Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Νέο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο

Νέο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο
Ο Σύλλογος Φλόγα σε συνεργασία με δύο παιδιατρικά νοσοκομεία υλοποιεί πρωτοποριακό πρόγραμμα για παιδιά με καρκίνο με στόχο την αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης και της ποιότητας ζωής τους.
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2009
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας ανακοινώθηκε η υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο, την οποία θα αναλάβει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», με την εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση της GlaxoSmithKline. Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους και προβλέπει τη διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων στο σπίτι (αιμοληψία, περιποίηση καθετήρα Hickman, χορήγηση υποδόριων ενέσεων) από ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες. Η GlaxoSmithKline θα υποστηρίξει επίσης το Σύλλογο «Φλόγα» στην ενσωμάτωση ψυχο-κοινωνικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά με καρκίνο που μένουν στον ξενώνα της «Φλόγας» και υποβάλλονται σε μακροχρόνια θεραπεία.
Στην περιοχή της Αττικής, τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια μπορούν να λάβουν θεραπεία σε δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε συνεργασία με την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια θα επεκταθεί στις τρεις ογκολογικές κλινικές των δύο νοσοκομείων, εξυπηρετώντας όλα τα παιδιά με καρκίνο που ζουν στην Αττική.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GlaxoSmithKline Ελλάδας, κ. Γιώργος Κατζουράκης δήλωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα στον τομέα της υγείας και έρχεται να καλύψει μία πραγματική ανάγκη. Την ανάγκη για υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη για παιδιά με καρκίνο και την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η GSK τα τελευταία χρόνια στηρίζει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά. Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας ενισχύει το κοινωνικό μας έργο, επιτρέποντας στη Φλόγα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των οικογενειών που υποστηρίζει.»
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 270 νέες περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο. Λόγω της διάρκειας της θεραπείας και της μακράς παρακολούθησης που απαιτείται, ο συνολικός αριθμός παιδιών με καρκίνο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Τα παιδιά με καρκίνο συχνά απαιτείται να επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο για απλές ιατρικές πράξεις και παρακολούθηση, με αποτέλεσμα πολλές ώρες αναμονής στα νοσοκομεία, απουσία των παιδιών από τα σχολεία τους και των γονιών από την εργασία τους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φλόγα, κα Μαρία Τρυφωνίδη ανέφερε: «Το πρόγραμμα «κατ οίκον παροχής νοσηλευτικής φροντίδας» έρχεται να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα, μειώνοντας τις ώρες αναμονής των παιδιών και των γονιών τους στα νοσοκομεία, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους μέσω παροχής υπηρεσιών στο σπίτι τους και βελτιώνοντας την πρόσβαση και περίθαλψη στο νοσοκομείο για τα παιδιά που πραγματικά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.»
Το 2004 πραγματοποιήθηκε μελέτη σκοπιμότητας από τηνογκολογική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», η οποία έδειξε ότι από τις 444 επισκέψεις παιδιών με καρκίνο στο νοσοκομείο σε διάστημα ενός μηνός, το 23% θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο σπίτι. Στην Αθήνα υπάρχουν τρεις ογκολογικές κλινικές σε δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και υπολογίζεται ότι κάθε μήνα περίπου 300 επισκέψεις θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται στο σπίτι, καλύπτοντας τις απλές ιατρικές ανάγκες των παιδιών που ζουν στην περιοχή της Αττικής.
Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κα Ελένη Βασιλάτου – Κοσμίδη ανέφερε: «Η μελέτη που πραγματοποιήσαμε το 2004, έδειξε ότι ένα πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας είναι πρακτικά εφαρμόσιμο, επιτρέποντας σε μεγάλο αριθμό παιδιών να εξυπηρετούνται από το σπίτι και παράλληλα δίνοντας τη δυνατότητα στο νοσοκομείο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χρόνιες νόσους στην Ελλάδα.»
10 χρόνια κοινωνικής προσφοράς της GlaxoSmithKline στα παιδιά με καρκίνο.
Στο πλαίσιο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο, η GlaxoSmithKline Ελλάδας με ιδιαίτερη ευαισθησία στηρίζει και ενισχύει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες παιδιών και εφήβων, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ενώ για 10 και πλέον χρόνια υποστηρίζει το Σύλλογο «Φλόγα».
Από το 1999, η GlaxoSmithKline Ελλάδας υποστηρίζει το 10ήμερο θεραπευτικό ταξίδι για τα παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα στο Barretstown Camp στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες, εγκεκριμένες από ψυχολόγους βοηθώντας τα να ενισχύσουν την αυτο-εκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους καθώς και να επανακτήσουν τη χαμένη παιδικότητά τους. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 100 παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα έχουν συμμετάσχει στο θεραπευτικό αυτό ταξίδι.
Η GlaxoSmithKline αποτελεί ιδρυτικό μέλος και τον μεγαλύτερο χορηγό του Προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας Barretstown στην Ιρλανδία όπου φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών που πάσχουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά που συμμετέχουν να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να θωρακίσουν τον ψυχολογικό τους κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση. Το 2009 περίπου 1.721 παιδιά από 22 Ευρωπαϊκές χώρες επισκέφθηκαν το Barretstown.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου