Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τα αντικαταθλιπτικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία του εμβρύου


ΛΟΝΔΙΝΟ Oι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το αγέννητο παιδί τους. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ειδικοί της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγείας (ΜΗRΑ) της Βρετανίας μετά τα αποτελέσματα που προέκυψαν από μελέτη ειδικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, οι γυναίκες που λαμβάνουν κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRΙs), όπως το Ρrozac (στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ladose) και το Seroxat, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί που θα πάσχει από μια σπάνια πνευμονική πάθηση, την επίμονη πνευμονική υπέρταση.

Η πάθηση αυτή, η οποία δεν επιτρέπει στο αναπνευστικό σύστημα του νεογνού να προσαρμοστεί έξω από τη μήτρα, «πλήττει» συνήθως ένα στα 1.000 παιδιά που γεννιούνται. Η νέα μελέτη έδειξε όμως ότι στις γυναίκες που λαμβάνουν SSRΙs ο κίνδυνος αυτός είναι περισσότερο από διπλάσιος, πέντε στις 1.000 γεννήσεις.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου