεν τα κατάφερε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πέθανε εκείνο τον χειμώνα, χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ, πώς ήταν ο "ήρωας" που με έκανε τόσο χαρούμενο εκείνη την ημέρα, και την χαρά που έδωσε στην μητέρα του, και που με δάκρυα αγκάλιασε τον μικρό της ήρωα σαν πήγαμε σπίτι.

Και τώρα, ..κυρίες, ...κύριοι, ...ο επίλογος..

Υπάρχουν χιλιάδες ανέκδοτα που στέλνονται δια μέσου internet, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Μα όταν πρόκειται για ιστορίες που έχουν να κάνουν με επιλογές ζωής, οι άνθρωποι διστάζουν.
Το ακατέργαστο, το χυδαίο, και συχνά άσεμνο, περνάει ελεύθερα μέσω του κυβερνοχώρου, αλλά η δημόσια συζήτηση για την ευπρέπεια, πάρα πολύ συχνά καταστέλλεται, ακόμη και στα σχολεία η και τους εργασιακούς χώρους μας.

Εάν σκέφτεσαι να προωθήσεις αυτό το κείμενο, πιθανότατα θα κάνεις ίσως επιλογή, στα άτομα στα οποία θα το στείλεις.
Θεωρώ προσωπικά πως ανήκω στα άτομα, που πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Όλοι έχουμε χιλιάδες ευκαιρίες στην καθημερινή μας ζωή, να καταλάβουμε την φυσική τάξη των πραγμάτων.
Τόσες πολλές, φαινομενικά τετριμμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο ανθρώπων, μας δίνουν μια επιλογή:
Περνάμε κατά μήκος ενός μικρού σπινθήρα αγάπης και ανθρωπιάς;
ή παραβλέπουμε κάθε ευκαιρία, αφήνοντας αυτόν τον κόσμο ακόμη πιο κρύο;

Ένας σοφός είπε κάποτε, "κάθε κοινωνία κρίνεται, από το πώς μεταχειρίζεται τους πιο αδύναμους ανάμεσά της"

Τώρα έχεις δύο επιλογές για το κείμενο που διάβασες..
Διαγραφή, δηλαδή δεν του δίνεις σημασία, ή..
Προώθηση, δηλαδή, αναδημοσίευσέ το...

Να έχεις μια χαρούμενη ημέρα, να έχεις μια "Shay day!"
Κάνε το σωστό, προώθησέ το, δώσε μια ακόμη μικρή ελπίδα στο να καλυτερέψει ο κόσμος μας, να γίνει πιο ανθρώπινος, πιο συμπονετικός, πιο αγνός..

...και, χαμογέλα!!! ...μας παρακολουθούν παιδιά.