Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οταν τα παιδικά όνειρα ζωντανεύουν...


Ενα δυναμικό δίκτυο με περισσότερους από 30.000 εθελοντές και εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμους χρηματοδότες σε 35 χώρες έχει αναλάβει να ξαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο παιδιών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, εκπληρώνοντας την πιο μεγάλη, έντονη και βαθιά ευχή τους. Η οργάνωση «Μake a wish Ιnternational» («Κάνε μια ευχή») ακριβώς αυτό λέει σε χιλιάδες βαριά άρρωστα παιδιά σε όλον τον κόσμο: «Κάντε μια ευχή κι εμείς θα την πραγματοποιήσουμε». Στις 240.000 ευχές που εκπληρώθηκαν στα 30 χρόνια που αριθμεί η οργάνωση ανήκουν κάθε είδους επιθυμίες, από τα όνειρα των παιδιών να γίνουν αστυνομικοί, φωτογράφοι ή καπετάνιοι για μία ημέρα ως την επιθυμία τους να γνωρίσουν τον Μάικλ Τζόρνταν, να επισκεφθούν το χωριό του Αϊ-Βασίλη ή... να κολυμπήσουν με δελφίνια!

«Πρόκειται για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, βαριές καρδιοπάθειες,μυϊκή δυστροφία κ.λπ. Εχουν στερηθεί τα πάντα και κοντεύουν να χάσουν ακόμη και το δικαίωμα στο όνειρο.Οταν βλέπουν την πιο τρελή ευχή τους να πραγματοποιείται, ξανακερδίζουν την ελπίδα και το χαμόγελο» αναφέρει η κυρία Δανάη Πολίτη, η οποία έχει δωρίσει χρηματικά ποσά στο «Κάνε μια ευχή Ελλάδος» και έχει γίνει «ανάδοχος ευχής». «Βαθιά μέσα τους αρχίζουν και πάλι να αισθάνονται ότι “όλα είναι πιθανά”,ακόμη και η ανάρρωση» προσθέτει.

«Μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στην εκπλήρωση των ονείρων των παιδιών προσφέροντας το ποσό που επιθυμεί και “υιοθετώντας” ολικά ή μερικά μία ευχή» σημειώνει η κυρία Αλέκα Σεραφειμίδου, αντιπρόεδρος του «Κάνε μια ευχή Ελλάδος». Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.worldwishday. org μπορείτε να βρείτε μια λεπτομερή λίστα ευχών από όλον τον κόσμο και να δωρίσετε από μερικά ευρώ ως και μεγάλα χρηματικά ποσά, καθορίζοντας την ευχή για την οποία θέλετε να γίνετε «ανάδοχος». Για τη διαφάνεια η «Μake a wish Ιnternational» έχει τιμηθεί για έξι συναπτά έτη με το βραβείο Seal of Εxcellence της κυβέρνησης των ΗΠΑ (Βραβείο Καλύτερης Λειτουργίας και Αμεμπτης Οικονομικής Διαχείρισης), το οποίο έχει λάβει μόνο το 4% των φιλανθρωπικών οργανισμών του κόσμου.

Αν, από την άλλη, επιθυμείτε να εμπλακείτε προσωπικά στην εκπλήρωση μιας ευχής, μπορείτε να συμμετάσχετε ως εθελοντής στις λεγόμενες Ομάδες Ευχής, οι οποίες επισκέπτονται το άρρωστο παιδί και μέσα από τη συζήτηση και το παιχνίδι προσπαθούν να εκμαιεύσουν από αυτό τις τρεις πιο μεγάλες ευχές του. «Προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε να ονειρευτούν, όσο άπιαστα κι αν είναι τα όνειρά τους. Καταλήγουμε στις τρεις μεγαλύτερες ευχές και συζητούμε με τους γιατρούς ώστε να δώσουν την έγκριση για την εκάστοτε δραστηριότητα.Οταν βλέπεις τη χαρά που κάνουν βιώνοντας το όνειρό τους, είναι πραγματικά μαγικό» σχολιάζει η κυρία Ηλέκτρα Χανδάνου, δικηγόρος, εθελόντρια του «Κάνε μια ευχή Ελλάδος».

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ...

Τέσσερις μαγικές εμπειρίες

Λυδία, 11 ετών

«Να η φίλη μου από την Αργεντινή!»

Η σοβαρή ασθένεια της Λυδίας δεν της επέτρεπε να βγαίνει συχνά από το σπίτι, γι΄ αυτό και δεν έχανε ποτέ επεισόδιο από την αργεντίνικη τηλεοπτική σειρά «Ανυπότακτες καρδιές». Ονειρό της ήταν να γνωρίσει την πρωταγωνίστρια Λουισάνα Λοπιλάτο και μέσω του «Κάνε μια Ευχή Ελλάδος» το κατάφερε: η Λυδία ταξίδεψε στη μακρινή Αργεντινή και γνώρισε την αγαπημένη της ηθοποιό, έφαγε μαζί της και παρευρέθηκε σε γύρισμα πίσω από τις κάμερες.

Μάριος, 5 ετών

«Είμαι ένας αληθινός πυροσβέστης!»
Το μεγαλύτερο όνειρο του πεντάχρονου Μάριου, ο οποίος έπασχε από ανίατη ασθένεια, ήταν να γίνει πυροσβέστης και η ευχή του εκπληρώθηκε: ο Μάριος επισκέφθηκε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου είχε την ευκαιρία να ζήσει μια ημέρα σαν αληθινός πυροσβέστης. Αφού φόρεσε τη στολή του ξεναγήθηκε στον χώρο, ανέβηκε σε όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι «συνάδελφοί» του και χρίστηκε εθελοντής πυροσβέστης, λαμβάνοντας την επίσημη ταυτότητα.

Παντελής, 5 ετών

«Εγώ είμαι καπετάνιος στην καμπίνα μου!»
Ο πεντάχρονος Παντελής ήθελε να γίνει καπετάνιος, ωστόσο λόγω της ανίατης ασθένειάς του δεν θα μπορούσε ποτέ να μπαρκάρει. Ετσι, οι εθελοντές του «Κάνε μια Ευχή» αποφάσισαν να φέρουν τη θάλασσα... στο δωμάτιό του: ένα καραβίσιο κρεβάτι, μια άγκυρα, σωσίβια και γλάροι που αιωρούνταν πάνω από το γραφείο του, ένα χαλί με κοχύλια και ένα γαλάζιο δωμάτιο διακοσμημένο με δίχτυα και ναυτικά εργαλεία αποτελούν το δωμάτιο-καράβι όπου αρμενίζει πλέον ο Παντελής.

Γιάννης, 12 ετών

«Και ΑΕΚτζής και πρωταθλητής στα καρτ»
Στις δύσκολες ημέρες που περνούσε, ο Γιάννης αντλούσε δύναμη από ένα όνειρο: ήθελε περισσότερο απ΄ οτιδήποτε να αποκτήσει ένα δικό του αυτοκίνητο τύπου Φόρμουλα 1. Ανυποψίαστος για το τι θα ακολουθούσε, κατέφθασε σε μια πίστα καρτ, όπου τον περίμεναν τα αγαπημένα του πρόσωπα και ένας... αγώνας ταχύτητας. Ο Γιάννης τερμάτισε πρώτος και κέρδισε ως έπαθλο μια ειδική στολή και ένα ολοκαίνουργο καρτ στα χρώματα της ΑΕΚ, της ομάδας του.

Ο Κρίστοφερ από την Αριζόνα έκανε την αρχή

Oλα ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια, στις 29 Απριλίου 1980- ημέρα που καθιερώθηκε έκτοτε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ευχής». Ο επτάχρονος Κρίστοφερ Τζέιμς Γκρέισιους (φωτογραφία) από την Αριζόνα των ΗΠΑ έπασχε από μια βαριά μορφή λευχαιμίας. Στον καθημερινό του αγώνα- με τις συνεχείς εισαγωγές στο νοσοκομείο για επίπονες θεραπείες- του έδινε δύναμη μόνο ένα όνειρο: μια ημέρα θα γινόταν αστυνομικός και θα περιπολούσε στους δρόμους της πόλης, βοηθώντας στην τήρηση της τάξης. Ενας αστυνομικός της Αριζόνα, ο οποίος γνώριζε το όνειρο του Κρίστοφερ και τη βαριά κατάσταση της υγείας του, αποφάσισε να χαρίσει στον επτάχρονο μια εμπειρία που θα του έδειχνε ότι ακόμη και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα: θα τον έκανε αστυνομικό για μία ημέρα! Μετά τις αναγκαίες διοικητικές άδειες, στις 29 Απριλίου 1980, το αρχηγείο της αστυνομίας υποδέχτηκε τον Κρίστοφερ με όλες τις τιμές και δόθηκε εντολή να ραφτεί ειδική στολή αστυνόμου στα μέτρα του.

Ο επτάχρονος ορκίστηκε ως ο πρώτος επίτιμος αστυνομικός στην ιστορία του Τέξας και στη συνέχεια ο Κρίστοφερ έκανε περιπολία με αστυνομικό όχημα, έκοψε κλήσεις και συμμετείχε σε εναέρια περιπολία της πόλης με ελικόπτερο. Ο Κρίστοφερ επέστρεψε στο νοσοκομείο και μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα απεβίωσε. Πρόλαβε όμως να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Έλλη Ισμαηλίδου
Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου