Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η τηλεόραση αυξάνει την επιθετικότητα των παιδιών


Ακόμα μια έρευνα αποκαλύπτει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με την παιδική επιθετικότητα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine’, ανακάλυψε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης από μικρά παιδιά ή η έμμεση έκθεση σε αυτήν συνδέεται με αυξημένη επιθετικότητα.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η κατάθλιψη της μητέρας, και η μη ασφαλής γειτονιά φάνηκε πως για κάθε ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης από τα παιδιά, άμεσα, η επιθετικότητα αύξανε κατά 0,16 σε μια κλίμακα από το 0 έως το 30. Όταν υπήρχε τηλεόραση στο σπίτι ο αριθμός έφτανε στο 0,09, δήλωσε η ερευνήτρια Jennifer Manganello, του πανεπιστημίου Albany της Νέας Υόρκης.

Όπως δήλωσε, αν και η αύξηση μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες, η τηλεόραση φαινόταν ο πιο πιθανός παράγοντας που οδηγούσε στην αύξηση των επιθετικών συμπεριφορών.

Η Manganello και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία 3,128 παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1998 και του 2000. Ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν και οι μητέρες τους όταν γέννησαν και όταν τα παιδιά τους έγιναν 1 και 3 ετών.

Επειδή πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός παιδιού, οι ερευνητές προσπάθησαν να ελέγξουν όσους περισσότερους μπορούσαν, περιλαμβανομένων της υγείας της μητέρας και της κατάθλιψης, της μητρικής διαπαιδαγώγησης και συμπεριφοράς, της εμπειρία της μητέρας με τη βία, της ασφάλειας της γειτονιάς και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κακοποιημένα παιδιά που ζούσαν σε ανασφαλές περιβάλλον ή είχαν μητέρα που έπασχε από κατάθλιψη ή στρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετικές συμπεριφορές.

Έχοντας λάβει υπόψη αυτούς και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης είτε άμεσα είτε έμμεσα είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στην επιθετική συμπεριφορά των παιδιών.

Το μήνυμα που προκύπτει, δήλωσε η ερευνήτρια, είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να σκέφτονται πόση τηλεόραση παρακολουθούν οι ίδιοι αλλά και το συνολικό περιβάλλον παρόμοιων μέσων που βρίσκονται στο σπίτι.

‘Οταν ένα παιδί παρακολουθεί τηλεόραση, που είναι παθητική συμπεριφορά, δεν έχει την ευκαιρία να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και ενδεχομένως έχει μειωμένη επαφή με τους συνομηλίκους του.

Πηγές: ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine’.

Αναδημοσίευση από: www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου