Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Τα βακτήρια αιτία θανάτου 800.000 παιδιών ετησίως

Βακτήρια που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις του αίματος είναι η αιτία θανάτου για περισσότερα από 800.000 παιδιά ετησίως, κυρίως στην Αφρική, σύμφωνα με ανακοίνωση ειδικών.
Το πνευμονιοκοκκικό βακτήριο, που προκαλεί μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες παγκοσμίως και μεταδίδεται με την επαφή, ενώ ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα μαστίζουν τις αφρικανικές κοινότητες. «Περισσότερα από 800.000 παιδιά πεθαίνουν από το βακτήριο κάθε χρόνο. Όταν ένα παιδί προσβάλλεται από πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να επανέλθει με κάποιας μορφής αναπηρία» εξήγησε η Όριν Λεβίν, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στις ΗΠΑ.
Δύο νέες μελέτες ιατρικών επιστημόνων υποδεικνύουν την ανάγκη δράσης για την παρεμπόδιση στην εξάπλωση πνευμονιοκοκκικών ασθενειών στην Αφρική. Όταν ένα τέτοιοι βακτήριο επιτίθεται στους πνεύμονες, έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πνευμονίας, της πιο θανατηφόρας ασθένειας για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από πνευμονιοκοκκικές ασθένειες, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά κάτω των πέντε ετών, όπως αναφέρει μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες. Αν τα βακτήρια επιτεθούν στον εγκέφαλο, το αποτέλεσμα είναι πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε ένα στα τέσσερα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης επιληψίας, εγκεφαλικών ασθενειών, κώφωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και διανοητικής καθυστέρησης.
Ταυτόχρονα, η μη πρόληψη της ασθένειας έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την Αφρική. «Σε ένα τυπικό αγροτικό οικισμό, η ασθένεια ενός παιδιού προκαλεί πολλά προβλήματα στην οικογένεια», τονίζουν οι ειδικοί. Σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90 διαφορετικά είδη πνευμονιοκοκκικών ασθενειών.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου