Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
Cyprus Children’s Fund - Προσφέρουν χαμόγελα στα παιδιά
Ένα Ταμείο γεμάτο από… ευτυχία και αξιοπρέπεια
Το Cyprus Children’s Fund στη Νέα Υόρκη, εδώ και 37 χρόνια στέκεται συμπαραστάτης στα εγκλωβισμένα, και όχι μόνο, παιδιά της Κύπρου
Ένα παιδικό χαμόγελο αποτυπώνει την ελπίδα, την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την παιδική ανεμελιά. Αυτό δείχνουν να κατανοούν πολύ καλά οι άνθρωποι του Cyprus Children’s Fund στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι, παρά τις όποιες δυσκολίες, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και 37 χρόνια για να προσφέρουν σε λιγότερο τυχερά παιδιά το δικαίωμα στην ευτυχία και την αξιοπρέπεια. Η «Σημερινή» μίλησε με δύο ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν την ψυχή αυτής της προσπάθειας, τον πρόεδρο του Οργανισμού Σάββα Τσίβικο και την εκτελεστική διευθύντρια Λίτσα Κολόν.
Η Λίτσα Κολόν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην όμορφη Πάφο. Σπούδασε Διεύθυνση Επιχειρήσεων στην Αμερική, στο Οχάιο. Είναι παντρεμένη και έχει τρία κορίτσια ηλικίας 8, 10 και 12 ετών. Είναι η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου τα τελευταία τρία χρόνια ενώ έχει διδάξει σε ελληνικά απογευματινά σχολεία για 7 περίπου χρόνια. Εκτός από το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, η κ. Κολόν διδάσκει επίσης κυπριακούς χορούς στο χορευτικό του Σωματείου Λάμπουσας στο Νιου Τζέρζι όπου και διαμένει και, όπως λέει η ίδια, είναι περήφανη δασκάλα 25 παιδιών ηλικίας 5 έως 12 χρονών.
Κυρία Κολόν, μιλήστε μου για την ιστορία του οργανισμού, πότε ιδρύθηκε, από ποιους, πού στεγαζόταν και πού στεγάζεται;
Το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών Κύπρου ιδρύθηκε αμέσως μετά τα τραγικά συμβάντα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (1975). Αρχικά ο οργανισμός είχε σαν απώτερο σκοπό την άμεση βοήθεια προς τα χιλιάδες εκτοπισμένα Κυπριόπουλα που έχασαν τα πάντα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η δημιουργία του οργανισμού αυτού ήταν αποτέλεσμα της στενής φιλίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και του καλού και αγαπητού του φίλου Chris Christodoulou. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζήτησε την οικονομική βοήθεια του κυρίου Χριστοδούλου, ο οποίος ζούσε στην Αμερική, σαν ανακούφιση προς τα τόσα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους. Έτσι δημιουργήθηκε το Cyprus Relief Fund of America, το οποίο ενεργεί σαν μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκεται το Cyprus Children’s Fund. Το γραφείο του οργανισμού μας στεγαζόταν και στεγάζεται μέχρι και σήμερα στο κτίριο που βρίσκεται και το Κυπριακό Προξενείο στη Νέα Υόρκη.
Ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός;
Ο οργανισμός μας έχει σήμερα εξελιχθεί σε έναν φορέα που βοηθά όχι μόνο τα εγκλωβισμένα παιδάκια που εξακολουθούν να ζουν στην κατεχομένη Κύπρο μας, αλλά και εκατοντάδες άλλα που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες λόγω διαζυγίου, ναρκωτικών, κακοποίησης ή ακόμα και εγκατάλειψης. Άλλα είναι ορφανά και άλλα ζουν σε παιδικές στέγες, γιατί απλά και μόνο οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα μεγαλώσουν οι ίδιοι.
Ποια η σχέση με το επίσημο κυπριακό κράτος;
Το Ταμείο συνεργάζεται πολύ στενά με το Γραφείο Ευημερίας Κύπρου, το οποίο και μας προμηθεύει τις αιτήσεις των παιδιών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Δηλαδή, οι οικογένειες που έχουν οικονομικές δυσκολίες, κάνουν αίτηση στο γραφείο Ευημερίας Κύπρου, και αφού γίνει λεπτομερής εξέταση της οικογενειακής κατάστασης, αυτή εγκρίνεται για παροχή βοήθειας από τον οργανισμό μας. Έτσι, κάθε έξι μήνες περίπου, φτάνουν στο γραφείο μας στη Νέα Υόρκη στοίβες αιτήσεων για οικονομική βοήθεια.
Πώς διασφαλίζετε τη διαφάνεια;
Επειδή οι αιτήσεις αυτές εγκρίνονται πρώτα από το Γραφείο Ευημερίας και τους κοινωνικούς λειτουργούς της κυβέρνησης και μετά αποστέλλονται σ' εμάς, είναι εμφανές ότι τα λεφτά πηγαίνουν σε οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, όταν το γραφείο μας στέλνει τα λεφτά Κύπρο, είναι πάντοτε μέσω του Κυπριακού Προξενείου και φτάνουν στο γενικό λογιστήριο Κύπρου όπου και διανέμονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς κάτω από τα ονόματα των παιδιών και των κηδεμόνων τους. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που δίνει ο δωρητής φτάνει ακέραιο στα χέρια των παιδιών. Αυτό είναι δυνατό με τη βοήθεια της κυπριακής Κυβέρνησης που εισφέρει στα λειτουργικά έξοδα του γραφείου.
Ερώτηση: Περιγράψτε μου τη διαδικασία, πώς «υιοθετείς» ένα παιδάκι;
Οποιοσδήποτε μπορεί να «υιοθετήσει» παιδάκι από τον οργανισμό μας. Όταν κάποιος αποφασίσει να γίνει θετός γονιός, μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση με τα στοιχεία του και να τη στείλει στο γραφείο μαζί με το ποσόν που επιθυμεί να προσφέρει (μόνο επιταγές) ή απλά μπορεί να γράψει γράμμα, ή ακόμη και με ένα απλό τηλεφώνημα στο γραφείο. Επίσης, τώρα μπορεί αυτό να γίνει και μέσω του διαδικτύου. Εδώ να σημειωθεί ότι ο οργανισμός τώρα δέχεται και πιστωτικές κάρτες. Από τη στιγμή που το γραφείο μας έχει τα στοιχεία του δωρητή και αφού ο δωρητής έχει κάνει την επιλογή του από τον κατάλογο των παιδιών που υπάρχει στο γραφείο, το παιδάκι εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο παιδιών ενώ, ταυτόχρονα, τα στοιχεία του δωρητή στέλνονται στο γραφείο της Λευκωσίας στο εκεί αρχείο.
Μετά το γραφείο στέλνει στον δωρητή φωτογραφία του παιδιού όπως και τη διεύθυνσή του στην Κύπρο. Έτσι ο «θετός γονιός» είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το παιδάκι και την οικογένειά του όποτε θέλει και όσο συχνά θέλει! Επίσης, μπορεί ο θετός γονιός να επισκεφθεί το παιδί στην Κύπρο, αφού φυσικά γίνει η σωστή διευθέτηση από το γραφείο στη Λευκωσία. Ο δωρητής δικαιούται να στέλνει λεφτά στο παιδί μέχρι αυτό να κλείσει το 18ο έτος της ζωής του. Μόλις το παιδί γίνει 18 χρονών, το γραφείο μας στέλνει γράμμα στον δωρητή ότι το παιδί είναι τώρα σε ηλικία που η χρηματική βοήθεια πρέπει να σταματήσει. Συνήθως οι δωρητές μεταφέρουν την οικονομική βοήθεια σε καινούργιο παιδάκι μικρότερης ηλικίας. Κάθε φορά που ο δωρητής στέλνει λεφτά για το παιδί, το γραφείο εκδίδει απόδειξη, η οποία αποστέλλεται στη διεύθυνση του δωρητή.
Ζητούνται δωρητές…
Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε έναν αριθμό παιδιών που έχουν βοηθηθεί σε βάθος χρόνου, αλλά και το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει δοθεί;
Ο οργανισμός υπάρχει εδώ και 37 χρόνια. Κατά η διάρκεια αυτή, πάνω από 1000 παιδάκια έχουν βοηθηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά βοηθούνται για 18 ολόκληρα χρόνια το καθένα και έχουν δοθεί πέραν των $3.000.0000.
Σήμερα, ένεκα και της κρίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ρόλος και η σημασία του οργανισμού έχουν αναβαθμισθεί;
Σήμερα ο οργανισμός αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες ανεύρεσης καινούργιων δωρητών λόγω της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, λόγω των δύσκολων αυτών καιρών, οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια επίσης έχουν αυξηθεί.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και οι Αμερικανοί, πώς το αντιμετωπίζουν και στηρίζουν την προσπάθεια;
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα βοηθά όσο μπορεί, αλλά δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν για το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών Κύπρου και το ιερό έργο που επιτελεί.
ΚΑΘΕ ΣΕΝΤ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Υποτροφίες ύψους $40.000
Σάββας Χ. Τσίβικος, Πρόεδρος: «Εγώ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Βοήθειας Παιδιών Κύπρου είμαστε περήφανοι που μπορούμε και συνεχίζουμε αυτήν τη μεγαλειώδη κληρονομιά που οι προκάτοχοί μας με ευλάβεια και αγάπη έφτιαξαν. Ο οργανισμός μας είναι μοναδικός στον κόσμο και η ιδιαιτερότητά του αυτή μας κάνει να ξεχωρίζουμε από άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Είμαστε μοναδικοί επειδή κάθε σεντ που μαζεύουμε καταλήγει εκεί που πρέπει - στα χέρια των φτωχών και αδικημένων παιδιών της Κύπρου μας. Δεν υπάρχει περιττή σπατάλη και τα έξοδα κρατούνται στο λιγότερο δυνατό επίπεδο.
Εκτός από πρόεδρος του οργανισμού, είμαι επίσης και ο πολύ περήφανος θετός γονιός 12 παιδιών! Σήμερα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε περίπου 600 παιδάκια και τις οικογένειές τους. Αυτό φυσικά γίνεται δυνατό με τη στενή συνεργασία των μελών του οργανισμού, όπως επίσης και των διαφόρων Ελληνικών και Κυπριακών Σωματείων της παροικίας. Εκτός από την οικονομική βοήθεια που παρέχουμε στα φτωχά Κυπριόπουλα, είμαστε επίσης σε θέση να προσφέρουμε υποτροφίες σε παιδιά ελληνικής καταγωγής που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε αμερικάνικα Πανεπιστήμια.
Αυτά τα παιδιά μπορεί να προέρχονται από Ελλάδα, Κύπρο ή ακόμα να είναι και Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς, οι υποτροφίες που δίνονται ετησίως φτάνουν στο ύψος των $40.000».
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου