Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΡΙΚΗ: Γονείς τέρατα βίαζαν το παιδί τους και το τράβαγαν σε video




Όπως μεταδίδει το ABC, το ζευγάρι παραδόθηκε μόνο του όταν κάποιος γνωστός τους απείλησε 
να τους καταδώσει στην αστυνομία.
Τα ονόματα Μισέλ και Μάικλ Φρίμαν ανήκουν σε δύο γονείς τέρατα που συνελήφθησαν στο Ορεγκον από τις αμερικανικές αρχές για τη συμμετοχή τους σε δίκτυο παιδικής πορνογραφίας.
Όπως μεταδίδει το ABC, το ζευγάρι παραδόθηκε μόνο του όταν κάποιος γνωστός τους απείλησε να τους καταδώσει στην αστυνομία.
Αυτά που έκαναν προκαλούν την απόλυτη φρίκη: Ο 39χρονος πατέρας και η 40χρονη μητέρα βιντεοσκοπούσαν τους εαυτούς τους σε σεξουαλικές πράξεις με παιδιά, ανάμεσά τους και η 9χρονη κόρη τους!
Τις αρρωστημένες αυτές πράξεις ξεκίνησε ο άντρας προκειμένου να μπορεί να ανταλλάζει υλικό μέσω Διαδικτύου, ενώ δεν άργησε να εμπλέξει και τη γυναίκα του στις συνήθειές του. Πώς όμως μπλέκεται μία γυναίκα και δη μία μάνα σε τέτοιες πράξεις παραμένει ερώτημα αναπάντητο...
Τα βίντεο είναι σεκταριστικό και δείχνουν σεξ ενηλίκων με παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ το δίκτυο στο οποίο ανήκε το ζευγάρι ήταν πολύ μεγάλο και δρούσε σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
Το ζευγάρι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 15 έως 30 χρόνια.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Φρίκη: Το κράτος σκοτώνει τετράχρονο παιδί λόγω...ΕΟΠΥΥ!!!

Χωρίς αντανακλαστικά αποδεικνύεται ότι είναι -για άλλη μια φορά- το κράτος. Αυτή τη φορά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δείχνει την αναλγησία του στο πρόσωπο ενός 4χρονου αγοριού που πάσχει από μια σπάνια πάθηση αφήνοντάς τον χωρίς φάρμακα με κίνδυνο της ζωής του.
Ο 4χρονος Άγγελος πάσχει από Τυροσιναιμία τύπου 1. Πρόκειται για κληρονομικό μεταβολικό νόσημα και στην Ελλάδα υπάρχει ένας ακόμα ασθενής ενώ σε όλο τον κόσμο μόλις 200.000. Ο μικρός εξαιτίας αυτής της σπάνια ασθένειας δεν μπορεί να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες κι έτσι δεν μπορεί να φάει κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια κ.α. Ο μόνος τρόπος είναι να παίρνει συνθετικές πρωτεΐνες για τις οποίες κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνει η οικογένειά του 1.300 ευρώ, τη στιγμή που εργάζεται μόνο ο πατέρας του παιδιού και τα έσοδά τους είναι 900 ευρώ το μήνα!

«Αν το παιδί μου δεν πάρει τα φάρμακά του τότε θα πάθει κύρωση του ήπατος» είπε στους UR η μητέρα του Άγγελου. Για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε τα στοιχεία της οικογένειας τα οποία είναι στη διάθεση μας. Η οικογένεια καλυπτόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο από το ταμείο ΤΥΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων και μέχρι τότε δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των φαρμάκων και των εξετάσεων που πρέπει να κάνει ο 4χρονος γιός της. Από τον περασμένο Ιανουάριο όμως  η απορρόφηση του ΤΥΔΚΥ από τον ΕΟΠΥΥ άλλαξε τα δεδομένα.
«Δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει πια τα φάρμακα επειδή τα θεωρεί συμπληρώματα διατροφής. Έχω στείλει επιστολή και στον Οργανισμό και σε άλλους φορείς, έχω προσπαθήσει να μιλήσω μαζί τους όμως δεν έχουμε καμία απάντηση και δεν ξέρω τι να κάνω» είπε η μητέρα του παιδιού.
Εκτός όμως από αυτό η οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει και τις ελλείψεις του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.«Το Ιπποκράτειο έχει τη μοναδική κλινική σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που ασχολείται με τέτοιες σπάνιες παθήσεις. Κάποιες φορές δεν έχει τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για τις αιματολογικές εξετάσεις ενώ πρόσφατα η μοναδική γιατρός που υπήρχε για να εξετάζει το παιδί βγήκε στη σύνταξη και δεν έχει αντικατασταθεί. Αντιλαμβάνεσθε τι περνάμε» κατάληξε η μητέρα.


Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Νέα έξαρση της χολέρας πλήττει τα υποσιτισμένα παιδιά της Αφρικής



Καθώς η περίοδος των βροχών απλώνεται σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, μια πρόσφατη έξαρση της χολέρας που φέτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 60 άτομα και έχει προσβάλει περίπου 2.800, θέτει όλο και περισσότερους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τα υποσιτισμένα παιδιά σε κίνδυνο, προειδοποιεί η UNICEF.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ξέσπασμα στο βόρειο Μαλί άφησε δύο παιδιά νεκρά ενώ αρκετά ακόμα ασθένησαν. Μέχρι στιγμής το 2012, η χολέρα έχει σκοτώσει σχεδόν 700 ανθρώπους στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και έχουν αναφερθεί πάνω από 29.000 κρούσματα. Από τα μέσα Ιουνίου, ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη θανατηφόρο και ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται με το νερό, έχει εκτοξευθεί στο Σαχέλ, ιδίως στις περιοχές του Νίγηρα που συνορεύουν με τον ποταμό Νίγηρα, όπου αναφέρονται σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι ασθενείς με χολέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο Νίγηρα όμως ζουν και περίπου 400.000 παιδιά που αναμένεται να χρειαστούν αυτό το χρόνο περίθαλψη για σοβαρό υποσιτισμό.

Η χολέρα είναι μια επαναλαμβανόμενη απειλή για όλη την περιοχή του Σαχέλ. Πέρυσι, πάνω από 67.000 κρούσματα χολέρας αναφέρθηκαν κυρίως γύρω από τη λίμνη Τσαντ (Τσαντ, Καμερούν, Νιγηρία), με 2.153 νεκρούς και μέσο ποσοστό θνησιμότητας 3,2%. Φέτος όμως, τα κρούσματα φαίνεται να συγκεντρώνονται προς τα δυτικά γύρω από τον Νίγηρα και το Μάλι, όπου οι επιπτώσεις της ασθένειας επιδεινώνονται από μαζική μετακίνηση ανθρώπων εξαιτίας της σύγκρουσης στο βόρειο Μαλί και επιβαρύνουν περισσότερο τα παιδιά που έχουν ήδη πληγεί από μια μεγάλη διατροφική κρίση.

«Ο υποσιτισμός, ο εκτοπισμός πληθυσμών και τώρα οι βροχές σε ορισμένες περιοχές του Σαχέλ έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη χολέρα, η οποία πλήττει περισσότερο τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο Manuel Fontaine, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική. «Αν άμεσα δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας, η χολέρα θα συνεχίσει να απειλεί τη ζωή των πιο ευάλωτων οικογενειών στην περιοχή του Σαχέλ και να εξαπλώνεται και σε άλλες κατοικημένες περιοχές με καταστροφικές συνέπειες.»

Ο Δρ Guido Borghese, σύμβουλος της UNICEF για την Παιδική Επιβίωση και Ανάπτυξη για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, δηλώνει: «Η χολέρα μας δείχνει πόσο στενά συνδέονται με τον υποσιτισμό το ακάθαρτο νερό και το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο και υγιεινή. Ένα παιδί ηλικίας κάτω των πέντε ετών που μόλις έχει αναρρώσει από σοβαρό υποσιτισμό θα επιστρέψει για θεραπεία σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, αν πίνει μολυσμένο νερό.»

Πριν το ξέσπασμα της χολέρας, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά, η UNICEF διαμορφώνει συνεργασίες με τα κράτη, με οργανισμούς και τοπικούς εταίρους στην περιοχή, ώστε να διευρυνθεί η πρόσβαση σε βελτιωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, για την εκπαίδευση των οικογενειών για το πώς να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου και για να θωρακιστούν τα συστήματα υγείας με προμήθειες, εκπαίδευση και εμπειρογνώμονες.

Από την αρχή του χρόνου, πάνω από 94.000 άνθρωποι σε εννέα χώρες στην υποσαχάρια Αφρική έχουν λάβει εξοπλισμό και εφόδια για τον καθαρισμό του νερού και εκπαίδευση για την οικιακή του χρήση ώστε να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Στο Τσαντ, για παράδειγμα, ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας έπεσε δραματικά από περισσότερα από 5.000 σε μηδέν, μέσα σε ένα χρόνο - που αποδεικνύει πώς οι συντονισμένες προσπάθειες βοηθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της χολέρας.

health.in.gr

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Πώς θα προφυλάξετε το παιδί σας από τα ναρκωτικά


Υπάρχουν τρόποι να πλησιάσετε το παιδί σας και να του μιλήσετε για ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως είναι τα ναρκωτικά. Αν έχετε από νωρίς λάβει τα κατάλληλα μέτρα, τότε δεν θα χρειαστεί ποτέ να αναρωτηθείτε αν το παιδί σας έχει «μπλέξει» κάπου. Μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Μπορεί να βοηθήσετε να αλλάξουν κάποιες ιδέες που ίσως έχει το παιδί σας, ότι 'όλοι πίνουν, καπνίζουν, παίρνουν ναρκωτικά.

Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας

Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή, όταν του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει.

Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του

Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά χωρίς να απορρίπτετε το ίδιο το παιδί.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αξίες

Ένα ισχυρό σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λέει 'όχι', αντί να παρασύρεται από 'φίλους και παρέες'.

Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα

Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για το αλκοόλ, τον καπνό, τα ναρκωτικά.

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις 'των φίλων'

Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα 'ναι' για να μη δυσαρεστεί τους άλλους, μπορεί να χρειάζεται 'την ενθάρρυνσή σας' για να αντισταθεί στις πιέσεις. 

Δημιουργήστε τους κανόνες τις οικογένειας

Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε στην οικογένειά σας σαφείς κανόνες που απαγορεύουν στο παιδί σας να κάνει χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και καπνού. Βοηθά επίσης πολύ να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποια θα είναι η τιμωρία του, αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.

Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας

Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, σχολικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν το παιδί σας από τη χρήση αλκοόλ, καπνού, ναρκωτικών και να δώσουν νόημα στη ζωή του. 

Ενωθείτε με άλλους γονείς

Συζητήστε, αναλάβετε πρωτοβουλία, δημιουργήστε ή ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύσουν τη στάση σας στο σπίτι. 

Μάθετε τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα

Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς.

iatronet.gr


Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ήλιος και παιδί: Μάθε και προφύλαξέ το


Ήλιος, θάλασσα, διακοπές, κουβαδάκια και άλλα παιχνίδια στην ακροθαλασσιά, κάστρα από άμμο και μεγάλες λακκούβες που γίνονται αυτοσχέδιες λίμνες. Αλλά και μπάλες, ρακέτες, νεροπίστολα... Τα παιχνίδια στην παραλία δεν έχουν τελειωμό. Ειδικά για τα μικρά μας. Ομως τι γίνεται με τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία; Γιατί, μπορεί να το γνωρίζουμε, ωστόσο στην πράξη μάλλον το ξεχνάμε!

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία βλάπτει και αυτό είναι πλέον πολλαπλά αποδεδειγμένο! Αρκεί να μείνουμε για λίγο εκτεθειμένοι, χωρίς καπέλο και αντηλιακό για να αισθανθούμε τις πρώτες κοκκινίλες και το κάψιμο. Δεν αργεί πολύ να προκληθεί ένα έγκαυμα και μπορεί ύστερα μια κρέμα να μας ανακουφίσει, όμως η βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι παροδική. Ειδικά για τα παιδιά μπορεί να αποδεχθεί μόνιμη και καταστροφική, τόσο για το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος όσο και για το DNA των κυττάρων.

Δυστυχώς, στις μέρες μας οι βλαβερές επιδράσεις της παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αντανακλώνται στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνων του δέρματος και κακοήθους μελανώματος σε όλον τον κόσμο. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η υπεριώδης ακτινοβολία (UVA και UVB) είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση οφθαλμικών και δερματικών βλαβών, όπως καταρράκτης, δερματοπάθειες, γήρανση του δέρματος και δερματικοί καρκίνοι. Η αποδυνάμωση της προστατευτικής ασπίδας του όζοντος στην ατμόσφαιρα λόγω των περιβαλλοντικών αλλοιώσεων συμβάλλει στην εμφάνιση αυτών των βλαβερών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παρατεταμένη έκθεση στην παιδική ή την εφηβική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή και ότι το ποσοστό 50% έως 80% του συνολικού ποσού της υπεριώδους ακτινοβολίας προσλαμβάνεται κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ η εμφάνιση του μελανώματος και άλλων δερματικών νεοπλασιών, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, εμφανίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία έτη και η θνησιμότητα από το μελάνωμα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Στην Ελλάδα, η καταγραφή των τελευταίων ετών στο πλαίσιο της επιδημιολογικής έρευνας Euromelanoma έδειξε ότι η επίπτωση των δερματικών νεοπλασιών παρουσιάζει αύξηση, αν και όχι με τους υψηλούς ρυθμούς που αναφέρονται σε άλλες βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι κρίνονται οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών οι οποίοι εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο.



Πηγή

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Unicef: Έκκληση για σεβασμό και υποστήριξη των Δικαιωμάτων των Παιδιών


Παρουσιάζονται σήμερα στο Λονδίνο από τη UNICEF, την οργάνωση UN Global Compact και το Σώστε τα Παιδιά, ένα σύνολο δέκα Αρχών που διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις σέβονται και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα - από την παιδική εργασία, το μάρκετινγκ και τις διαφημιστικές πρακτικές, μέχρι το ρόλο των επιχειρήσεων στην παροχή βοήθειας στα παιδιά που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - οι Αρχές αυτές καλούν τις επιχειρήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσα από δεσμεύσεις στην πολιτική τους, τη δέουσα επιμέλεια και επανορθωτικά μέτρα, καθώς και την ανάληψη δράσεων για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Συνοπτικά αυτές είναι:

1. Αναγνώριση της ευθύνης των επιχειρήσεων να σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και δέσμευση για τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.
2. Συμβολή στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας, σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιχειρηματικές σχέσεις.
3. Παροχή αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους εργαζόμενους, γονείς και κηδεμόνες.
4. Διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των παιδιών σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις.
5. Εξασφάλιση ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι ασφαλή και επιδίωξη να υποστηριχθούν τα δικαιώματα των παιδιών μέσω αυτών.
6. Χρησιμοποίηση μάρκετινγκ και διαφήμισης που σέβεται και υποστηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών.
7. Σεβασμό και υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών σε σχέση με το περιβάλλον και την απόκτηση και τη χρήση γης.
8. Σεβασμό και υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών στα μέτρα ασφάλειας.
9. Βοήθεια στην προστασία των παιδιών που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
10. Ενίσχυση των τοπικών και κρατικών προσπαθειών για την προστασία και την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Οι Αρχές αυτές αποβλέπουν να είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς για υφιστάμενες και μελλοντικές, εθελοντικές και άλλες πρωτοβουλίες, για τις επιχειρήσεις και τα παιδιά. Βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας διαδικασίας διαβουλεύσεων στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 ηγετικά στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών και τα παιδιά.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελλάδα, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.), προχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας που επιτρέπει στους δύο φορείς να συντονίσουν και να ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο:

Την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μέλη του Δικτύου για την ανάδειξη και διάδοση των δράσεων και προγραμμάτων της UNICEF και ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Τη μέσα από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ενθάρρυνση και ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με το παιδί, μέσω των επιχειρήσεων.
Την ενεργοποίηση του παγκόσμιου δυναμικού της UNICEF για οικοδόμηση καινοτόμων συνεργασιών μεταξύ του Ελληνικού τμήματός της των μελών του Δικτύου.
Την αναγνώριση και εδραίωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ως πολύτιμου συνεργάτη του Δικτύου προς όφελος των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η UNICEF θεωρεί πως σήμερα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να αξιοποιηθούν οι προσπάθειες πολλών ετών στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για πιο ουσιαστικές συνεργασίες προς όφελος των παιδιών.

Πηγή

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Cyprus Children’s Fund - Προσφέρουν χαμόγελα στα παιδιά


Ένα Ταμείο γεμάτο από… ευτυχία και αξιοπρέπεια
Το Cyprus Children’s Fund στη Νέα Υόρκη, εδώ και 37 χρόνια στέκεται συμπαραστάτης στα εγκλωβισμένα, και όχι μόνο, παιδιά της Κύπρου

Ένα παιδικό χαμόγελο αποτυπώνει την ελπίδα, την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την παιδική ανεμελιά. Αυτό δείχνουν να κατανοούν πολύ καλά οι άνθρωποι του Cyprus Children’s Fund στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι, παρά τις όποιες δυσκολίες, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και 37 χρόνια για να προσφέρουν σε λιγότερο τυχερά παιδιά το δικαίωμα στην ευτυχία και την αξιοπρέπεια. Η «Σημερινή» μίλησε με δύο ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν την ψυχή αυτής της προσπάθειας, τον πρόεδρο του Οργανισμού Σάββα Τσίβικο και την εκτελεστική διευθύντρια Λίτσα Κολόν.

Η Λίτσα Κολόν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην όμορφη Πάφο. Σπούδασε Διεύθυνση Επιχειρήσεων στην Αμερική, στο Οχάιο. Είναι παντρεμένη και έχει τρία κορίτσια ηλικίας 8, 10 και 12 ετών. Είναι η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου τα τελευταία τρία χρόνια ενώ έχει διδάξει σε ελληνικά απογευματινά σχολεία για 7 περίπου χρόνια. Εκτός από το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, η κ. Κολόν διδάσκει επίσης κυπριακούς χορούς στο χορευτικό του Σωματείου Λάμπουσας στο Νιου Τζέρζι όπου και διαμένει και, όπως λέει η ίδια, είναι περήφανη δασκάλα 25 παιδιών ηλικίας 5 έως 12 χρονών.

Κυρία Κολόν, μιλήστε μου για την ιστορία του οργανισμού, πότε ιδρύθηκε, από ποιους, πού στεγαζόταν και πού στεγάζεται;
Το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών Κύπρου ιδρύθηκε αμέσως μετά τα τραγικά συμβάντα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (1975). Αρχικά ο οργανισμός είχε σαν απώτερο σκοπό την άμεση βοήθεια προς τα χιλιάδες εκτοπισμένα Κυπριόπουλα που έχασαν τα πάντα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η δημιουργία του οργανισμού αυτού ήταν αποτέλεσμα της στενής φιλίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και του καλού και αγαπητού του φίλου Chris Christodoulou. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζήτησε την οικονομική βοήθεια του κυρίου Χριστοδούλου, ο οποίος ζούσε στην Αμερική, σαν ανακούφιση προς τα τόσα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους. Έτσι δημιουργήθηκε το Cyprus Relief Fund of America, το οποίο ενεργεί σαν μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκεται το Cyprus Children’s Fund. Το γραφείο του οργανισμού μας στεγαζόταν και στεγάζεται μέχρι και σήμερα στο κτίριο που βρίσκεται και το Κυπριακό Προξενείο στη Νέα Υόρκη.

Ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός;
Ο οργανισμός μας έχει σήμερα εξελιχθεί σε έναν φορέα που βοηθά όχι μόνο τα εγκλωβισμένα παιδάκια που εξακολουθούν να ζουν στην κατεχομένη Κύπρο μας, αλλά και εκατοντάδες άλλα που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες λόγω διαζυγίου, ναρκωτικών, κακοποίησης ή ακόμα και εγκατάλειψης. Άλλα είναι ορφανά και άλλα ζουν σε παιδικές στέγες, γιατί απλά και μόνο οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα μεγαλώσουν οι ίδιοι.

Ποια η σχέση με το επίσημο κυπριακό κράτος;
Το Ταμείο συνεργάζεται πολύ στενά με το Γραφείο Ευημερίας Κύπρου, το οποίο και μας προμηθεύει τις αιτήσεις των παιδιών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Δηλαδή, οι οικογένειες που έχουν οικονομικές δυσκολίες, κάνουν αίτηση στο γραφείο Ευημερίας Κύπρου, και αφού γίνει λεπτομερής εξέταση της οικογενειακής κατάστασης, αυτή εγκρίνεται για παροχή βοήθειας από τον οργανισμό μας. Έτσι, κάθε έξι μήνες περίπου, φτάνουν στο γραφείο μας στη Νέα Υόρκη στοίβες αιτήσεων για οικονομική βοήθεια.

Πώς διασφαλίζετε τη διαφάνεια;
Επειδή οι αιτήσεις αυτές εγκρίνονται πρώτα από το Γραφείο Ευημερίας και τους κοινωνικούς λειτουργούς της κυβέρνησης και μετά αποστέλλονται σ' εμάς, είναι εμφανές ότι τα λεφτά πηγαίνουν σε οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, όταν το γραφείο μας στέλνει τα λεφτά Κύπρο, είναι πάντοτε μέσω του Κυπριακού Προξενείου και φτάνουν στο γενικό λογιστήριο Κύπρου όπου και διανέμονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς κάτω από τα ονόματα των παιδιών και των κηδεμόνων τους. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που δίνει ο δωρητής φτάνει ακέραιο στα χέρια των παιδιών. Αυτό είναι δυνατό με τη βοήθεια της κυπριακής Κυβέρνησης που εισφέρει στα λειτουργικά έξοδα του γραφείου.

Ερώτηση: Περιγράψτε μου τη διαδικασία, πώς «υιοθετείς» ένα παιδάκι;
Οποιοσδήποτε μπορεί να «υιοθετήσει» παιδάκι από τον οργανισμό μας. Όταν κάποιος αποφασίσει να γίνει θετός γονιός, μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση με τα στοιχεία του και να τη στείλει στο γραφείο μαζί με το ποσόν που επιθυμεί να προσφέρει (μόνο επιταγές) ή απλά μπορεί να γράψει γράμμα, ή ακόμη και με ένα απλό τηλεφώνημα στο γραφείο. Επίσης, τώρα μπορεί αυτό να γίνει και μέσω του διαδικτύου. Εδώ να σημειωθεί ότι ο οργανισμός τώρα δέχεται και πιστωτικές κάρτες. Από τη στιγμή που το γραφείο μας έχει τα στοιχεία του δωρητή και αφού ο δωρητής έχει κάνει την επιλογή του από τον κατάλογο των παιδιών που υπάρχει στο γραφείο, το παιδάκι εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο παιδιών ενώ, ταυτόχρονα, τα στοιχεία του δωρητή στέλνονται στο γραφείο της Λευκωσίας στο εκεί αρχείο.

Μετά το γραφείο στέλνει στον δωρητή φωτογραφία του παιδιού όπως και τη διεύθυνσή του στην Κύπρο. Έτσι ο «θετός γονιός» είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το παιδάκι και την οικογένειά του όποτε θέλει και όσο συχνά θέλει! Επίσης, μπορεί ο θετός γονιός να επισκεφθεί το παιδί στην Κύπρο, αφού φυσικά γίνει η σωστή διευθέτηση από το γραφείο στη Λευκωσία. Ο δωρητής δικαιούται να στέλνει λεφτά στο παιδί μέχρι αυτό να κλείσει το 18ο έτος της ζωής του. Μόλις το παιδί γίνει 18 χρονών, το γραφείο μας στέλνει γράμμα στον δωρητή ότι το παιδί είναι τώρα σε ηλικία που η χρηματική βοήθεια πρέπει να σταματήσει. Συνήθως οι δωρητές μεταφέρουν την οικονομική βοήθεια σε καινούργιο παιδάκι μικρότερης ηλικίας. Κάθε φορά που ο δωρητής στέλνει λεφτά για το παιδί, το γραφείο εκδίδει απόδειξη, η οποία αποστέλλεται στη διεύθυνση του δωρητή.

Ζητούνται δωρητές…
Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε έναν αριθμό παιδιών που έχουν βοηθηθεί σε βάθος χρόνου, αλλά και το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει δοθεί;
Ο οργανισμός υπάρχει εδώ και 37 χρόνια. Κατά η διάρκεια αυτή, πάνω από 1000 παιδάκια έχουν βοηθηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά βοηθούνται για 18 ολόκληρα χρόνια το καθένα και έχουν δοθεί πέραν των $3.000.0000.

Σήμερα, ένεκα και της κρίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ρόλος και η σημασία του οργανισμού έχουν αναβαθμισθεί;
Σήμερα ο οργανισμός αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες ανεύρεσης καινούργιων δωρητών λόγω της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, λόγω των δύσκολων αυτών καιρών, οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια επίσης έχουν αυξηθεί.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και οι Αμερικανοί, πώς το αντιμετωπίζουν και στηρίζουν την προσπάθεια;
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα βοηθά όσο μπορεί, αλλά δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν για το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών Κύπρου και το ιερό έργο που επιτελεί.

ΚΑΘΕ ΣΕΝΤ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Υποτροφίες ύψους $40.000
Σάββας Χ. Τσίβικος, Πρόεδρος: «Εγώ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Βοήθειας Παιδιών Κύπρου είμαστε περήφανοι που μπορούμε και συνεχίζουμε αυτήν τη μεγαλειώδη κληρονομιά που οι προκάτοχοί μας με ευλάβεια και αγάπη έφτιαξαν. Ο οργανισμός μας είναι μοναδικός στον κόσμο και η ιδιαιτερότητά του αυτή μας κάνει να ξεχωρίζουμε από άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Είμαστε μοναδικοί επειδή κάθε σεντ που μαζεύουμε καταλήγει εκεί που πρέπει - στα χέρια των φτωχών και αδικημένων παιδιών της Κύπρου μας. Δεν υπάρχει περιττή σπατάλη και τα έξοδα κρατούνται στο λιγότερο δυνατό επίπεδο.

Εκτός από πρόεδρος του οργανισμού, είμαι επίσης και ο πολύ περήφανος θετός γονιός 12 παιδιών! Σήμερα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε περίπου 600 παιδάκια και τις οικογένειές τους. Αυτό φυσικά γίνεται δυνατό με τη στενή συνεργασία των μελών του οργανισμού, όπως επίσης και των διαφόρων Ελληνικών και Κυπριακών Σωματείων της παροικίας. Εκτός από την οικονομική βοήθεια που παρέχουμε στα φτωχά Κυπριόπουλα, είμαστε επίσης σε θέση να προσφέρουμε υποτροφίες σε παιδιά ελληνικής καταγωγής που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε αμερικάνικα Πανεπιστήμια.

Αυτά τα παιδιά μπορεί να προέρχονται από Ελλάδα, Κύπρο ή ακόμα να είναι και Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς, οι υποτροφίες που δίνονται ετησίως φτάνουν στο ύψος των $40.000».

Πηγή

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Αφιερωμένη η 23η αγωνιστική στον αγώνα για τα παιδιά με καρκίνο


Mε ανακοίνωσή της η Σούπερ Λιγκ έκανε γνωστό πως η 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα που γίνεται για τα παιδιά που δίνουν μάχη με τον καρκίνο..

Αναλυτικά:

Η Super League στηρίζει τον αγώνα των Συλλόγων «Φλόγα» και «Λάμψη», αφιερώνοντας την 23η αγωνιστική (3 και 4 Μαρτίου 2012) στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Η «ΦΛΟΓΑ» και η «ΛΑΜΨΗ» είναι σύλλογοι γονιών που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα.

Είναι σύλλογοι απλών καθημερινών ανθρώπων, ενωμένων κάτω απ’ την κοινή ανάγκη για την αντιμετώπιση μιας πολύ ιδιαίτερης δοκιμασίας.

Είναι γονείς ταγμένοι στην φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Γονείς που αγωνίζονται για κάθε νέο παιδί που φιλοξενείται στα παιδογκολογικά τμήματα, που αγωνιούν και προσπαθούν για την εξασφάλιση της καλύτερης ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας που δικαιούται.

Η «ΛΑΜΨΗ» και η «ΦΛΟΓΑ» στηρίζονται στην εθελοντική εργασία των μελών τους και αντλούν δύναμη από την προσφορά και την αρωγή δεκάδων ευαισθητοποιημένων φορέων και πολιτών.

Η πρόεδρος της "Λάμψης" κ. Άρτεμις Ασλανίδου και η πρόεδρος της "Φλόγας" κ. Μαρία Τρυφωνίδη δήλωσαν:

"Η Super League για δεύτερη συνεχή χρονιά τάσσεται στο πλευρό μας και αφιερώνει την 23η αγωνιστική της στον αγώνα ζωής των καρκινοπαθών παιδιών μας.

Ενδυναμώνει έτσι τον αγώνα και την δράση των συλλόγων μας, στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους που μάχονται για την ίδια την ζωή.

Παράλληλα αναδεικνύει την κοινωνική φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου- ενός λαοφιλούς αθλήματος, αποδεικνύοντας πως μπορεί πραγματικά να παίζει έναν καίριο ρόλο στην ανάδειξη προβλημάτων που πλήττουν κοινωνικές ομάδες.

Με ελπίδα και αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα μας και στέλνουμε σ’ όλο το φίλαθλο κοινό το μήνυμα πως «ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ
Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Γι αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο αλλά και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι Σύλλογοι «Φλόγα» και «Λάμψη» βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες, μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Προσπαθούν να ενημερώσουν σωστά τη κοινή γνώμη για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαλύσουν τις προκαταλήψεις.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα,
ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση

Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας

ΦΛΟΓΑ
Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια
Αιγίου 6-8 115-27 Γουδί – Αθήνα
Τηλ. 210-7485000, Φαξ 210-7772421
E-mail: info@floga.org.gr Web: www.floga.org.gr

ΛΑΜΨΗ
Σύλλογος Γονέων Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα – Β. Ελλάδας
Κλεάνθους 5 και Παπαναστασίου, τ.κ.54453
Τηλ./Φαξ 2310-943396
Email: info@lampsi.org Web: www.lampsi.org

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η Google για το παιδί


Mια νέα πρωτοβουλία, το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας, παρουσίασε η Google σε συνεργασία με έξι οργανισμούς που ασχολούνται με την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας.

Σκοπός του Κέντρου είναι να ενημερώσει τους γονείς, τους δασκάλους και τα παιδιά για την ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ. Παράλληλα θα προσφέρει συμβουλές και τεχνολογικά εργαλεία στους γονείς, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην ασφαλέστερη διαδικτυακή εμπειρία των παιδιών τους, να περιορίζουν την πρόσβασή τους σε ακατάλληλες ιστοσελίδες για την ηλικία τους και να τα προστατεύουν από ηλεκτρονικές απάτες, παρενοχλήσεις και ιούς.

Γι' αυτή την πρωτοβουλία, η Google συνεργάζεται με τον Συνήγορο του Παιδιού, το SafeLine, το Saferinternet.gr, το Μαζί για το Παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού και τη Unicef.

Τα βοηθητικά εργαλεία που προσφέρει το Κέντρο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσον αφορά τη διαχείριση της online εμπειρίας των παιδιών είναι τα εξής:

- Την ασφαλή αναζήτηση, στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και από το κινητό τους: έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο των διαδικτυακών τόπων που περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και προβλέπει την κατάργησή τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

- Οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τη ρύθμιση της ασφαλούς αναζήτησης με έναν κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας το σχετικό «κλείδωμα».

- Επίσης διατίθενται οδηγίες για τη χρήση του YouTube, οι οποίες περιγράφουν τον τύπο του περιεχομένου που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο.

- Μέσω του συστήματος αξιολόγησης περιεχομένου, παρέχεται στο χρήστη η επιλογή κατάλληλων επιπέδων προβολής περιεχομένου και κοινής χρήσης πληροφοριών, μέσω εφαρμογών που λαμβάνονται από το Android Market.
Το Κέντρο αποτελεί τμήμα μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Google και βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.google.gr/familysafety.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Στα… τυφλά και απροστάτευτα τα Ελληνόπουλα στο Διαδίκτυο


Χωρίς… πυξίδα εισέρχονται τα ελληνόπουλα για πλοήγηση στον άγνωστο και συχνά επικίνδυνο κόσμο του Διαδικτύου, όπως έδειξε πανευρωπαϊκή έρευνα του Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (http://www.saferinternet.org/). Την πορεία στα τυφλά που χαρακτηρίζει το… ελληνικό σερφάρισμα μαρτυρούν με τον πιο σκληρό τρόπο τα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία»: 150 έφηβοι απευθύνθηκαν στη Μονάδα τα τελευταία δύο χρόνια ζητώντας βοήθεια για απεξάρτηση από την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου!

Επιπλέον, το 2011 η τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 της Μονάδας –σημειωτέον προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους σχετικά με θέματα ασφάλειας του διαδικτύου- δέχθηκε περισσότερα από 1.500 κλήσεις με βασικό θέμα συμπεριφορές εξάρτησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε τουλάχιστον 250 περιπτώσεις εκ των συνολικών κλήσεων έγινε αμέσως παραπομπή για παρακολούθηση από τη Μονάδα.

Ψηφιακά αναλφάβητα τα ελληνόπουλα

Η έρευνα «EU Kids Online» παρουσιάστηκε -και στη χώρα μας- με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Όπως κατέδειξε, η χρήση του διαδικτύου, έτσι όπως την κάνουν τα περισσότερα παιδιά, ευνοεί τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Από τις 8 ψηφιακές δεξιότητες που συνδέονται με την κατανόηση, πλοήγηση, αξιολόγηση και ασφάλεια, τα παιδιά από 11-16 ετών στην Ελλάδα αγγίζουν μόλις το 3, 4 με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στο 4, 2.

Tα Ελληνόπουλα έχουν αναπτύξει τις μισές από τις δεξιότητες για τις οποίες ερωτήθηκαν. Γνωρίζουν να μπλοκάρουν μηνύματα από κάποιον άγνωστο, να αποθηκεύουν ιστοσελίδες, να αναζητούν πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να αλλάζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Μετεξεταστέα όμως μένουν στα «κεφάλαια» που αφορούν το μπλοκάρισμα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και μηνυμάτων spam, την αλλαγή ρυθμίσεων σε φίλτρα προστασίας, τη διαγραφή ιστορικού αναζήτησης και τη σύγκριση ιστοχώρων για να ελέγξουν την εγκυρότητα των πληροφοριών.

Χάσμα… επικοινωνίας παιδιών και γονιών

Έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών στην Ελλάδα διαπιστώνεται από τους ερευνητές με αφορμή τις σεξουαλικές αναζητήσεις των παιδιών –και- στο διαδίκτυο. Έτσι, τέσσερις στους δέκα Έλληνες γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους δεν έχουν δει σελίδες σεξουαλικού περιεχομένου κατά τις ιντερνετικές τους διαδρομές, και το 24% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Υπάρχει και ποσοστό 35% που δηλώνουν ότι αυτό έχει συμβεί και ότι το γνωρίζουν.

Σε σχέση με τον εκφοβισμό και την εξύβριση (bullying), συγκρίνοντας τα ποσοστά των γονιών ως προς το κατά πόσο πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν υποστεί διαδικτυακό bullying, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά άγνοιας (79%) μαζί με την Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Αναφορικά με τη λεγόμενη γονική διαμεσολάβηση (πρόκειται για το απτό ενδιαφέρον του γονιού και την έμπρακτη στήριξη του παιδιού κατά την ενασχόληση με το Διαδίκτυο) από την έρευνα προέκυψε ότι το 17% των Ελληνόπουλων θα ήθελαν οι γονείς τους να ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, ενώ το 70% των γονέων νιώθει ότι δεν κάνει αρκετά πράγματα σε σχέση με το παιδί του και το διαδίκτυο, γεγονός που τονίζει το χάσμα ανάμεσα στις γενεές.

Πιο εξαρτημένα τα ελληνόπουλα της περιφέρειας

Έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας ειδικά για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο στην χώρα μας έδειξε ότι οι έφηβοι από επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής. Επίσης, φαίνεται ότι τα κορίτσια κερδίζουν έδαφος σε σύγκριση με το αγόρια και στην… εξάρτηση από το Διαδίκτυο: σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2007, όπου τα αγόρια είχαν προβάδισμα όσον αφορά τις συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα υπάρχει εξίσωση των ποσοστών στα δύο φύλα.

Όσο για την αιτία που οδηγεί σε συμπεριφορά εθισμού, το αποτέλεσμα της μελέτης είναι σαφές: τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και τα online παιχνίδια. Δυο χρόνια νωρίτερα αναφερόταν μόνο μία αιτία, τα online παιχνίδια.

Το προφίλ των εξαρτημένων παιδιών

Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης είναι μαθητές με χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Επίσης, επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με την ψυχομετρία οι έφηβοι με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν τάσεις επιθετικότητας και παραβατικές συμπεριφορές, ενώ οι έφηβοι με την οριακή χρήση (στάδιο προ της «εξάρτησης», ωστόσο προβληματική χρήση) παρουσιάζουν τάσεις καταθλιπτικού συναισθήματος και άγχους.

Πηγή

Unicef: Πάνω από 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Συρία


Τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

"Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε, ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο βίαιος μήνας για τα παιδιά στη Συρία", δήλωσε η Μαρισί Μερκάδο, εκπρόσωπος της Unicef σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Η Μερκάδο τόνισε ότι τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στους δέκα και πλέον μήνες της εξέγερσης και ότι τουλάχιστον 400 παιδιά τέθηκαν υπό κράτηση την ίδια περίοδο. "Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παιδιά έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, έχουν βασανιστεί και υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της κράτησής τους", δήλωσε η Μερκάδο. Η Unicef εκφράζει ανησυχίες κυρίως για την κατάσταση στη Χομς.

"Τις τελευταίες ημέρες ο ανελέητος βομβαρδισμός από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικιών της Χομς προκαλεί νέα δεινά στα παιδιά", τόνισε η εκπρόσωπος της Unicef. Σύμφωνα με τη Μερκάδο, η Unicef δεν έχει πρόσβαση στην πόλη αυτή και δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων. "Ομως, υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες, κυρίως από ξένα ΜΜΕ που βρίσκονται στη Χομς, ότι παιδιά πέφτουν θύματα της βίας", υπογράμμισε η Μερκάδο. "Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και ένα ακόμα παιδί νεκρό είναι ήδη πάρα πολύ", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Unicef Αντονι Λέικ. "Καλούμε τις συριακές αρχές να μάς επιτρέψουν να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι τραυματίες πρέπει να έχουν άμεση και άνευ όρων πρόσβαση σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες", πρόσθεσε η Μερκάδο.

Πηγή