Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

"Να βλέπουμε το παιδί πριν δούμε την αναπηρία"


Τόσο τα παιδιά με αναπηρίες όσο και οι κοινότητες στις οποίες ζουν, θα επωφεληθούν εάν οι κοινωνίες εστιάζουν σε αυτό που τα παιδιά αυτά μπορούν να επιτύχουν και όχι σε αυτό που δεν μπορούν να κάνουν, επισημαίνει η ετήσια έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο».

Η εστίαση στις ικανότητες και τις δυνατότητες των παιδιών με αναπηρίες θα δημιουργήσει οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
Η έκθεση καθορίζει το πώς οι κοινωνίες μπορούν να περιλαμβάνουν τα παιδιά με αναπηρίες, διότι όταν αυτά συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, ωφελούνται όλοι.
Για παράδειγμα, η συμμετοχική εκπαίδευση διευρύνει τους ορίζοντες όλων των παιδιών, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες για τα παιδιά με αναπηρίες για να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους.
Για πολλά παιδιά με αναπηρίες, ο αποκλεισμός αρχίζει κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους καθώς δεν καταγράφεται η γέννησή τους. Χωρίς ταυτότητα, είναι αποκομμένα από τις υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής προστασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και το μέλλον τους.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά με αναπηρίες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν υγειονομική περίθαλψη ή να πάνε στο σχολείο. Είναι από τα πλέον ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση, ιδιαίτερα εάν είναι αφανή ή έχουν τοποθετηθεί σε ιδρύματα - όπως πολλά καταλήγουν εκεί - εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος και του οικονομικού κόστους της ανατροφής τους.
Το φύλο είναι ένας βασικός παράγοντας, καθώς τα κορίτσια με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό, από ό, τι τα αγόρια, να λάβουν τροφή και φροντίδα.
Υπάρχουν ελάχιστα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών με αναπηρίες, τι αναπηρίες έχουν αυτά τα παιδιά και πώς επηρεάζουν τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, ελάχιστα κράτη διαθέτουν ένα αξιόπιστο οδηγό για την κατανομή των πόρων για τη στήριξη και τη βοήθεια παιδιών με αναπηρίες και τις οικογένειές τους.
Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Η έκθεση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να εγγυηθούν την ισότητα των δικαιωμάτων όλων των πολιτών τους - συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων και ευάλωτων παιδιών τους.
Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τόσο τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το σχετικό προαιρετικό πρωτόκολλο όσο και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η πρόσφατη έκθεση της UNICEF Ελλάδος «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2013» επισημαίνει όμως πως παρατηρούνται προβλήματα σχετικά με την απρόσκοπτη σχολική συμμετοχή (κατάλληλη πρόσβαση και επαρκή ειδική εκπαιδευτική στήριξη) παιδιών με αναπηρίες, παραβαίνοντας τόσο την αρχή της μη διάκρισης, όσο και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση τόσο γενικά όσο και ειδικά.
Η έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο» θέτει την ατζέντα για ανάληψη δράσης και καλεί τις κυβερνήσεις να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και να υποστηρίξουν τις οικογένειες, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος της φροντίδας των παιδιών με αναπηρίες.
Καλεί, επίσης, για τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τονίζει τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών και των εφήβων με αναπηρίες στις διαβουλεύσεις σχετικά με το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των προγραμμάτων που τους αφορούν.

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ



ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΡΑΣΣΑ 13 ΕΤΩΝ

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

Μετά την ενεργοποίηση του amber alert http://www.hamogelo.gr/4-1/1501/Exafanish-ths-anhlikhs-Xristinas-Krassa-%2813-eton%29 για την εξαφάνιση της ανήλικης Χριστίνας Κρασσά 13 ετών, κρίνεται αναγκαία η άμεση ενημέρωση όλων των πολιτών για σοβαρότατες ενδείξεις που έχουν προκύψει σχετικά με την υπόθεση.

Κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προχωρήσαμε στη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του AJAZI (επ.) MARJON (ον.), 23 ετών αλβανικής καταγωγής, ο οποίος διώκεται από την αστυνομία καθώς φέρεται να σχετίζεται με την εξαφάνιση της ανήλικης. Να σημειωθεί ότι ο εικονιζόμενος κυκλοφορεί με όχημα επαγγελματικής χρήσεως (αγροτικό), χρώματος λευκού και βάσει πληροφοριών εθεάθη με το παιδί στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου διαμένει.

Δεδομένων των ανωτέρω στοιχείων, της μικρής ηλικίας της Χριστίνας αλλά και της πολυήμερης παραμονής της μακριά από την οικογένειά της, παρακαλείται οποιοσδήποτε έχει κάποιο στοιχείο να επικοινωνήσει άμεσα με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000 όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες) ή με την αστυνομία, καθώς όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

http://www.hamogelo.gr/4-1/1503/Prosoxh-stis-plhrofories-poy-akoloythoyn-anaforika-me-thn-exafanish-ths-Xristinas-Krassa-13-eton

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Ενα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία


Eνα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα ενώ συνολικά 97 ανήλικοι αναζητούνται από τις αρχές από το 2012 έως σήμερα: Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, σε ότι αφορά τις εξαφανίσεις των παιδιών στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε σήμερα στο Ζάππειο ο εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις 25 Μαΐου.


Με σύνθημα «Ενώνουμε τις Δυνάμεις μας για τα Παιδιά», οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ανακοίνωσαν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τις περιπτώσεις εξαφανίσεων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος καθώς και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Βελγίου, του Καναδά και της Σερβίας, οι οποίοι δήλωσαν την υποστήριξή τους στο έργο του Οργανισμού και τις ενέργειες ανεύρεσης των παιδιών.

Το πρώτο τετράμηνο του 2013, η Γραμμή δέχτηκε 41 αιτήματα εξαφανίσεων στη Γραμμή 116000, από τα οποία το 80% αφορούσαν φυγές εφήβων ενώ το 5% ήταν γονικές αρπαγές. Από τα 41 αιτήματα, το Χαμόγελο του Παιδιού ασχολήθηκε με 34 περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών και όλες οι υποθέσεις είχαν αίσιο τέλος. Ο κύριος λόγος φυγής από το σπίτι για τα παιδιά είναι οι σχέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον (46%).

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον Αστυνόμο Β’ του Γραφείου Εξαφανισθέντων Ατόμων της ΕΛΑΣ, Παναγιώτη Παπαντώνη. 

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 εξαφανίσθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 311 παιδιά, από τα οποία τα 262 βρέθηκαν. Αντίστοιχα, το πρώτο τετράμηνο του 2013 ο αριθμός των εξαφανισμένων παιδιών έφτασε τα 138, από τα οποία τα 48 συνεχίζουν να αγνοούνται.

Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίδειξη με τα εκπαιδευμένα σκυλιά που συμμετέχουν στις έρευνες ανεύρεσης, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου.

Το παιδί εξαφανίστηκε
Συμβουλές αντιμετώπισης προς τους Γονείς
Βρείτε την πιο πρόσφατη φωτογραφία και αναφέρετε άμεσα την εξαφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας
Να γνωρίζετε ότι για τις εξαφανίσεις ανηλίκων δεν ισχύει η αναμονή των 24 ωρών
Επικοινωνήστε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις καθώς οι πρώτες ώρες είναι οι κρίσιμες
Σκεφτείτε μήπως το παιδί είχε κάποιο λόγο που έφυγε. Εάν έχει συμβεί κάτι
Θυμηθείτε εάν το παιδί έχει ξαναφύγει, πού έχει πάει
Επικοινωνήστε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς.
Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω κινητού, sms, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε του ότι νοιάζεστε και το ψάχνετε
Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας, δείξτε του αγάπη και όχι το θυμό ή την απογοήτευσή σας

Τι πρέπει να κάνεις εάν χαθείς
Το να φοβηθείς είναι λογικό. Να θυμάσαι ότι οι γονείς σου σε ψάχνουν και θα σε βρουν
Μείνε σε γνωστές περιοχές. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις πώς να πας σπίτι, σίγουρα κάποιος γνωστός θα περάσει ή οι γονείς σου που θα σε ψάχνουν
Μείνε σταθερός στο σημείο που ανακάλυψες ότι έχασες τη μαμά ή τον μπαμπά. Θα είναι το πρώτο μέρος που θα ψάξουν οι γονείς σου.
Μίλα μόνο σε ανθρώπους που ξέρεις εσύ και οι γονείς σου. Ακόμη κι αν δε γνωρίζεις που βρίσκεσαι, θυμήσου αυτή τη συμβουλή. Όταν δε γνωρίζεις κάποιον, δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει ή θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα
Οι αστυνομικοί μας βοηθούν. Ακόμη κι αν δε βρίσκεται κάποιος αστυνομικός κοντά σου, κάλεσε το 100
Να θυμάσαι τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού. Είναι σημαντικά στοιχεία που θα χρησιμεύσουν στην επιστροφή σου στο σπίτι.
Θυμήσου το 116000. Μπορείς να πάς σε ένα καρτοτηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα και να καλέσεις το 116000 χωρίς τηλεκάρτα

Πηγή

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η φωτογραφία και η ιστορία !!!!


Το κοριτσάκι έχασε τη μητέρα του στον πόλεμο. Οι κοινωνικές υπηρεσίες το έστειλαν στο ορφανοτροφείο για να μπορέσει να επιβιώσει.

Η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη. Η μικρή ζητούσε συνεχώς τη μητέρα της αρνιόταν να φάει, να κοιμηθεί, ή να παίξει με τα υπόλοιπα παιδιά.
Μέχρι που κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι του ιδρύματος τη βρήκαν στην αυλή ξαπλωμένη κι έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει.

Με έκπληξη διαπίστωσαν, ότι η μικρή είχε πάρει μια κιμωλία, ζωγράφισε στο τσιμέντο της αυλής του ορφανοτροφείου τη μητέρα της , και μετά μπήκε μέσα στη ζωγραφιά και κουλουριάστηκε στην αγκαλιά της, όπως όταν ήταν έμβρυο.
Έβγαλε μάλιστα τα παπουτσάκια της και τα άφησε έξω από τη ζωγραφιά για να μην πατήσει αυτό που θεωρούσε ιερό... αποδεικνύοντας ότι η αγάπη είναι ο πιο ιερός μας τόπος.

Το κείμενο είναι από το προσωπικό προφίλ στο Facebook της δημοσιογράφου Λίζας Δουκακάρου

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κρυφό μήνυμα διαφήμισης που μπορούν να δουν μόνο παιδιά (video)



Η ισπανική οργάνωση για την προστασία των παιδιών, ANAR, κοινοποίησε ένα βίντεο - διαφήμιση που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση εναντίον της κακοποίησης ανηλίκων.
Με έναν πρωτότυπο τρόπο, καλεί τα κακοποιημένα παιδιά να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους της και να καταγγείλουν περιστατικά βίας.

Βλέποντας τη διαφήμιση, ένας ενήλικας αντικρίζει ένα λυπημένο παιδί και το μήνυμα "μερικές φορές, η κακοποίηση παιδιών είμαι εμφανής μόνο στο παιδί που υποφέρει".
Σε διαφορετική γωνία λήψης, από χαμηλότερο ύψος, εκείνο δηλαδή ενός 10χρονου παιδιού, εμφανίζεται η φιγούρα ενός παιδιού με έναν μώλωπα στο πρόσωπο και αίμα να τρέχει από τα χείλη του και το μήνυμα "αν κάποιος σε πονέσει, τηλεφώνησέ μας και θα σε βοηθήσουμε".

Όπως εξηγεί και το παραπάνω βίντεο, ένα στρώμα πάνω από το υλικό της διαφήμισης επιτρέπει σε όσους έχουν ύψος 1,75 (όσο ο μέσος ενήλικας) να βλέπουν μία διαφορετική εικόνα από όσους έχουν ύψος 1,35 (όσο το μέσο παιδί), καθώς το σημείο στο οποίο εμφανίζονται οι μώλωπες είναι εκτός της οπτικής εμβέλειας των μεγάλων.

Η οργάνωση ANAR στην Ισπανία διαχειρίζεται όπως αναφέρει το news247 τον κοινό Ευρωπαϊκό τηλεφωνικό αριθμό 116 111 ο οποίος χρησιμεύει για τη βοήθεια παιδιών και εφήβων που βρίσκονται σε κίνδυνο.