Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δέκα χρόνια για μια πέτρα


«Διαδεδομένη, συστηματική και θεσμοθετημένη» από το Ισραήλ κακομεταχείριση των νεαρών Παλαιστίνιων κρατουμένων κατήγγειλε η Unicef, και εκτίμησε ότι περίπου 700 παιδιά από τη Δυτική Οχθη, ηλικίας 12 έως 17 ετών, συλλαμβάνονται κάθε χρόνο, ενώ το Ισραήλ εμμέσως παραδέχτηκε τις καταγγελίες.

Τα περισσότερα είναι αγόρια και υπόκεινται σε ανακρίσεις από τη στρατιωτική αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης του ΟΗΕ για τα παιδιά. Η οργάνωση κατήγγειλε παραδείγματα παιδιών που υφίστανται βάναυσες πρακτικές, απάνθρωπη μεταχείριση και τιμωρίες, που αντίκεινται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Σύμβαση εναντίον των βασανιστηρίων.
«Σε καμία άλλη χώρα τα παιδιά δεν δικάζονται συστηματικά από στρατιωτικά δικαστήρια ανηλίκων», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία σημειώνει ότι «η κακομεταχείριση συνίσταται σε νυχτερινές συλλήψεις από βαριά οπλισμένους στρατιώτες που εισβάλλουν στα σπίτια των παιδιών, τους δένουν τα μάτια, αλλά και τα χέρια, με τα γνωστά πλαστικά καλώδια». Καταγγέλλει επίσης «διά της βίας ομολογίες, την απουσία δικηγόρων και την απαγόρευση συναντήσεων με τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης».
Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι στελέχη του υπουργείου συνεργάστηκαν με την οργάνωση για τη σύνταξη της έκθεσης, με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες των μικρών Παλαιστινίων που τελούν υπό σύλληψη. Υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα μελετήσει τα συμπεράσματα της έκθεσης και θα συνεργαστεί με τη Unicef για την εφαρμογή τους.
Οι μικροί Παλαιστίνιοι κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται να φυλακισθούν περισσότερο από έξι μήνες, αλλά όσοι είναι 14 ετών και άνω μπορούν να καταδικασθούν σε κάθειρξη 10 ετών διότι έριξαν μία πέτρα, αδίκημα για το οποίο διώκονται στις περισσότερες περιπτώσεις.
Το ίδιο και οι νεαροί μέχρι 20 ετών αν ρίξουν πέτρα σε όχημα, σύμφωνα με τη Unicef.
Ο κρατούμενος «Χ»
Το Ισραήλ βρέθηκε χθες σε δύσκολη θέση και για την υπόθεση του περίφημου πια «κρατουμένου Χ», καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα πως ο «κρατούμενος Χ», ένας Αυστραλο-ισραηλινός δικηγόρος που εκρατείτο στο Τελ Αβίβ και αυτοκτόνησε το 2010, εργαζόταν για την ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει αν ήταν στη Μοσάντ, όπως υποστηρίζουν πολλά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ, πάντως, ήταν κατηγορηματικός ότι ο Μπεν Ζίγκερ «ήταν ζωντανός όταν έφυγε από τη χώρα μας, πριν από δέκα χρόνια, πήρε την υπηκοότητα της χώρας αυτής (του Ισραήλ) και εργαζόταν για την κυβέρνησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου