Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

3ος Λαϊκός Αγώνας Ορεινού Δρόμου "Φλόγα"


Μονοπάτι: «ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ»
3ος Λαϊκός Αγώνας Ορεινού Δρόμου

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ και ο ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ, προκηρύσσουν τον 3ο λαϊκό αγώνα ορεινού δρόμου στο μονοπάτι των «ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ» την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 ώρα 10,30 το πρωί στο ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ κάτω από το σύνθημα «ANAτρέχω στην Αρκαδία».



Ο αγώνας περιλαμβάνει:

Δοκιμασία αντοχής και περιπέτειας στη βόρεια πλευρά του Μαινάλου της μαγευτικής Αρκαδίας στην κατεύθυνση Βαλτεσινίκο – Αγ. Τριάδα – Γριάς λιθάρι – Γκίνη ρέμα – Καραμάνου – Βαλτεσινίκο.

Οι δρομείς θα καλύψουν συνολικά απόσταση 10 χιλ. περίπου ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή στην καρδιά του Βαλτεσινιώτικου ελατοδάσους με αφετηρία και τερματισμό το χωριό. Θα κινηθούν μέσα από κατάφυτες βουνοπλαγιές, γραφικές κορυφογραμμές, καταδεκτικές ρεματιές με αιωνόβια έλατα, αιώνια μνημεία της ζωής και της φύσης, και θα ζήσουν μοναδικές στιγμές.

Ο αγώνας είναι ανοικτός για δηλώσεις συμμετοχής σε όλους, δρομείς και περιπατητές, εφ όσον το επιτρέπει η υγεία και η φυσική τους κατάσταση.

Για τους αθλητές θα υπάρξουν τρείς κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία και το φύλλο ως εξής:
Άνδρες και γυναίκες πάνω από 40 ετών.
Άνδρες και γυναίκες μεταξύ 18 και 40 ετών. και
Έφηβοι και των δύο φύλων.
Ο πρώτος κάθε κατηγορίας θα κερδίσει έπαθλο και χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο.
Ο δεύτερος και τρίτος κάθε κατηγορίας θα κερδίσουν αντίστοιχα αργυρό και χάλκινο μετάλλιο.
Όλοι δε που θα λάβουν μέρος στον αγώνα θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα.

Ο φετινός αυτός λαϊκός αγώνας δρόμου ή απλού περιπάτου στα μονοπάτια των «Αρκάδων ποιμένων» είναι αφιερωμένος στα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια, που βρίσκουν στήριγμα στον ομώνυμο σύλλογο γονιών «ΦΛΟΓΑ», που θέλουμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε. Έτσι οι συμμετέχοντες αθλητές, περιπατητές, παράγοντες ή θεατές εκφράζουν την υποστήριξή τους καταβάλλοντας το ποσό των 10 (δέκα) € στο λογαριασμό του συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» Νο 192/480000-10 στην Εθνική Τράπεζα ή στον 112-00-2002-011686 στην ALPHA BANK δηλώνοντας το όνομά τους και αποστέλλοντας το σχετικό αντίγραφο κατάθεσης στο Φαξ Νo: 210 7772421 του συλλόγου, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική απόδειξη.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τους όρους συμμετοχής και αιτήσεις κάντε κλικ εδώ

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Τεχνολογία και Υγεία - Νέα συσκευή ανιχνεύει τον αυτισμό στα μικρά παιδιά αναλύοντας τη φωνή τους.


Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης του αυτισμού στα μικρά παιδιά. Η συσκευή με την ονομασία LENA (Language Environment Analysis) αποτελεί ένα αυτόματο σύστημα φωνητικής ανάλυσης, που μπορεί να διαγνώσει όλο το φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών του αυτισμού. Η συσκευή καταγράφει το λόγο του παιδιού καθ' όλη την μέρα και μετά επεξεργάζεται τα στοιχεία με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού, το οποίο συγκρίνει τα δεδομένα της φωνής με άλλες φωνές παιδιών που έχουν διαγνωσμένο αυτισμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νήπια με αυτισμό έχουν ένα δικό τους τρόπο να προφέρουν τις συλλαβές, ξεχωριστό από τα παιδιά που αναπτύσσονται κανονικά. Το σύστημα, που κοστίζει περίπου 150 ευρώ, έχει μέχρι στιγμής ακρίβεια 86% στις διαγνώσεις του, όπως ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα, υπό την Κιμ Όλερ του πανεπιστημίου του Μέμφις-Τενεσί, που παρουσίασε τη σχετική έρευνα στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Nature" και τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Η μελέτη αφορούσε 232 παιδιά ηλικίας δέκα μηνών έως τεσσάρων ετών. Η συσκευή είναι σε θέση να ξεχωρίζει αυτόματα τα φυσιολογικά παιδιά και αυτά με αυτισμό από εκείνα που έχουν απλώς καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη. Η έγκαιρη διάγνωση του φάσματος του αυτισμού θεωρείται σημαντική, καθώς οι σχετικές διαταραχές δύσκολα ανιχνεύονται έγκαιρα και, όταν αυτό συμβαίνει, είναι αργά πια για αναστροφή της κατάστασης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουόρεν του πανεπιστημίου του Κάνσας, η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους παιδίατρους να ανιχνεύουν νωρίς την ασθένεια και να παραπέμπουν το παιδί σε ειδικό γιατρό. Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν πιο αντικειμενικά κριτήρια και συμπεριφορές για τη διάγνωση του αυτισμού. Ο Γκόρντον Ράμσεϊ του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ δήλωσε ότι η νέα μέθοδος για πρώτη φορά παρέχει μια τέτοια δυνατότητα με βάση τον λόγο των παιδιών. Προς το παρόν πάντως, η συσκευή είναι πιο χρήσιμη για θεωρητική έρευνα στον αυτισμό παρά για κλινικές εφαρμογές, καθώς πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, ώστε να μπορεί να διακρίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια τα μικρά παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού από τα υπόλοιπα. Οι εφευρέτες της νέας τεχνικής διευκρίνισαν ότι δεν θεωρούν πως η μέθοδός τους μπορεί να αντικαταστήσει τις μέχρι σήμερα επικρατούσες διαγνωστικές τεχνικές για τον αυτισμό, αλλά αποτελεί ένα πρόσθετο "εργαλείο" που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση. Το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software) για τη συσκευή έχουν αναπτυχθεί από το ομώνυμο Ίδρυμα (LENA Foundation), που έχει αναλάβει και την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου. Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2010/07/08/1003882107.full.pdf+html?sid=6b307d93-650a-429b-ba7f-d2406ded0388

© 2010 ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Για να έχουν τα παιδιά τη φροντίδα που τους αξίζει


Με προγράμματα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με άλλα, παγκόσμιας εμβέλειας, η Roche αποδεικνύει έμπρακτα τη μακρόχρονη δέσμευσή της στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
Πρόσφατα η Roche (Hellas) έγινε χορηγός της «υπηρεσίας παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας» για παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες και τις οικογένειές τους, μια νέα υπηρεσία που ίδρυσε και υλοποιεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μέριμνα».

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παιδιά που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στη ζεστασιά του σπιτιού τους, όπου θα τους παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη στα ίδια, τους γονείς και τα αδέλφια τους.

Το πρόγραμμα στηρίζει με τη συνεργασία του το νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» και συγκεκριμένα τα τμήματα Ογκολογικό,Νεφρολογικό και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ στη συνέχεια, η υπηρεσία θα επεκταθεί σε άλλα τμήματα και άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Roche τα τελευταία επτά χρόνια, σε συνεργασία με τη UNICEF και την ECPP (Ευρωπαϊκή Συμμαχία για Οροθετικά Ατομα), έχει ιδρύσει και χρηματοδοτεί στο Μαλάουι της Αφρικής την καθημερινή λειτουργία επτά κέντρων (σχολεία και ορφανοτροφεία), που στεγάζουν 3.500 ορφανά παιδιά, τα οποία έχουν χάσει τους γονείς τους από AIDS. Επίσης, η εταιρεία φροντίζει για τον εξοπλισμό των αιθουσών διδασκαλίας, την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, την παροχή βιβλίων, καθώς και ειδών ένδυσης και υπόδησης. Τα χρήματα επενδύονται, επίσης, σε έργα υποδομής, όπως στην άντληση πόσιμου νερού, την άρδευση της γης, την παροχή μηχανημάτων αλέσματος κ.λπ.

Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί της Αφρικής, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν ένα συμβολικό περίπατο και συγκεντρώνουν δωρεές από συγγενείς και φίλους, ενώ κάθε θυγατρική διπλασιάζει και, πολλές φορές, τριπλασιάζει αυτό το ποσό. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Children's Walk» και μέσα στα επτά χρόνια από την καθιέρωσή του έχουν συγκεντρωθεί 7 εκατ. ελβετικά φράγκα, που έχουν κάνει τη διαφορά για χιλιάδες παιδιά του Μαλάουι.

Πηγή: http://www.enet.gr/

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Άγγελοι Στη Γη

Καλησπέρα σας,

Σήμερα διάβασα σε ένα blog μια πολύ καλή υπενθύμιση γι όλους εμάς που νιώθουμε «ανώτεροι» σε σχέση με κάποιους άλλους.

Ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ μαζί σας.

Επειδή όμως είναι μεγάλο και με πολλές φωτογραφίες αν θέλατε να το δείτε (που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα) απλά ακολουθήστε την παρακάτω διεύθυνση


Πού σερφάρει το παιδί σας;


Του Κώστα Δεληγιάννη

Αν θέλετε να είστε σίγουροι πως ο γιος ή η κόρη σας αποφεύγει τις κακοτοπιές που κατακλύζουν τον παγκόσμιο ιστό, μήπως η πιο δραστική λύση θα ήταν να γνωρίζετε εσείς με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει όταν «σερφάρει»; Αυτό υποστηρίζει μία νέα γενιά από ιντερνετικές εφαρμογές, οι οποίες προσφέρουν σε κάθε γονέα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας η οποία, όπως διαφημίζουν, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στις εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις online δραστηριότητες των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η SafetyWeb, η SocialShield και η MyChild δίνουν τη δυνατότητα... κατασκοπείας της ιντερνετικής συμπεριφοράς κάθε ανηλίκου σε καθημερινή βάση, ώστε να πληροφορούν τους κηδεμόνες τους για οτιδήποτε επιλήψιμο. Έτσι, έναντι μιας ετήσιας συνδρομής η οποία δεν ξεπερνάει τα 100 δολάρια, δεσμεύονται να παρακολουθούν για λογαριασμό του γονέα και να τον ενημερώνουν για τους «φίλους» με τους οποίους συνομιλεί το παιδί στα διάφορα social group, τις πληροφορίες τις οποίες ανταλλάσσει με αυτούς και τα βίντεο ή τις φωτογραφίες που αυτό «ανεβάζει» στο Διαδίκτυο.
Παρ’ όλο που οι εν λόγω εφαρμογές μετρούν λίγους μόλις μήνες «ζωής», γνωρίζουν τέτοια δημοφιλία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που η SafetyWeb, για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων. Άλλωστε, όλες είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση: η μόνη προϋπόθεση είναι ο χρήστης να εισαγάγει το email του παιδιού του στην ιστοσελίδα της εταιρείας που θα επιλέξει και να επικυρώσει μέσω των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας τη δική του ταυτότητα.
Τότε, κάθε μία από τις παραπάνω υπηρεσίες θα αναλάβει να ψάξει σε όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ή site όπως το YouTube για το αν ο ανήλικος διαθέτει σε αυτές κάποιο προφίλ, συλλέγοντας κάθε δεδομένο που σχετίζεται με αυτό. Βέβαια, οι υπηρεσίες περιορίζονται στα στοιχεία που είναι ορατά σε όλους τους χρήστες, ώστε να μην αντιμετωπίζουν κάποιο νομικό κώλυμα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αναλύουν τις σχετικές πληροφορίες και να ειδοποιούν τον γονέα στην περίπτωση που εντοπίσουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγμα ότι ο ανήλικος ανταλλάσσει μηνύματα στα οποία περιέχονται οι λέξεις «φόνος» και «αυτοκτονία» ή ότι κάποιος «φίλος» του έχει ασυνήθιστα μεγαλύτερη ηλικία.
Αντίλογος
Η αλήθεια είναι πως δεν λείπουν οι κίνδυνοι για τους εφήβους από τη χρήση του Ιντερνετ γενικότερα: εξάλλου, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, έξι στους δέκα ανηλίκους αποκαλύπτουν τα πλήρη προσωπικά τους στοιχεία μέσα από το Διαδίκτυο. Γι’ αυτό και οι παραπάνω εφαρμογές «γονεϊκής επιτήρησης» έχουν την υποστήριξη του Εθνικού Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που στις ΗΠΑ ξεπερνάει τα 5 εκατ. μέλη.
Όπως πάντως σημειώνουν κάποιοι αναλυτές, το πρόβλημα αυτών των εφαρμογών είναι ότι «ουσιαστικά βασίζονται σε έναν εντελώς λανθασμένο τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, σύμφωνα με τον οποίο η προστασία των ανηλίκων πρέπει να επιτευχθεί ακόμη και με την καταστρατήγηση κάθε είδους ιδιωτικότητάς τους», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Nοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Έλληνας ειδικός, η λογική της άνευ ορίων επιτήρησης ουσιαστικά αυξάνει την καχυποψία ανάμεσα στους ανηλίκους και τους γονείς – τη στιγμή που ο πατέρας ή η μητέρα θα πρέπει κανονικά να είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα μπορεί να προστρέξει το παιδί για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει. «Μία λογική, μάλιστα, που θα αποδειχθεί και αναποτελεσματική στην πράξη, αφού, όπως έχει αποδειχθεί με ανάλογες τεχνολογίες στο παρελθόν, αργά ή γρήγορα, ένας έφηβος θα βρει τρόπους να τις παρακάμπτει».
Απαραίτητα φίλτρο
Στον αντίποδα των υπηρεσιών που προσφέρουν η SafetyWeb και η SocialShield, ο επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας Εφηβικής Υγείας κ. Γ. Κορμάς, προτείνει τη χρήση των ειδικών προγραμμάτων που λειτουργούν σαν φίλτρα, μπλοκάροντας τα site τα οποία περιέχουν πορνογραφικό ή άλλο ακατάλληλο υλικό. «Έρευνες μάς έχουν δείξει πως τέτοιο υλικό μπορεί να επηρεάσει την κοινωνικότητα του ανήλικου ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το άλλο φύλο, επομένως τέτοια φίλτρα είναι απαραίτητα για τις ηλικίες του Δημοτικού», σημειώνει. Αλλωστε, ανάλογες ρυθμίσεις μπορεί να κάνει κάποιος ακόμη και μέσα από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή – ελέγχοντας όχι μόνο σε ποιες ιστοσελίδες θα έχει πρόσβαση το παιδί, αλλά και τις ώρες που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το PC...
«Θα πρέπει πάντως να έχουμε κατά νου πως καμία τεχνολογία δεν είναι πανάκεια», συμπληρώνει, «επομένως, το βάρος θα πρέπει να δίνεται στη σωστή διαπαιδαγώγηση και όχι στον έλεγχο». Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά θα πρέπει από μικρή ηλικία να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς «σερφαρίσματος», όπως το να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, και ότι ο υπολογιστής θα βρίσκεται αρχικά σε κοινή θέα και όχι στο παιδικό δωμάτιο.

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Πάρτε μέτρα εγκαίρως...


Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξενοιασιάς και χαλάρωσης για παιδιά και γονείς. Τώρα που πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά μέτρα προφύλαξης που θα μας απαλλάξουν από ορισμένα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά μας. Ας χαρούμε τις διακοπές μας όσο περισσότερο γίνεται, αφού προηγουμένως έχουμε θωρακίσει τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας με τα απαραίτητα προληπτικά μέσα.
*Οξεία γαστρεντερίτιδα

Ενα από τα συχνά προβλήματα του καλοκαιριού, που μερικές φορές τερματίζει άδοξα τις διακοπές μας, είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα. Στην κλινική εικόνα μπορεί να συνυπάρχουν κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις, εμετοί, πυρετός, ανορεξία, αδυναμία. Συνήθως η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι 5-7 ημέρες.

Η μετάδοση γίνεται από ανθρώπους που πάσχουν ή είναι φορείς, από μολυσμένες τροφές, μολυσμένο νερό ή από κατοικίδια ζώα.

Προφύλαξη

Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών αποτελεί το σπουδαιότερο μέτρο προφύλαξης.

* Τα παιδιά πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια μετά το παιχνίδι, μετά την αφόδευση ή την ούρηση και πριν από το φαγητό.

* Μητέρες, πλένετε καλά τα χέρια πριν από το μαγείρεμα, πριν από το τάισμα και μετά το άλλαγμα των παιδιών.

* Καλό πλύσιμο φρούτων - λαχανικών. Ψήνετε και βράζετε καλά το κοτόπουλο, το κρέας, τα αβγά.

* Καταναλώνετε γρήγορα τα φαγητά μετά το μαγείρεμα ή βάζετέ τα αμέσως στο ψυγείο.

* Μην παίρνετε στο ταξίδι τρόφιμα που μπορεί να αλλοιωθούν.

* Οταν τρώτε έξω, προτιμήστε μαγειρεμένο φαγητό. Το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό κρύβει κινδύνους.

Αντιμετώπιση

* Εχετε πάντα στο σπίτι ή στο ταξίδι Almora. Ενα φακελάκι διαλυμένο σε 250 κ.εκ. νερού προσφέρει ηλεκτρολύτες και ενέργεια. Αν οι κενώσεις είναι πολλές και μεγάλες, δώστε λίγο από το διάλυμα αυτό (μέχρι και 100 κ.ε. διαλύματος για κάθε κιλό βάρους σώματος του παιδιού σε 6 ώρες).

* Μετά τις πρώτες 6 ώρες ενυδάτωσης χορηγήστε τροφή (κοτόπουλο, ρύζι, ζελέ, γιαούρτι, γάλα σχετικά αραιωμένο), Almora και νερό.

*Εάν το παιδί είναι κάτω του ενός έτους, χορηγήστε Almora και στη συνέχεια γάλα αραιωμένο ή μητρικό, εάν το παιδί θηλάζει. Πρέπει όμως η κατάσταση να εκτιμηθεί από γιατρό, γιατί τα βρέφη αφυδατώνονται πιο εύκολα απ' ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά.

*Εάν συνυπάρχουν εμετοί, χορηγήστε Almora, ένα κουταλάκι κάθε 1-2 λεπτά. Εάν οι εμετοί συνεχίζονται ή το παιδί αρνείται λήψη υγρών, πρέπει να καλέσετε γιατρό.

*Δεν δίνουμε ποτέ αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Σε λίγες επιλεγμένες περιπτώσεις θα χρειαστούν αντιβιοτικά.

Αν η γενική κατάσταση του παιδιού δεν είναι καλή (βυθιότης, αδυναμία), αν τα ούρα του έχουν ελαττωθεί σημαντικά ή αν η διάρροια επιμένει (πολλές, μεγάλες κενώσεις), καλέστε γιατρό.

*Ηλιακή ακτινοβολία

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη Γη, λόγω της μείωσης του όζοντος της στρατόσφαιρας (η τρύπα του όζοντος, όπως λέμε).

Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος και γήρανσή του. Η συχνότητα καρκίνου του δέρματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του όζοντος, αλλά και του τρόπου ζωής (μεγάλο μέρος του σώματος ακάλυπτο από ενδύματα, προτίμηση ηλιοκαμένου δέρματος). Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε ανοιχτόχρωμα παιδιά που έχουν πολλές μαύρες ελιές στο δέρμα.

*Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες (11.00 - 15.00).

*Κατάλληλη ενδυμασία (μπλούζα με μακρύ μανίκι, καπέλο).

*Χρήση αντηλιακών φίλτρων με δείκτη προστασίας πάνω από 15. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο. Τα αντηλιακά δεν συνιστώνται σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

*Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά, αρχίζοντας από λίγα λεπτά.

*Η συννεφιασμένη καλοκαιρινή ημέρα δεν πρέπει να μας ξεγελά. Οι υπεριώδεις ακτίνες εξακολουθούν να φτάνουν στη Γη κατά 80%.

*Η ηλιοπροφύλαξη δεν ισχύει μόνο για την παραλία, αλλά σε οποιονδήποτε ακάλυπτο χώρο βρίσκεται το παιδί.

*Η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει επίσης τα μάτια. Η χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου για την υπεριώδη ακτινοβολία τα προστατεύει.

*Ατυχήματα

Η συχνότητα των ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες. Τροχαία ατυχήματα (αυτοκίνητα - μηχανάκια), πτώσεις, θαλάσσια ατυχήματα, πνιγμοί και χρήση οινοπνεύματος είναι σε ημερήσια διάταξη. Οι ζώνες ασφαλείας, η σωστή οδική συμπεριφορά, η αποφυγή θαλάσσιων μηχανών κοντά σε λουόμενους, τα μαθήματα κολύμβησης, η συνεχής παρουσία των γονιών κοντά στα παιδιά όταν βρίσκονται στη θάλασσα, μπορούν να σώσουν ζωές.

*Τσιμπήματα εντόμων

Οι ζεστές ώρες της ημέρας, η κίνηση, τα ζωηρά χρώματα, ο ιδρώτας, τα διάφορα αρώματα προσελκύουν έντομα (κυρίως μέλισσες - σφήκες) και σε κάποιους ενηλίκους ή παιδιά με ευαισθησία στα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατο πρόβλημα αλλεργίας (αναφυλαξία).

Ατομα που γνωρίζουν αυτή την ευαισθησία τους θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης υποδόρια ή έστω κορτιζόνη. Υστερα από κάποιο τσίμπημα θα πρέπει να επισκέπτονται γιατρό και να βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΓΛΥΝΟΣ, παιδίατρος

Πηγή: http://www.enet.gr/

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΟΥΜΕ!


Η Ομάδα Στήριξης της οικογένειας του μικρού Παύλου Κλεοβούλου, σας προσκαλεί σε Διάσκεψη Τύπου για την ανακοίνωση καλλιτεχνικής εκδήλωσης που θα γίνει την Κυριακή 4 Ιουλίου στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου με στόχο τη συλλογή χρημάτων που απαιτούνται για την επέμβαση και θεραπεία του 5χρονου παιδιού στη Βοστώνη.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιουνίου, ώρα 10π.μ. στο Seven Lounge στη Λευκωσία (Μυκηνών 7-τηλέφωνο 22251177).

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης Τύπου θα ανακοινωθούν επίσης τα νεότερα σε σχέση με την υγεία του παιδιού.
Ο Δήμαρχος Ιδαλίου, καθώς και γνωστοί Κύπριοι καλλιτέχνες, θα παρευρεθούν στη Διάσκεψη Τύπου για να δώσουν με το παρόν τους τη δική τους στήριξη.

Με σύνθημα, «Βοηθούμε τον μικρό Παύλο-Όλοι μαζί μπορούμε», η Ομάδα Στήριξης στοχεύει με σειρά εκδηλώσεων να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται για τη διάγνωση και θεραπεία του παιδιού ή τουλάχιστον να αποκτήσει ποιότητα ζωής.

Είναι ανθρώπινο δικαίωμα ενός παιδιού 5 χρονών με θέληση και ένστικτο για τη ζωή που έχει διαψεύσει με το χαμόγελό του, την ίδια την επιβίωσή του, τις δυσμενείς ιατρικές προγνώσεις.

ΠΡΩΟΘΗΣΤΕΤΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ
Περισσότερα στο site του Παύλος Κλεοβούλου

Δωδεκάχρονη πέθανε πάνω στη γέννα YEMEN: 12 YR.OLD GIRL DIES IN CHILDBIRTH...

12χρονη, η οποία είχε παντρευτεί δια της βίας άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή από αιμορραγία, την ωρα που έφερνε στον κόσμο το μωρό της, στο νοσοκομείο Χάτζα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Σαναά.

Friday, April 09, 2010
YEMEN: 12 YR.OLD GIRL DIES IN CHILDBIRTH...
Είναι η επόμενη; Is she next?
September 14, 2009
Yemeni girl, 12, dies in painful childbirth
Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η μικρή έμεινε έγκυος στα 12 χρόνια της και το βρέφος γεννήθηκε νεκρό.
Είχε εγκαταλείψει το σχολείο και παντρεύτηκε σε ηλικία 11 ετών πιεζόμενη απο την οικογένειά της που αντιμετωπίζει βιοποριστικά προβλήματα,αναφέρεται στην ανακοίνωση με την προσθήκη ότι ο πατέρας της πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια.

Συνήθης πρακτική οι γάμοι διά της βίας
Διερυμένη πρακτική αποτελούν οι γάμοι διά της βίας στην Υεμένη, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Πέρυσι μία 8χρονη πήρε διαζύγιο και η περίπτωσή της έφερε στο φως την κατάσταση χιλιάδων κοριτσιών που παντρεύονται δια της βίας.
Είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά του πατέρα της που την είχε αναγκάσει να παντρευτεί με ένα άνδρα κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό της.
έθνος
Πηγή: Το χαμομηλάκι

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ηράκλειο Κρήτης - Πρόγραμμα προσέγγισης των παιδιών του δρόμου


«Διείσδυση» στον κόσμο των δεκάδων περιθωριοποιημένων παιδιών, που περιφέρονται καθημερινά στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, είτε επαιτώντας, είτε πουλώντας χαρτομάντιλα και μπρελόκ, επιχειρεί τους τελευταίους έξι μήνες μία ομάδα εθελοντών, μέσω του προγράμματος «Street work» (δουλειά στον δρόμο), που υποστηρίζεται από την «Όαση του Παιδιού».
Πρόκειται για τη σημαντικότερη πρωτοβουλία που έχει ληφθεί σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με το σοβαρότατο πρόβλημα «των παιδιών του δρόμου», καθώς αφενός γίνεται καταγραφή της κάθε περίπτωσης χωριστά, αφετέρου οι εθελοντές μέσω του παιδιού προσπαθούν να προσεγγίσουν τους γονείς, ώστε η παρέμβασή τους να είναι ουσιαστική.

Tην ομάδα αποτελούν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού με επικεφαλής την ψυχολόγο Ευεποίνα Παντελέρη, οι οποίοι από τον Ιανουάριο, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος, μέχρι και σήμερα έχουν έρθει σε επαφή με περίπου 65 παιδιά του δρόμου.

Oπως τονίζει η ψυχολόγος, τα περισσότερα παιδιά είναι από την Αλβανία. Υπάρχουν, επίσης, παιδιά Ρομ και λιγότερα από την Ανατολική Θράκη, ενώ τελευταία έχουν εμφανιστεί κάποια και από τη Ρουμανία.

H εργασία, όπως λέει, είναι μεγάλη δέσμευση γι’ αυτά τα παιδιά. «Θα προτιμήσουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί σου σε κάποιο διάλειμμα. Συχνά θα ακούσεις να λένε: να βγάλω πρώτα πέντε ευρώ ή ένα ευρώ και θα έρθω. H εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δύσκολο να τα προσεγγίσεις. Χρειάζεται ωστόσο χρόνος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και κυρίως να σε οδηγήσουν στους γονείς. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μας», λέει η κ. Παντελέρη.

Oπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα δόντια τους.

«Tώρα γίνεται μια κίνηση με τη Nομαρχία, ώστε να διαθέσει το βαν και να γίνει ένας πρώτος έλεγχος των δοντιών των παιδιών. Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι ένα παιδάκι αντιμετώπιζε οφθαλμολογικό πρόβλημα. Tο πήγαμε στο Bενιζέλειο για να το βοηθήσουμε. H μητέρα του για να μας ευχαριστήσει μας κάλεσε για καφέ στο σπίτι τους. Aυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι δημιουργείται μια σχέση. Tα παιδιά του δρόμου μπορεί να φαίνονται πιο άγρια και ατίθασα, είναι όμως παιδιά. Kαι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», λέει η ψυχολόγος του «Street work».

EY. KAPEKΛAKH
Πηγή: Έθνος