Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Το πρώτο σπίτι για τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά

Το πρώτο σπίτι για τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά εγκαινιάστηκε χθες στο Μαρούσι δωρεάς της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου. Ο ξενώνας φέρει την ονομασία SOS ΕΛΙΖΑ και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του σωματείου ΕΛΙΖΑ, εταιρίας κατά της κακοποίησης του παιδιού και των Παιδικών χωριών SOS.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ανάφερε: «Η πράξη αυτή είναι απόδειξη ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι σκέφτονται τον συνάνθρωπό τους. Όλοι μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, οφείλουμε να αγκαλιάζουμε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες, όπως αυτή του σωματείου ΕΛΙΖΑ και των Παιδικών Χωριών SOS, να αγκαλιάζουμε τα παραμελημένα παιδιά που μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να πέρασαν δύσκολες στιγμές, αλλά δεν είναι μόνα τους.»
Ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS καθηγητής κ. Κων/νος Σέκερης τόνισε πως «σήμερα είναι μια μέρα χαράς και αγάπης, καθώς ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα, χάρη στην προσπάθεια κάποιων ανθρώπων. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε και φτιάξαμε αυτό το ξενώνα, χάρη στην πολύτιμη δωρεά της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου, προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση στα προβλήματα των παιδιών που από τη γέννησή τους, έρχονται αντιμέτωπα με την κακοποίηση και την παραμέληση».
Η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ κ. Μαρίνα Καρέλλα αναφέρθηκε στην ιστορία της μικρής Ελίζας, από την οποία πήρε το όνομά της ο ξενώνας:«Η Ελίζα ήταν ένα κοριτσάκι 6 ετών στη Νέα Υόρκη του 1992, του οποίου είχαμε αναλάβει τις σπουδές. Το παιδί ζούσε με τον πατέρα του γιατί είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια από την μητέρα του, η οποία ήταν εξαρτημένη από τα ναρκωτικά. Όλα ήταν θαυμάσια ως την μέρα που ξαφνικά ο πατέρας της Ελίζας πέθανε. Οι αρχές και οι κοινωνικοί λειτουργοί θεώρησαν ότι η μητέρα ήταν πια ικανή για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού της. Παλέψαμε όσο μπορούσαμε μέσα σε νομικούς λαβύρινθους για να κρατήσουμε την Ελίζα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ένα χρόνο μετά, η Ελίζα βρέθηκε δολοφονημένη από την μητέρα της και τον εραστή της. Από τότε η Ελίζα είναι πάντα στο νου μας και πιστεύω ότι μας άνοιξε το δρόμο για να κάνουμε ότι κάνουμε σήμερα.» Γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα παραμελούνται και κακοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από 7.500 παιδιά κάτω των πέντε ετών, η πρώτη προτεραιότητα που τέθηκε ήταν η ίδρυση ενός Πρότυπου Ξενώνα Θεραπείας και Αποκατάστασης παραμελημένων και κακοποιημένων βρεφών και νηπίων. Το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, χάρη στη γενναιοδωρία πολλών μικρών και μεγάλων δωρητών και στη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο Σωματείο ΕΛΙΖΑ και στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Σημαντική ενίσχυση προήλθε από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Η μεγάλη δωρεά όμως της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου, ενός οικήματος στο Μαρούσι, για το σκοπό αυτό, ήταν αυτό που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, επέτρεψε την άμεση δημιουργία και λειτουργία του Ξενώνα SOS ΕΛΙΖΑ, σήμερα, όχι αύριο. Ο τόσο απαραίτητος αυτός Ξενώνας, είναι αποτέλεσμα εκτενούς επιστημονικής μελέτης και η λειτουργία του, που ξεκίνησε ήδη, είναι κοινή ευθύνη των δύο σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου