Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η φτώχεια "θερίζει" παιδιά


Με ρυθμό μικρότερο από τον «Στόχο της Χιλιετίας» εξακολουθεί να μειώνεται η παιδική θνησιμότητα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF. Παρόλο που σε σύγκριση με το 1990 έχει μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, αυτή συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις φτωχές χώρες.
Τα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι τη στιγμή που το 1990 πέθαναν 12,5 εκατομμύρια παιδιά, το 2008 ο αριθμός αυτός έπεσε στα 8,8 εκατομμύρια παιδιά, πρόοδος που οφείλεται στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη της ελονοσίας και της μετάδοσης του AIDS από τη μητέρα στο παιδί. Ωστόσο, το 99% της θνησιμότητας παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών εντοπίζεται στις φτωχές χώρες, με την Υποσαχάρια Αφρική να συγκεντρώνει τις μισές περιπτώσεις παιδικής θνησιμότητας -από τα συνολικά 8,8 εκατομμύρια- και τη Νότια Ασία να ακολουθεί με ποσοστό 32%.
Για να επιτευχθεί ο «Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας» του ΟΗΕ για την παιδική θνησιμότητα, θα πρέπει έως το 2015 αυτή να έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με το 1990, αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός μείωσής της θα πρέπει να φτάσει το 4,4% ετησίως, ποσοστό σχεδόν «άπιαστο» αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα έχει επιτευχθεί μόλις ένα 1,8% ετησίως.
«Είναι ανησυχητικό ότι μεταξύ των 67 χωρών με υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας (40 για κάθε 1.00 άτομα και πλέον), μόλις 10 εξ αυτών βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συναντήσουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», έγραψε ο Ντάνζεν Γιου της UNICEF στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» και πρόσθεσε ότι τα ευρήματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη για συντονισμένη δράση ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από το 2008 έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι που δεν αντανακλώνται στην τελευταία έκθεση της UNICEF και που περιλαμβάνουν προγράμματα εμβολιασμού, έργα για την καταπολέμηση του AIDS, καθώς και καλύτερη διανομή εντομοκτόνων και κουνουπιέρων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, θα πρέπει επιπλέον να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πνευμονία και τη διάρροια, αφού αυτές συνιστούν δύο από τις σημαντικότερες αιτίες της θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου