Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η υγεία και η φροντίδα του παιδιού στο επίκεντρο του 9ου PHARMA point

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ‘Το παιδί στον 21ο αιώνα: υγεία-διατροφή-ψυχολογία’, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, που συντόνιζε ο συγγραφέας-δημοσιογραφος κ. Κώστας Μπλιάτκας, ενημερώθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των παιδιών τους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Νικολαΐδης, παιδίατρος, μιλώντας για την αγωγή υγείας, επισήμανε ότι αυτή αναφέρεται στην εκπαίδευση των γονέων και των μεγαλύτερων παιδιών και στοχεύει να προστατεύει και να προάγει όχι μόνον την ατομική υγεία, αλλά και την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Και συμπλήρωσε ότι η συστηματική εφαρμογή του προληπτικού παιδιατρικού ελέγχου όχι μόνο εξασφαλίζει το ‘ΖΗΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ’, αλλά και το ‘ΕΥ ΖΗΝ’.

Στο ρόλο-κλειδί της συναισθηματικής συναλλαγής βρέφους-γονιών για τη μελλοντική ψυχική υγεία του ατόμου εστίασε η παιδοψυχίατρος, πρόεδρος ΕΨΥΠΕ, κ. Τζένη Σουμάκη, η οποία τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να μπορούν: να είναι συναισθηματικά παρόντες και ισχυροί για να μπορεί ο έφηβος να τους αμφισβητήσει, να είναι σταθεροί, δεκτικοί, ευλύγιστοι, να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους και να δεχθούν την απόσταση που ο έφηβος χρειάζεται.

Στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και στη σπουδαιότητα της ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά αναφέρθηκε η κ. Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, δίνοντας οδηγίες για ένα ‘τέλειο’ γεύμα. Συγκεκριμένα, η κ. Κόκκαλη πρότεινε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να επιλέγουμε φυτικά λιπαρά (όπως ελαιόλαδο και φυτικές soft μαργαρίνες) αντί για ζωικά λιπαρά, να κλείνουμε την τηλεόραση και τα κινητά μας κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να καλούμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού και του τραπεζιού, η διάρκεια του γεύματος να είναι τουλάχιστον 20 λεπτά και να μοιραζόμαστε κατά τη διάρκειά του τα καλά νέα της ημέρας.

Η παιδοδοντίατρος κ. Μαρία Καρανίκα αναφέρθηκε στη σχέση διατροφής και στοματικής υγιεινής, και η φαρμακοποιός κ. Χρυσούλας Γκούσκου, στη βρεφική φροντίδα από το Α έως τα Ω.

ΠΗΓΗ: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου