Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Νέα έξαρση της χολέρας πλήττει τα υποσιτισμένα παιδιά της Αφρικής



Καθώς η περίοδος των βροχών απλώνεται σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, μια πρόσφατη έξαρση της χολέρας που φέτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 60 άτομα και έχει προσβάλει περίπου 2.800, θέτει όλο και περισσότερους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τα υποσιτισμένα παιδιά σε κίνδυνο, προειδοποιεί η UNICEF.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ξέσπασμα στο βόρειο Μαλί άφησε δύο παιδιά νεκρά ενώ αρκετά ακόμα ασθένησαν. Μέχρι στιγμής το 2012, η χολέρα έχει σκοτώσει σχεδόν 700 ανθρώπους στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και έχουν αναφερθεί πάνω από 29.000 κρούσματα. Από τα μέσα Ιουνίου, ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη θανατηφόρο και ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται με το νερό, έχει εκτοξευθεί στο Σαχέλ, ιδίως στις περιοχές του Νίγηρα που συνορεύουν με τον ποταμό Νίγηρα, όπου αναφέρονται σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι ασθενείς με χολέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο Νίγηρα όμως ζουν και περίπου 400.000 παιδιά που αναμένεται να χρειαστούν αυτό το χρόνο περίθαλψη για σοβαρό υποσιτισμό.

Η χολέρα είναι μια επαναλαμβανόμενη απειλή για όλη την περιοχή του Σαχέλ. Πέρυσι, πάνω από 67.000 κρούσματα χολέρας αναφέρθηκαν κυρίως γύρω από τη λίμνη Τσαντ (Τσαντ, Καμερούν, Νιγηρία), με 2.153 νεκρούς και μέσο ποσοστό θνησιμότητας 3,2%. Φέτος όμως, τα κρούσματα φαίνεται να συγκεντρώνονται προς τα δυτικά γύρω από τον Νίγηρα και το Μάλι, όπου οι επιπτώσεις της ασθένειας επιδεινώνονται από μαζική μετακίνηση ανθρώπων εξαιτίας της σύγκρουσης στο βόρειο Μαλί και επιβαρύνουν περισσότερο τα παιδιά που έχουν ήδη πληγεί από μια μεγάλη διατροφική κρίση.

«Ο υποσιτισμός, ο εκτοπισμός πληθυσμών και τώρα οι βροχές σε ορισμένες περιοχές του Σαχέλ έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη χολέρα, η οποία πλήττει περισσότερο τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο Manuel Fontaine, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική. «Αν άμεσα δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας, η χολέρα θα συνεχίσει να απειλεί τη ζωή των πιο ευάλωτων οικογενειών στην περιοχή του Σαχέλ και να εξαπλώνεται και σε άλλες κατοικημένες περιοχές με καταστροφικές συνέπειες.»

Ο Δρ Guido Borghese, σύμβουλος της UNICEF για την Παιδική Επιβίωση και Ανάπτυξη για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, δηλώνει: «Η χολέρα μας δείχνει πόσο στενά συνδέονται με τον υποσιτισμό το ακάθαρτο νερό και το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο και υγιεινή. Ένα παιδί ηλικίας κάτω των πέντε ετών που μόλις έχει αναρρώσει από σοβαρό υποσιτισμό θα επιστρέψει για θεραπεία σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, αν πίνει μολυσμένο νερό.»

Πριν το ξέσπασμα της χολέρας, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά, η UNICEF διαμορφώνει συνεργασίες με τα κράτη, με οργανισμούς και τοπικούς εταίρους στην περιοχή, ώστε να διευρυνθεί η πρόσβαση σε βελτιωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, για την εκπαίδευση των οικογενειών για το πώς να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου και για να θωρακιστούν τα συστήματα υγείας με προμήθειες, εκπαίδευση και εμπειρογνώμονες.

Από την αρχή του χρόνου, πάνω από 94.000 άνθρωποι σε εννέα χώρες στην υποσαχάρια Αφρική έχουν λάβει εξοπλισμό και εφόδια για τον καθαρισμό του νερού και εκπαίδευση για την οικιακή του χρήση ώστε να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Στο Τσαντ, για παράδειγμα, ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας έπεσε δραματικά από περισσότερα από 5.000 σε μηδέν, μέσα σε ένα χρόνο - που αποδεικνύει πώς οι συντονισμένες προσπάθειες βοηθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της χολέρας.

health.in.gr