Eνα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα ενώ συνολικά 97 ανήλικοι αναζητούνται από τις αρχές από το 2012 έως σήμερα: Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, σε ότι αφορά τις εξαφανίσεις των παιδιών στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε σήμερα στο Ζάππειο ο εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις 25 Μαΐου.
Με σύνθημα «Ενώνουμε τις Δυνάμεις μας για τα Παιδιά», οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ανακοίνωσαν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τις περιπτώσεις εξαφανίσεων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος καθώς και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Βελγίου, του Καναδά και της Σερβίας, οι οποίοι δήλωσαν την υποστήριξή τους στο έργο του Οργανισμού και τις ενέργειες ανεύρεσης των παιδιών.
Το πρώτο τετράμηνο του 2013, η Γραμμή δέχτηκε 41 αιτήματα εξαφανίσεων στη Γραμμή 116000, από τα οποία το 80% αφορούσαν φυγές εφήβων ενώ το 5% ήταν γονικές αρπαγές. Από τα 41 αιτήματα, το Χαμόγελο του Παιδιού ασχολήθηκε με 34 περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών και όλες οι υποθέσεις είχαν αίσιο τέλος. Ο κύριος λόγος φυγής από το σπίτι για τα παιδιά είναι οι σχέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον (46%).
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον Αστυνόμο Β’ του Γραφείου Εξαφανισθέντων Ατόμων της ΕΛΑΣ, Παναγιώτη Παπαντώνη.
Πιο συγκεκριμένα, το 2012 εξαφανίσθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 311 παιδιά, από τα οποία τα 262 βρέθηκαν. Αντίστοιχα, το πρώτο τετράμηνο του 2013 ο αριθμός των εξαφανισμένων παιδιών έφτασε τα 138, από τα οποία τα 48 συνεχίζουν να αγνοούνται.
Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίδειξη με τα εκπαιδευμένα σκυλιά που συμμετέχουν στις έρευνες ανεύρεσης, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου.
Το παιδί εξαφανίστηκε
Συμβουλές αντιμετώπισης προς τους Γονείς
Βρείτε την πιο πρόσφατη φωτογραφία και αναφέρετε άμεσα την εξαφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας
Να γνωρίζετε ότι για τις εξαφανίσεις ανηλίκων δεν ισχύει η αναμονή των 24 ωρών
Επικοινωνήστε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις καθώς οι πρώτες ώρες είναι οι κρίσιμες
Σκεφτείτε μήπως το παιδί είχε κάποιο λόγο που έφυγε. Εάν έχει συμβεί κάτι
Θυμηθείτε εάν το παιδί έχει ξαναφύγει, πού έχει πάει
Επικοινωνήστε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς.
Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω κινητού, sms, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε του ότι νοιάζεστε και το ψάχνετε
Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας, δείξτε του αγάπη και όχι το θυμό ή την απογοήτευσή σας
Τι πρέπει να κάνεις εάν χαθείς
Το να φοβηθείς είναι λογικό. Να θυμάσαι ότι οι γονείς σου σε ψάχνουν και θα σε βρουν
Μείνε σε γνωστές περιοχές. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις πώς να πας σπίτι, σίγουρα κάποιος γνωστός θα περάσει ή οι γονείς σου που θα σε ψάχνουν
Μείνε σταθερός στο σημείο που ανακάλυψες ότι έχασες τη μαμά ή τον μπαμπά. Θα είναι το πρώτο μέρος που θα ψάξουν οι γονείς σου.
Μίλα μόνο σε ανθρώπους που ξέρεις εσύ και οι γονείς σου. Ακόμη κι αν δε γνωρίζεις που βρίσκεσαι, θυμήσου αυτή τη συμβουλή. Όταν δε γνωρίζεις κάποιον, δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει ή θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα
Οι αστυνομικοί μας βοηθούν. Ακόμη κι αν δε βρίσκεται κάποιος αστυνομικός κοντά σου, κάλεσε το 100
Να θυμάσαι τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού. Είναι σημαντικά στοιχεία που θα χρησιμεύσουν στην επιστροφή σου στο σπίτι.
Θυμήσου το 116000. Μπορείς να πάς σε ένα καρτοτηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα και να καλέσεις το 116000 χωρίς τηλεκάρτα
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου