Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Σχολείο Γκουαντάναμο...

ΣΤΙΣ κοινωνίες μας τις άγριες, που μάλιστα υπερηφανευόμαστε πως είναι και οι πιο πολιτισμένες, ακόμα και ένα μικρό παιδί, μόλις 6 χρόνων, που όπως όλα τα μικρά παιδιά στον κόσμο θέλει να δείξει ότι είναι μεγάλο, μπορεί να αντιμετωπισθεί ως δυνάμει τρομοκράτης, να εκδιωχθεί από το σχολείο του και να «υπηρετήσει» (ή, καλύτερα, να εκτίσει την ποινή του) σε ειδικό σχολείο-αναμορφωτήριο μέχρι «να μάθει καλά το μάθημά του», όπως λένε κάτι κτήνη που τυπικώς μόνο ονομάζονται εκπαιδευτικοί.
Ο ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΣ Ζάκαρι Κρίστι, 6 ετών, μαθητής 1ης Δημοτικού σε σχολείο του Ντελαγουέαρ, στις ΗΠΑ, τιμωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα να περάσει 45 μέρες σε ένα «εναλλακτικό σχολείο», όπως το λένε, ώστε να καταλάβει «πόσο σοβαρό ήταν το παράπτωμά του», να πάει μια μέρα στο σχολείο του έχοντας μαζί του έναν από εκείνους τους σουγιάδες του ελβετικού στρατού, που ανοίγουν και έχουν χίλια δυο «εξαρτήματα», από μεγεθυντικό φακό και οδοντογλυφίδα, μέχρι και κουταλάκι και ψαλιδάκι. Ο κανονισμός του σχολείου πράγματι απαγορεύει στα παιδιά να φέρουν μαζί τους σουγιάδες «και άλλα φονικά εργαλεία», αλλά πώς καταλαβαίνει, άραγε, ένα παιδί τι είναι «φονικό εργαλείο», άμα δεν του το εξηγήσεις με καλό τρόπο, και όχι με αποβολή από το σχολείο του και εξορία σε «σχολείο Γκουαντάναμο»;
ΤΟ ΠΑΙΔΙ, όταν πιάστηκε από τους δασκάλους(;) του, έτρωγε το κολατσιό που έφερε από το σπίτι και χρησιμοποιούσε για αυτόν τον λόγο το πιρούνι από τον ελβετικό σουγιά. Έδειξε έκπληκτο το καημένο όταν το συνέλαβαν και το οδήγησαν στον διευθυντή του σχολείου, και από εκεί σε ένα δωμάτιο απομόνωσης, όπου του ανακοινώθηκε η 45ήμερη ποινή του. Οι αντιδράσεις, ευτυχώς, ήταν πολλές και άμεσες. Η μητέρα του παιδιού παραδέχθηκε ότι ήταν δικό της λάθος που έδωσε στο παιδί τον σουγιά και ότι θα μπορούσε να του το αρπάξει ένα άλλο, μεγαλύτερο παιδί, «και να συμβεί κάποιο ατύχημα», αλλά δεν περίμενε, και απόρησε πραγματικά, που η απάντηση σε αυτό τής «σύγχρονης παιδαγωγικής» ήταν «να εξορίσει το παιδί μου σε ένα κάτεργο».
ΧΘΕΣ, το συμβούλιο δασκάλων του σχολείου αποφάσισε να ακυρώσει την ποινή της 45ήμερης αποβολής σε «ειδικό, εναλλακτικό σχολείο» και από εδώ και στο εξής οι παραβάτες (παιδιά νηπιαγωγείου και Δημοτικού) να τιμωρούνται με αποβολή «μόνο 4-5 ημερών», στο σπίτι τους. Η κ. Ντέμπι Κρίστι, μητέρα του Ζάκαρι, είπε: «Θέλω να βοηθήσω το παιδί μου να ξεπεράσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό το τραύμα που του προκάλεσαν στην ψυχή του. Θέλω επίσης να του μάθω να λέει ελεύθερα και με θάρρος τη γνώμη του όταν πιστεύει πως έχει δίκιο. Κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει το δικαίωμα να μην ακούει πρώτα την άποψη οποιουδήποτε παιδιού, προτού να πάρει απόφαση για οτιδήποτε».
ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ
«We don't need no education
We don' t need thought control
Νο dark sarcasm it the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!
All in all it's just another brick in the wall.
All in all you're just another brick in the wall»
Από το «Wall» των Πινκ Φλόιντ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου