Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Αναζητούν εμβόλιο για το RSV


Ο ιός RSV είναι η πιο συχνή αιτία μόλυνσης των πνευμόνων στα παιδιά και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έρευνά τους θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», ο RSV – ο οποίος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μολύνει παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών – συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές παθήσεις, κυρίως σε μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα ή πάσχουν από κάποια εκ γενετής καρδιακή πάθηση. Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της, με τη χορήγηση υγρών και οξυγόνου να αποτελούν τα κύρια θεραπευτικά μέσα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της ασθένειας και προστασίας των παιδιών είναι ο εμβολιασμός, χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα το κατάλληλο εμβόλιο.

Η ομάδα των ειδικών από διάφορες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέλυσε αδημοσίευτα στοιχεία από πολλές χώρες σε συνδυασμό με ήδη δημοσιευμένα ιατρικά στοιχεία. Οπως διαπίστωσαν, περίπου 33,8 εκατομμύρια παιδιά μολύνονται κάθε χρόνο με τον ιό RSV και το 99% των θανάτων που σχετίζονται με αυτόν καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναφέρει αναλυτικά τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν παγκοσμίως από το συγκεκριμένο ιό πριν από τα πέντε τους χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, αναγνωρίζοντας το μεγάλο αριθμό των παιδιών που επηρεάζονται από τον ιό, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα αποδώσει καρπούς.

Ο δρ Χαρίς Ναΐρ, ένας εκ των υπευθύνων της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναφέρει σχετικά: «Η δημιουργία εμβολίου είναι η καλύτερη πιθανότητα να καταπολεμήσουμε πλήρως τον ιό, αλλά, πριν ξεκινήσουμε τις δοκιμές, ήταν απαραίτητο να διαπιστώσουμε και να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εξάπλωσή του. Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τόσα στοιχεία παγκόσμιας κλίμακας και πλέον έχουμε μία ξεκάθαρη ιδέα σχετικά με τον αριθμό των μικρών παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη ασθένεια, από την οποία μπορούν να προστατευτούν».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ιός RSV είναι ένας ιός του αναπνευστικού που μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός, αλλά αποτελεί την πιο κοινή αιτία από την οποία μικρά μωρά νοσηλεύονται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο συγκεκριμένος ιός δεν προκαλεί μόνον αναπνευστικά προβλήματα στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρά μακροπρόθεσμα παθολογικά προβλήματα ακόμη και κατά την εφηβεία.

Οι περαιτέρω έρευνες και δοκιμές για τη δημιουργία εμβολίου κρίνονται απαραίτητες από τους επιστήμονες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόληψη και την προστασία εκατομμυρίων μικρών παιδιών παγκοσμίως. Για μία ασθένεια που προσβάλλει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σημαντικό να υπάρξει το κατάλληλο εμβόλιο, με δεδομένη την επικινδυνότητα της νόσου, την έντονη διασπορά της και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της εφόσον κάποιο παιδί νοσήσει.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΟΥΜΗ
Πηγή: http://www.agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου