Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Παιδιά σε απεργία πείνας για καλύτερες συνθήκες ζωής

Σε απεργία πείνας προχώρησαν παιδιά – πρόσφυγες που φιλοξενούνται επί 6 μήνες στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, με βασικά τους αιτήματα την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την καταβολή ενός στοιχειώδους επιδόματος που δικαιούνται. Σε συνομιλία του TVXS με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Κωστή Αλυσανδράκη, ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά σταμάτησαν την απεργία, σήμερα Παρασκευή, χωρίς, ωστόσο, να έχουν επιλυθεί και τα προβλήματά τους.
Το βασικό τους πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην έλλειψη αξιοπρεπούς στέγης ή τροφής. Ζητούν έναν δάσκαλο να τους μαθαίνει ελληνικά, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν στοιχειωδώς με το περιβάλλον τους, αλλά και να διαθέτουν κάποια ελάχιστα εφόδια όταν θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν το Κέντρο.
Επιπλέον, ζητούν να λάβουν ένα βασικό επίδομα που δικαιούνται – περίπου 2 ευρώ την ημέρα – για να έχουν κάποια ελάχιστα χρήματα για τα έξοδά τους όταν βγαίνουν από το Κέντρο.
Τα περίπου 35 παιδιά από το Αφγανιστάν, ηλικίας 16 έως 20 ετών, όπως είπαν και στον κ. Αλυσανδράκη, ο οποίος με κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, έφυγαν από τη χώρα τους επειδή διέτρεχαν κίνδυνο για τη ζωή τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι ασυνόδευτα και βρίσκονται εν αναμονή απάντησης σε αιτήσεις ασύλου.
Κρίνοντας από την μέχρι τώρα πρακτική, ελάχιστες αιτήσεις γίνονται αποδεκτές. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ για το μέλλον των παιδιών μετά από μια ενδεχόμενη απόρριψη της αίτησης ασύλου τους, ο διευθυντής του Κέντρου απάντησε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα βρεθούν στο δρόμο». Η νομοθεσία, ωστόσο, προβλέπει ότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επαναπατρισμός των προσφύγων.
Ο κ. Αλυσανδράκης επισκέφτηκε το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας την Τρίτη, όταν και ενημερώθηκε ότι από το βράδυ της Δευτέρας τα παιδιά είχαν αρνηθεί να πάρουν την τροφή τους. Με σπαστά ελληνικά και αγγλικά, τα παιδιά περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και το τι προσπαθούν να πετύχουν με την κινητοποίησή τους.
Κάτι για το οποίο τα παιδιά δεν παραπονέθηκαν, αλλά μας επεσήμανε ο κ. Αλυσανδράκης, είναι ο περιορισμένος χώρος στον οποίο φιλοξενούνται. Επιπλέον, υπήρχαν ανάγκες επισκευής του κτιρίου, καθώς σε ένα από τα δωμάτια είχε καταρρεύσει μέρος του ταβανιού.
Σήμερα, ο συνεργάτης του κ. Αλυσανδράκη επισκέφτηκε εκ νέου το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας και διαπίστωσε ότι τα παιδιά δεν αρνούνται πλέον να φάνε. «Δεν είναι και τόσο εύκολο να κρατήσουν μια τόσο προχωρημένη μορφή πάλης παιδιά 16-18 χρονών», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Το «Κέντρο Κρατικής Μέριμνας» είναι μια υπηρεσία υπό το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, όπου τα παιδιά που φιλοξενούνται προέρχονται από διάφορα κέντρα προσφύγων ή ακόμα και από Εισαγγελίες Ανηλίκων.
Το μεσημέρι της Παρασκευής – ώρα περίπου 14:15 το μεσημέρι – το TVXS επικοινώνησε με το Κέντρο και προσπάθησε να μιλήσει με οποιονδήποτε υπεύθυνο για τα παιδιά. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε κανείς και ότι θα μπορούσαμε να τους βρούμε πάλι από Δευτέρα!

Φωτογραφία:
http://patras.indymedia.org

ΠΗΓΗ: http://www.tvxs.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου