Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Αφγανιστάν: Το πιο επικίνδυνο μέρος για να γεννηθεί ένα παιδί


Η ετησία έκθεση της UNICEF με τίτλο “Η κατάσταση των παιδιών στον κόσμο” ανέφερε ότι το Αφγανιστάν αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να γεννηθεί ένα παιδί.

Αναμφισβήτητα οι επί οχτώ χρόνια συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν μετατρέψει τη χώρα ως τη πιο επικίνδυνη στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο, με 275 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις ενώ παράλληλα το 70 τοις εκατό του πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο Daniel Toole, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι “ χωρίς αμφιβολία το Αφγανιστάν σήμερα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να γεννηθεί ένα παιδί”.

Όσο η παρουσία των Ταλιμπάν γίνεται όλο και πιο έντονη σε όλη τη χώρα, το αίσθημα ασφάλειας συνεχώς εξαλείφεται, ανέφερε ο Daniel Toole.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να δυσχεραίνεται η πραγματοποίηση εκστρατειών ζωτικής σημασίας για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς.

Ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF πρόσθεσε ότι ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα των κοριτσιών, διαρκώς μειώνεται.

Μέσα στο περασμένο έτος έχουν καταστραφεί από τους Ταλιμπάν 317 σχολεία και έχουν σκοτωθεί 124 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Toole.

Από την άλλη μεριά, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, η έκθεση επισημαίνει ότι οι χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού εμφανίζουν σαφή βελτίωση, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Σερβίας και της Σιέρα Λεόνε.

Η Ann Veneman, διευθύντρια της UNICEF, μίλησε στην Νέα Υόρκη σχετικά με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ένα σύμφωνο για την προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από 20 χρόνια.

Ανέφερε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επικυρώσει το Σύμφωνο, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σομαλία είναι τα μόνα κράτη του κόσμου που δεν συμμετέχουν σ’ αυτό.

Γεωργία Μουριάδου

ΠΗΓΗ: www.tritiopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου