Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Μοναχές φροντίζουν για τα νοητικά καθυστερημένα παιδιά

Στο πλαίσιο του μοναστηριού Sveta Petka Izvorska, δηλαδή της Αγίας Παρασκευής της Πηγής, κοντά στη σερβική πόλη Paraćin, υπάρχει ένα είδος ασύλου για τα νοητικά καθυστερημένα παιδιά. Πρόκειται για ξεχωριστό ίδρυμα, στο οποίο οι Μοναχές αυτού του μοναστηριού φροντίζουν για την υγεία των εκεί 92 νοητικά καθυστερημένων και αρρώστων κοριτσιών και γυναικών.
Αυτά τα κορίτσια και οι γυναίκες περνάνε τη ζωή τους στο μοναστήρι, πολύ συχνά ξεχασμένες από τους γονείς και τους συγγενείς τους. Εκτός από τις μοναχές του μοναστηριού, αυτά τα κορίτσια τα επισκέπτονται, πολύ συχνά, και τα μέλη του Συνδέσμου με τίτλο «Σερβίδες αδελφές», που φέρνουν διάφορα δώρα στους ασθενείς. Τα κορίτσια χαίρονται πάρα πολύ όταν κάποιος έρχεται να τα επισκεφθεί.
Αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής της Πηγής, κοντά στη σερβική πόλη Πάρατσιν, εγκαταστάθηκαν πολλά ορφανά παιδιά, και πολύ σύντομα αυτό το μοναστήρι γίνεται ένα είδος ασύλου για τα νοητικά καθυστερημένα παιδιά. Έτσι, εδώ και πολλές δεκαετίες οι μοναχές φροντίζουν αυτά τα παιδιά, παρότι οι ίδιες δεν είναι νοσοκόμες. Οι γονείς φέρνουν τα κορίτσια ακόμα όταν αυτά είναι πολύ μικρά, και τα αφήνουν εκεί. Οι μοναχές έρχονται και από τα κοντινά μοναστήρια, για να φροντίσουν τα κορίτσια ένα χρόνο, και μετά έρχονται άλλες μοναχές, επειδή αυτή η δουλειά τους είναι πολύ δύσκολη.
Η κυρία Natalija Nedić, προϊσταμένη του Συνδέσμου «Σερβίδες αδελφές» λέει ότι τα μέλη αυτού του συνδέσμου βοηθούν τακτικά τα παιδιά που βρίσκονται στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην πόλη Πάρατσιν, καθώς και ότι πρόσφατα αγόρασαν έναν υπολογιστή για τα τυφλά παιδιά. Επίσης και οι πιστοί από τις τριγύρω πόλεις και χωριά ανταποκρίθηκαν στην κινητοποίηση παροχής βοηθείας προς τα νοητικά καθυστερημένα παιδιά που ζουν στο εν λόγω μοναστήρι, φέρνοντας μαζί τους ό,τι χρειάζεται – προσφέρουν χρήματα, είδη υγιεινής, ρούχα, τρόφιμα, όλα. Επίσης και πολλές σερβικές επιχειρήσεις παρέχουν βοήθεια σ’αυτά τα παιδιά, ενώ και η Σερβική Εκκλησία βοηθάει όσο μπορεί, παρέχοντας λάδι, κρασί, πετσέτες, είδη υγιεινής. Όλοι τους προσφέρουν, προπαντός, την αγάπη, που δίνει τη δύναμη στις μοναχές να συνεχίσουν να ασχολούνται μ’ αυτήν τη δουλειά με εξαιρετικά μεγάλη αφοσίωση.

ΠΗΓΗ: http://glassrbije.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου