Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Δικαίωμα στη ζωή

Μέσα από τη διαφορετικότητά του «κέρδισε» το χάρισμα να κατακτά τον κόσμο σκορπίζοντας αθώα χαμόγελα και αγκαλιές σε όποιον γνωρίσει. Ο εννιάχρονος Κωνσταντίνος κοιτά με διαφορετική (και ίσως πιο αγνή ματιά) τη ζωή. Γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν, αλλά όπως λένε οι γονείς του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του για τον «άγγελό» τους, η νοητική του υστέρηση και το πρόβλημα στην ομιλία δεν του κόβουν τα φτερά!
Αντιθέτως, ο μικρός ήρωας (με τις ειδικές ανάγκες) καθημερινά αγωνίζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, καθότι Πειραιώτης, μπασκετμπολίστας, αλλά και δεινός κολυμβητής (ίσως και αυριανός Παραολυμπιονίκης, όπως ονειρεύεται η μητέρα του!), ο Κωνσταντίνος διεκδικεί, μαζί με δεκάδες άλλα ιδιαίτερα παιδιά, το δικαίωμα στη δημόσια ειδική εκπαίδευση.
Βρίσκοντας το βήμα στην εφημερίδα «Espresso», η μητέρα του Κωνσταντίνου Μαρία Λουκάκη, μίλησε για την Οδύσσεια του γιου της και ζήτησε να εφαρμοστεί ο δυσκίνητος νόμος της παράλληλης διδασκαλίας σε όσα δημοτικά σχολεία φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες. «Όταν γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος διέκρινα την άρνηση από τους γιατρούς. Μας πρότειναν να αφήσουμε το παιδί σε ίδρυμα για να μην καταστρέψουμε την οικογένειά μας! Εμείς αντιθέτως αποφασίσαμε να τον μεγαλώσουμε με πολλή αγάπη. Σε πολύ μικρή ηλικία παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά και κινδύνεψε να πεθάνει. Χειρουργήθηκε στην Αγγλία και τελικά τα κατάφερε» λέει με συγκίνηση η γυναίκα που στέκεται βράχος στις περιπέτειες του εννιάχρονου αγοριού.
Σύμφωνα με την ίδια, το σημαντικότερο για εκείνον είναι η κοινωνικοποίηση και η προσαρμογή του στο 35ο Δημοτικό σχολείο της Καστέλας. «Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Κωνσταντίνος παρακολουθεί κανονικό σχολείο κάνοντας ταυτόχρονα μάθημα παράλληλης στήριξης» λέει η μητέρα του, εξηγώντας ότι κάθε χρόνο το παιδί περνά από ειδική επιτροπή, προκειμένου να βγει η απόφαση ότι χρειάζεται ειδικό δάσκαλο και να εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Ωστόσο, εξαιτίας των γραφειοκρατικών δυσκολιών, ο εποχιακός δάσκαλος του Κωνσταντίνου φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα στο σχολείο, με αποτέλεσμα ο μικρός να χάνει τη χρονιά. «Δεν δέχομαι τη μέθοδο Κωσταλέξι! Δε θέλω να έχω κλεισμένο το παιδί στο σπίτι, ούτε να το πάω σε ειδικό σχολείο γιατί είναι προχωρημένος. Είναι δικαίωμά του η παράλληλη στήριξη μέσα στο σχολείο!» λέει η μητέρα του εκφράζοντας την αγωνία ότι την επόμενη χρονιά ο δάσκαλος του Κωνσταντίνου δεν θα τον περιμένει πια στο σχολικό προαύλιο. Ανάμεσα σε όλες τις αντιξοότητες, η οικογένεια καλείται να αντιμετωπίσει και υπέρογκα έξοδα. Οπως αναφέρει η Μαρία Λουκάκη, για τις έξι ιδιωτικές συνεδρίες κατ’ οίκον που παρακολουθεί την εβδομάδα ο Κωνσταντίνος απαιτούνται 240 ευρώ και η οικογένεια εισπράττει από το κράτος το πενιχρό ποσό των 9,65 ευρώ ανά συνεδρία. «Οι πολιτικοί λένε ότι έχουν προτεραιότητα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό όμως μένει στα λόγια» λέει η πικραμένη μητέρα κουνώντας το κεφάλι της.

Πηγή: Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου