Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ήλιος και παιδί: Μάθε και προφύλαξέ το


Ήλιος, θάλασσα, διακοπές, κουβαδάκια και άλλα παιχνίδια στην ακροθαλασσιά, κάστρα από άμμο και μεγάλες λακκούβες που γίνονται αυτοσχέδιες λίμνες. Αλλά και μπάλες, ρακέτες, νεροπίστολα... Τα παιχνίδια στην παραλία δεν έχουν τελειωμό. Ειδικά για τα μικρά μας. Ομως τι γίνεται με τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία; Γιατί, μπορεί να το γνωρίζουμε, ωστόσο στην πράξη μάλλον το ξεχνάμε!

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία βλάπτει και αυτό είναι πλέον πολλαπλά αποδεδειγμένο! Αρκεί να μείνουμε για λίγο εκτεθειμένοι, χωρίς καπέλο και αντηλιακό για να αισθανθούμε τις πρώτες κοκκινίλες και το κάψιμο. Δεν αργεί πολύ να προκληθεί ένα έγκαυμα και μπορεί ύστερα μια κρέμα να μας ανακουφίσει, όμως η βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι παροδική. Ειδικά για τα παιδιά μπορεί να αποδεχθεί μόνιμη και καταστροφική, τόσο για το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος όσο και για το DNA των κυττάρων.

Δυστυχώς, στις μέρες μας οι βλαβερές επιδράσεις της παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αντανακλώνται στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνων του δέρματος και κακοήθους μελανώματος σε όλον τον κόσμο. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η υπεριώδης ακτινοβολία (UVA και UVB) είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση οφθαλμικών και δερματικών βλαβών, όπως καταρράκτης, δερματοπάθειες, γήρανση του δέρματος και δερματικοί καρκίνοι. Η αποδυνάμωση της προστατευτικής ασπίδας του όζοντος στην ατμόσφαιρα λόγω των περιβαλλοντικών αλλοιώσεων συμβάλλει στην εμφάνιση αυτών των βλαβερών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παρατεταμένη έκθεση στην παιδική ή την εφηβική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή και ότι το ποσοστό 50% έως 80% του συνολικού ποσού της υπεριώδους ακτινοβολίας προσλαμβάνεται κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ η εμφάνιση του μελανώματος και άλλων δερματικών νεοπλασιών, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, εμφανίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία έτη και η θνησιμότητα από το μελάνωμα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Στην Ελλάδα, η καταγραφή των τελευταίων ετών στο πλαίσιο της επιδημιολογικής έρευνας Euromelanoma έδειξε ότι η επίπτωση των δερματικών νεοπλασιών παρουσιάζει αύξηση, αν και όχι με τους υψηλούς ρυθμούς που αναφέρονται σε άλλες βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι κρίνονται οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών οι οποίοι εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου