Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ συμμετέχουν στην εκστρατεία «1GOAL: Εκπαίδευση για Όλους»


Η παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL: Εκπαίδευση για Όλους» ξεκινά και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε περισσότερες από 200 χώρες και έχει ως στόχο τη συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών σε ολόκληρο τον κόσμο που θα παραδοθούν το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ.

Την εκστρατεία στην Ελλάδα συντονίζει η ActionAid Ελλάς, υπό την αιγίδα της UNESCO και με την πολύτιμη υποστήριξη της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο για την έναρξη της εκστρατείας 1GOAL, μίλησαν η Πρόεδρος του ΔΣ της ActionAid Ελλάς Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Γενικός Διευθυντής της Super League, Πατρίκ Κομνηνός.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιώργος Καραγκούνης και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Zιλμπέρτο Σίλβα, που αποτελούν τα πρόσωπα της εκστρατείας στην Ελλάδα. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς Γεράσιμος Κουβαράς.

Στη σημασία της εκπαίδευσης και των εκστρατειών αναφέρθηκε η κα Μητσοτάκη λέγοντας ότι «για να πηγαίνουν όλα τα παιδιά σχολείο, χρειάζεται κάτι περισσότερο: η συνειδητοποίηση του προβλήματος από την ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται η εκστρατεία 1GOAL, αυτή η εκστρατεία συλλογής υπογραφών» και πρόσθεσε «σήμερα 75 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

»Το 2010, όταν ο πλανήτης μας παράγει τόσο πλούτο, γνωρίζει τέτοια πρόοδο στη γνώση, την επιστήμη και στην τεχνολογία, όταν ο άνθρωπος έχει καταφέρει τόσα πολλά, αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη αδικία, η χειρότερη ανισότητα.

»Γιατί χωρίς εκπαίδευση ένα παιδί μεγαλώνει χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα. Γι' αυτό καλούμε όλους να δώσουν φωνή σε αυτούς που ποτέ δεν ακούγονται, να γράψουν το όνομά τους για αυτούς που δεν μπορούν».

Η κα Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής όλων μας σε τέτοιου είδους εκστρατείες υπογραμμίζοντας ότι «η υπογραφή του καθενός μας αποκτά τεράστια δύναμη και γίνεται μοχλός πίεσης προς όλους όσους αποφασίζουν για το μέλλον του κόσμου μας» και ανακοίνωσε ότι η προσπάθειά αυτή θα κορυφωθεί στις 17 Μαρτίου, με πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ελληνική Πολιτεία, ο αθλητικός, καλλιτεχνικός, ακαδημαϊκός και δημοσιογραφικός κόσμος, θα βάλουν τη δική τους υπογραφή στην εκστρατεία 1GOAL «για να σκοράρουμε υπέρ της παιδείας και υπέρ του μέλλοντος των παιδιών! Θα είναι ένα από τα σημαντικότερα ΓΚΟΛ! που θα βάλουμε μαζί, γράφοντας το όνομά μας υπέρ αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να το γράψουν οι ίδιοι»!

Σήμερα 75 εκατομύρια παιδιά και 774 εκατομμύρια ενήλικες δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν. Με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα πραγματοποιηθεί στη Νότιο Αφρική, η FIFA στηρίζει την εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Super League στηρίζουν την εκστρατεία κινητοποιώντας τους φιλάθλους στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Πιλάβιος «ήρθε η ώρα της δράσης προκειμένου η έλευση στην Αφρική της κορυφαίας παγκοσμίως ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, πέρα από την αγωνιστική επιτυχία, να αφήσει πίσω της μία μακρόπνοη κληρονομιά εκπαίδευσης που θα διαρκέσει και μετά το σφύριγμα της λήξης των αγώνων.

»Η ΕΠΟ στέκεται αρωγός στην τεράστια αυτή κινητοποίηση μέσω σειράς εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, στον αγώνα All Star και στον φιλικό αγώνα που θα δώσει η Εθνική μας Ομάδα στις αρχές Μαρτίου. Καλώ τα εκατομμύρια Ελλήνων φιλάθλων να μην παρακολουθήσουν μόνο τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις κερκίδες ή τις τηλεοπτικές τους οθόνες, αλλά και να υποστηρίξουν ενεργά την εκστρατεία 1GOAL».

Ταυτόχρονα, «η Σούπερ Λιγκ αποφάσισε να στηρίξει την πρωτοβουλία '1Goal: Εκπαίδευση για Όλους', η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Την 20η και την 21η αγωνιστική, οι φίλαθλοι σε όλα τα γήπεδα, αλλά και από τις τηλεοράσεις τους, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να προσφέρουν την υποστήριξή τους, μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

»Αξιοποιώντας τη δυναμική του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λιγκ, καθώς κάθε εβδομάδα εκατομμύρια φίλαθλοι παρακολουθούν τους αγώνες, είτε στα γήπεδα, είτε από την τηλεόραση, στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της ActionAid», όπως δήλωσε ο κ. Κομνηνός.

Toν Σεπτέμβριο του 2010 στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση της απόδοσης των χωρών σε σχέση με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν από την Ελλάδα και διεθνώς θα γίνουν μοχλός πίεσης προς τις κυβερνήσεις του κόσμου ώστε να υλοποιήσουν το στόχο για εκπαίδευση για όλους μέχρι το 2015.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου