Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Unicef: Έκκληση για σεβασμό και υποστήριξη των Δικαιωμάτων των Παιδιών


Παρουσιάζονται σήμερα στο Λονδίνο από τη UNICEF, την οργάνωση UN Global Compact και το Σώστε τα Παιδιά, ένα σύνολο δέκα Αρχών που διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις σέβονται και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα - από την παιδική εργασία, το μάρκετινγκ και τις διαφημιστικές πρακτικές, μέχρι το ρόλο των επιχειρήσεων στην παροχή βοήθειας στα παιδιά που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - οι Αρχές αυτές καλούν τις επιχειρήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσα από δεσμεύσεις στην πολιτική τους, τη δέουσα επιμέλεια και επανορθωτικά μέτρα, καθώς και την ανάληψη δράσεων για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Συνοπτικά αυτές είναι:

1. Αναγνώριση της ευθύνης των επιχειρήσεων να σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και δέσμευση για τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.
2. Συμβολή στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας, σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιχειρηματικές σχέσεις.
3. Παροχή αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους εργαζόμενους, γονείς και κηδεμόνες.
4. Διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των παιδιών σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις.
5. Εξασφάλιση ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι ασφαλή και επιδίωξη να υποστηριχθούν τα δικαιώματα των παιδιών μέσω αυτών.
6. Χρησιμοποίηση μάρκετινγκ και διαφήμισης που σέβεται και υποστηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών.
7. Σεβασμό και υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών σε σχέση με το περιβάλλον και την απόκτηση και τη χρήση γης.
8. Σεβασμό και υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών στα μέτρα ασφάλειας.
9. Βοήθεια στην προστασία των παιδιών που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
10. Ενίσχυση των τοπικών και κρατικών προσπαθειών για την προστασία και την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Οι Αρχές αυτές αποβλέπουν να είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς για υφιστάμενες και μελλοντικές, εθελοντικές και άλλες πρωτοβουλίες, για τις επιχειρήσεις και τα παιδιά. Βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας διαδικασίας διαβουλεύσεων στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 ηγετικά στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών και τα παιδιά.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελλάδα, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.), προχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας που επιτρέπει στους δύο φορείς να συντονίσουν και να ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο:

Την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μέλη του Δικτύου για την ανάδειξη και διάδοση των δράσεων και προγραμμάτων της UNICEF και ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Τη μέσα από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ενθάρρυνση και ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με το παιδί, μέσω των επιχειρήσεων.
Την ενεργοποίηση του παγκόσμιου δυναμικού της UNICEF για οικοδόμηση καινοτόμων συνεργασιών μεταξύ του Ελληνικού τμήματός της των μελών του Δικτύου.
Την αναγνώριση και εδραίωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ως πολύτιμου συνεργάτη του Δικτύου προς όφελος των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η UNICEF θεωρεί πως σήμερα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να αξιοποιηθούν οι προσπάθειες πολλών ετών στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για πιο ουσιαστικές συνεργασίες προς όφελος των παιδιών.

Πηγή

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Cyprus Children’s Fund - Προσφέρουν χαμόγελα στα παιδιά


Ένα Ταμείο γεμάτο από… ευτυχία και αξιοπρέπεια
Το Cyprus Children’s Fund στη Νέα Υόρκη, εδώ και 37 χρόνια στέκεται συμπαραστάτης στα εγκλωβισμένα, και όχι μόνο, παιδιά της Κύπρου

Ένα παιδικό χαμόγελο αποτυπώνει την ελπίδα, την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την παιδική ανεμελιά. Αυτό δείχνουν να κατανοούν πολύ καλά οι άνθρωποι του Cyprus Children’s Fund στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι, παρά τις όποιες δυσκολίες, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και 37 χρόνια για να προσφέρουν σε λιγότερο τυχερά παιδιά το δικαίωμα στην ευτυχία και την αξιοπρέπεια. Η «Σημερινή» μίλησε με δύο ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν την ψυχή αυτής της προσπάθειας, τον πρόεδρο του Οργανισμού Σάββα Τσίβικο και την εκτελεστική διευθύντρια Λίτσα Κολόν.

Η Λίτσα Κολόν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην όμορφη Πάφο. Σπούδασε Διεύθυνση Επιχειρήσεων στην Αμερική, στο Οχάιο. Είναι παντρεμένη και έχει τρία κορίτσια ηλικίας 8, 10 και 12 ετών. Είναι η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου τα τελευταία τρία χρόνια ενώ έχει διδάξει σε ελληνικά απογευματινά σχολεία για 7 περίπου χρόνια. Εκτός από το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, η κ. Κολόν διδάσκει επίσης κυπριακούς χορούς στο χορευτικό του Σωματείου Λάμπουσας στο Νιου Τζέρζι όπου και διαμένει και, όπως λέει η ίδια, είναι περήφανη δασκάλα 25 παιδιών ηλικίας 5 έως 12 χρονών.

Κυρία Κολόν, μιλήστε μου για την ιστορία του οργανισμού, πότε ιδρύθηκε, από ποιους, πού στεγαζόταν και πού στεγάζεται;
Το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών Κύπρου ιδρύθηκε αμέσως μετά τα τραγικά συμβάντα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (1975). Αρχικά ο οργανισμός είχε σαν απώτερο σκοπό την άμεση βοήθεια προς τα χιλιάδες εκτοπισμένα Κυπριόπουλα που έχασαν τα πάντα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η δημιουργία του οργανισμού αυτού ήταν αποτέλεσμα της στενής φιλίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και του καλού και αγαπητού του φίλου Chris Christodoulou. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζήτησε την οικονομική βοήθεια του κυρίου Χριστοδούλου, ο οποίος ζούσε στην Αμερική, σαν ανακούφιση προς τα τόσα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους. Έτσι δημιουργήθηκε το Cyprus Relief Fund of America, το οποίο ενεργεί σαν μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκεται το Cyprus Children’s Fund. Το γραφείο του οργανισμού μας στεγαζόταν και στεγάζεται μέχρι και σήμερα στο κτίριο που βρίσκεται και το Κυπριακό Προξενείο στη Νέα Υόρκη.

Ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός;
Ο οργανισμός μας έχει σήμερα εξελιχθεί σε έναν φορέα που βοηθά όχι μόνο τα εγκλωβισμένα παιδάκια που εξακολουθούν να ζουν στην κατεχομένη Κύπρο μας, αλλά και εκατοντάδες άλλα που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες λόγω διαζυγίου, ναρκωτικών, κακοποίησης ή ακόμα και εγκατάλειψης. Άλλα είναι ορφανά και άλλα ζουν σε παιδικές στέγες, γιατί απλά και μόνο οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα μεγαλώσουν οι ίδιοι.

Ποια η σχέση με το επίσημο κυπριακό κράτος;
Το Ταμείο συνεργάζεται πολύ στενά με το Γραφείο Ευημερίας Κύπρου, το οποίο και μας προμηθεύει τις αιτήσεις των παιδιών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Δηλαδή, οι οικογένειες που έχουν οικονομικές δυσκολίες, κάνουν αίτηση στο γραφείο Ευημερίας Κύπρου, και αφού γίνει λεπτομερής εξέταση της οικογενειακής κατάστασης, αυτή εγκρίνεται για παροχή βοήθειας από τον οργανισμό μας. Έτσι, κάθε έξι μήνες περίπου, φτάνουν στο γραφείο μας στη Νέα Υόρκη στοίβες αιτήσεων για οικονομική βοήθεια.

Πώς διασφαλίζετε τη διαφάνεια;
Επειδή οι αιτήσεις αυτές εγκρίνονται πρώτα από το Γραφείο Ευημερίας και τους κοινωνικούς λειτουργούς της κυβέρνησης και μετά αποστέλλονται σ' εμάς, είναι εμφανές ότι τα λεφτά πηγαίνουν σε οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, όταν το γραφείο μας στέλνει τα λεφτά Κύπρο, είναι πάντοτε μέσω του Κυπριακού Προξενείου και φτάνουν στο γενικό λογιστήριο Κύπρου όπου και διανέμονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς κάτω από τα ονόματα των παιδιών και των κηδεμόνων τους. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που δίνει ο δωρητής φτάνει ακέραιο στα χέρια των παιδιών. Αυτό είναι δυνατό με τη βοήθεια της κυπριακής Κυβέρνησης που εισφέρει στα λειτουργικά έξοδα του γραφείου.

Ερώτηση: Περιγράψτε μου τη διαδικασία, πώς «υιοθετείς» ένα παιδάκι;
Οποιοσδήποτε μπορεί να «υιοθετήσει» παιδάκι από τον οργανισμό μας. Όταν κάποιος αποφασίσει να γίνει θετός γονιός, μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση με τα στοιχεία του και να τη στείλει στο γραφείο μαζί με το ποσόν που επιθυμεί να προσφέρει (μόνο επιταγές) ή απλά μπορεί να γράψει γράμμα, ή ακόμη και με ένα απλό τηλεφώνημα στο γραφείο. Επίσης, τώρα μπορεί αυτό να γίνει και μέσω του διαδικτύου. Εδώ να σημειωθεί ότι ο οργανισμός τώρα δέχεται και πιστωτικές κάρτες. Από τη στιγμή που το γραφείο μας έχει τα στοιχεία του δωρητή και αφού ο δωρητής έχει κάνει την επιλογή του από τον κατάλογο των παιδιών που υπάρχει στο γραφείο, το παιδάκι εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο παιδιών ενώ, ταυτόχρονα, τα στοιχεία του δωρητή στέλνονται στο γραφείο της Λευκωσίας στο εκεί αρχείο.

Μετά το γραφείο στέλνει στον δωρητή φωτογραφία του παιδιού όπως και τη διεύθυνσή του στην Κύπρο. Έτσι ο «θετός γονιός» είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το παιδάκι και την οικογένειά του όποτε θέλει και όσο συχνά θέλει! Επίσης, μπορεί ο θετός γονιός να επισκεφθεί το παιδί στην Κύπρο, αφού φυσικά γίνει η σωστή διευθέτηση από το γραφείο στη Λευκωσία. Ο δωρητής δικαιούται να στέλνει λεφτά στο παιδί μέχρι αυτό να κλείσει το 18ο έτος της ζωής του. Μόλις το παιδί γίνει 18 χρονών, το γραφείο μας στέλνει γράμμα στον δωρητή ότι το παιδί είναι τώρα σε ηλικία που η χρηματική βοήθεια πρέπει να σταματήσει. Συνήθως οι δωρητές μεταφέρουν την οικονομική βοήθεια σε καινούργιο παιδάκι μικρότερης ηλικίας. Κάθε φορά που ο δωρητής στέλνει λεφτά για το παιδί, το γραφείο εκδίδει απόδειξη, η οποία αποστέλλεται στη διεύθυνση του δωρητή.

Ζητούνται δωρητές…
Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε έναν αριθμό παιδιών που έχουν βοηθηθεί σε βάθος χρόνου, αλλά και το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει δοθεί;
Ο οργανισμός υπάρχει εδώ και 37 χρόνια. Κατά η διάρκεια αυτή, πάνω από 1000 παιδάκια έχουν βοηθηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά βοηθούνται για 18 ολόκληρα χρόνια το καθένα και έχουν δοθεί πέραν των $3.000.0000.

Σήμερα, ένεκα και της κρίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ρόλος και η σημασία του οργανισμού έχουν αναβαθμισθεί;
Σήμερα ο οργανισμός αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες ανεύρεσης καινούργιων δωρητών λόγω της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, λόγω των δύσκολων αυτών καιρών, οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια επίσης έχουν αυξηθεί.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και οι Αμερικανοί, πώς το αντιμετωπίζουν και στηρίζουν την προσπάθεια;
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα βοηθά όσο μπορεί, αλλά δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν για το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών Κύπρου και το ιερό έργο που επιτελεί.

ΚΑΘΕ ΣΕΝΤ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Υποτροφίες ύψους $40.000
Σάββας Χ. Τσίβικος, Πρόεδρος: «Εγώ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Βοήθειας Παιδιών Κύπρου είμαστε περήφανοι που μπορούμε και συνεχίζουμε αυτήν τη μεγαλειώδη κληρονομιά που οι προκάτοχοί μας με ευλάβεια και αγάπη έφτιαξαν. Ο οργανισμός μας είναι μοναδικός στον κόσμο και η ιδιαιτερότητά του αυτή μας κάνει να ξεχωρίζουμε από άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Είμαστε μοναδικοί επειδή κάθε σεντ που μαζεύουμε καταλήγει εκεί που πρέπει - στα χέρια των φτωχών και αδικημένων παιδιών της Κύπρου μας. Δεν υπάρχει περιττή σπατάλη και τα έξοδα κρατούνται στο λιγότερο δυνατό επίπεδο.

Εκτός από πρόεδρος του οργανισμού, είμαι επίσης και ο πολύ περήφανος θετός γονιός 12 παιδιών! Σήμερα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε περίπου 600 παιδάκια και τις οικογένειές τους. Αυτό φυσικά γίνεται δυνατό με τη στενή συνεργασία των μελών του οργανισμού, όπως επίσης και των διαφόρων Ελληνικών και Κυπριακών Σωματείων της παροικίας. Εκτός από την οικονομική βοήθεια που παρέχουμε στα φτωχά Κυπριόπουλα, είμαστε επίσης σε θέση να προσφέρουμε υποτροφίες σε παιδιά ελληνικής καταγωγής που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε αμερικάνικα Πανεπιστήμια.

Αυτά τα παιδιά μπορεί να προέρχονται από Ελλάδα, Κύπρο ή ακόμα να είναι και Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς, οι υποτροφίες που δίνονται ετησίως φτάνουν στο ύψος των $40.000».

Πηγή

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Αφιερωμένη η 23η αγωνιστική στον αγώνα για τα παιδιά με καρκίνο


Mε ανακοίνωσή της η Σούπερ Λιγκ έκανε γνωστό πως η 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα που γίνεται για τα παιδιά που δίνουν μάχη με τον καρκίνο..

Αναλυτικά:

Η Super League στηρίζει τον αγώνα των Συλλόγων «Φλόγα» και «Λάμψη», αφιερώνοντας την 23η αγωνιστική (3 και 4 Μαρτίου 2012) στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Η «ΦΛΟΓΑ» και η «ΛΑΜΨΗ» είναι σύλλογοι γονιών που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα.

Είναι σύλλογοι απλών καθημερινών ανθρώπων, ενωμένων κάτω απ’ την κοινή ανάγκη για την αντιμετώπιση μιας πολύ ιδιαίτερης δοκιμασίας.

Είναι γονείς ταγμένοι στην φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Γονείς που αγωνίζονται για κάθε νέο παιδί που φιλοξενείται στα παιδογκολογικά τμήματα, που αγωνιούν και προσπαθούν για την εξασφάλιση της καλύτερης ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας που δικαιούται.

Η «ΛΑΜΨΗ» και η «ΦΛΟΓΑ» στηρίζονται στην εθελοντική εργασία των μελών τους και αντλούν δύναμη από την προσφορά και την αρωγή δεκάδων ευαισθητοποιημένων φορέων και πολιτών.

Η πρόεδρος της "Λάμψης" κ. Άρτεμις Ασλανίδου και η πρόεδρος της "Φλόγας" κ. Μαρία Τρυφωνίδη δήλωσαν:

"Η Super League για δεύτερη συνεχή χρονιά τάσσεται στο πλευρό μας και αφιερώνει την 23η αγωνιστική της στον αγώνα ζωής των καρκινοπαθών παιδιών μας.

Ενδυναμώνει έτσι τον αγώνα και την δράση των συλλόγων μας, στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους που μάχονται για την ίδια την ζωή.

Παράλληλα αναδεικνύει την κοινωνική φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου- ενός λαοφιλούς αθλήματος, αποδεικνύοντας πως μπορεί πραγματικά να παίζει έναν καίριο ρόλο στην ανάδειξη προβλημάτων που πλήττουν κοινωνικές ομάδες.

Με ελπίδα και αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα μας και στέλνουμε σ’ όλο το φίλαθλο κοινό το μήνυμα πως «ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ
Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Γι αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο αλλά και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι Σύλλογοι «Φλόγα» και «Λάμψη» βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες, μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Προσπαθούν να ενημερώσουν σωστά τη κοινή γνώμη για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαλύσουν τις προκαταλήψεις.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα,
ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση

Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας

ΦΛΟΓΑ
Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια
Αιγίου 6-8 115-27 Γουδί – Αθήνα
Τηλ. 210-7485000, Φαξ 210-7772421
E-mail: info@floga.org.gr Web: www.floga.org.gr

ΛΑΜΨΗ
Σύλλογος Γονέων Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα – Β. Ελλάδας
Κλεάνθους 5 και Παπαναστασίου, τ.κ.54453
Τηλ./Φαξ 2310-943396
Email: info@lampsi.org Web: www.lampsi.org