Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Η σωτηρία ήρθε από τη Σωτηρία

H μικρή Γεωργία - Σωτηρία, 3 χρόνων σήμερα, είναι το πρώτο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, μωρό - δότης, που «θεράπευσε» το αδελφάκι της από την ιδιαίτερα επικίνδυνη πάθηση της «χρόνιας κοκκιοματώδους νόσου».

Είναι το παιδί που ήρθε στη ζωή τον Ιούλιο του 2006 «κατά παραγγελία» ως ιστοσυμβατός δότης, καταρχήν για να είναι το ίδιο υγιές, απαλλαγμένο από το συγκεκριμένο κληρονομικό νόσημα, αλλά και για να σώσει -με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, που πάρθηκαν από τον ομφαλοπλακούντα- τον ευάλωτο στις λοιμώξεις αδελφό της. O μικρός έπασχε από το σπάνιο νόσημα, που έκανε τον οργανισμό του ιδιαίτερα ευάλωτο σε λοιμώξεις και κινδύνευε ανά πάσα στιγμή η ζωή του (ο χρόνος ζωής για παιδιά με κοκκιοματώδη νόσο είναι 10 το πολύ 15 χρόνια και αυτό με ειδική θεραπευτική αγωγή).

Σήμερα ο μικρός Βασίλης έχει θεραπευτεί από την επικίνδυνη πάθηση, μάλιστα γνωρίζει, παρόλο που είναι μόνο 6 χρόνων, από τις αφηγήσεις των γονιών του σαν παραμύθι ότι η μικρή του αδελφή του έσωσε τη ζωή!

Για πρώτη φορά η οικογένεια του Σωκράτη Kαλαμαρά από τη Σπάρτη μιλά στο «Έθνος της Κυριακής» για το «θαύμα» που συντελέστηκε με τη βοήθεια της επιστήμης και άλλαξε τη ζωή της.

Μια ξεχωριστή σχέση
«Πετύχαμε το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα, ένα πραγματικό θαύμα και είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και στους επιστήμονες που σώθηκε το παιδί μας», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» η μάνα των παιδιών Πολυξένη Kαλαμαρά.

«Τη βαφτίσαμε Γεωργία, αλλά και Σωτηρία, γιατί με τον ερχομό της στον κόσμο έσωσε και τον Βασίλη. Εκτός από αδελφάκια, τα ενώνει και αυτή η ξεχωριστή σχέση, η συναρπαστική ιστορία τους, μ’ ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, έτσι που, και τα δύο μαζί, έφεραν τη χαρά και την ευτυχία στην οικογένεια».

«Τελικά, το παιδί που κινδύνευε -και γι’ αυτό ήμασταν απελπισμένοι- όχι μόνο δεν το χάσαμε, αλλά αποκτήσαμε ένα υγιέστατο δεύτερο παιδί και συγχρόνως σώσαμε και το πρώτο», μας λέει ο πατέρας τους Σωκράτης Kαλαμαράς.

«Μας πήρε χρόνο να συνειδητοποιήσουμε και να εμπεδώσουμε τη μεγάλη αλλαγή που έγινε στη ζωή μας, οι γιατροί παρακολουθούν το παιδί που είναι πλέον καλά, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν θέλαμε από την αρχή να μιλήσουμε δημόσια γι’ αυτό. Και αν το κάνουμε τώρα, είναι επειδή θέλουμε και άλλοι γονείς που έχουν τέτοια προβλήματα να μην απελπίζονται, γιατί η επιστήμη και μάλιστα στη χώρα μας, κάνει θαύματα!

Γύρω στο 2005 ήμασταν γεμάτοι άγχος, είχαμε πιστέψει ότι θα χάναμε το παιδί, αλλά αποφασίσαμε να κινήσουμε γη και ουρανό να ανατρέψουμε αυτή τη δυσμενή, τότε, προοπτική.

H λύση ήταν να βρεθεί ιστοσυμβατός δότης, για να γίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. H αναζήτηση ήταν μια κοπιαστική και αγωνιώδης προσπάθεια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή μας είπαν ότι στην Αγγλία, αν πάμε, ίσως βρίσκαμε ευκολότερα δότη.

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία να κάνουμε τα χαρτιά για να πάμε στο εξωτερικό. Για καλή μας τύχη, συναντήσαμε τον παιδίατρο-αιματολόγο, διευθυντή της "Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών" στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" Στέλιο Γραφάκο, που είναι και συμπατριώτης μας.

Ήταν εκείνος που μας έδωσε την ιδέα να δοκιμάσουμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει, αλλά μας διαβεβαίωσε ότι είναι εφικτό και μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Βοήθησαν πολλοί γιατροί, είναι ένας μακρύς κατάλογος των ανθρώπων που μας συμπαραστάθηκαν από τότε που ο Βασίλης ήταν 1,5 χρόνων, όταν έγινε η διάγνωση, ώσπου να φτάσουμε στη μεταμόσχευση όταν πλέον ήταν 3 χρόνων.

Τη σωστή διάγνωση έκανε η παιδίατρος Θεώνη Πετροπούλου και στη διαδικασία για το δύσκολο εγχείρημα, που έσωσε τον Βασίλη, συνεργάστηκαν ο καθηγητής γενετικής Κώστας Πάγκαλος, η γενετίστρια Γεωργία Kόκκαλη, ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος, ο επιμελητής από τη "Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών" του "Αγία Σοφία" Ευγένιος Γουσέτης κ. ά., που δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Καλλιέργεια κυττάρων και επιλογή υγιών

Το ζευγάρι από τη Σπάρτη υποβλήθηκε στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η διάγνωση έγινε σε ένα βλαστομερίδιο (κύτταρο) που λήφθηκε με βιοψία από το κάθε γονιμοποιημένο ωάριο», μας εξηγεί η εμβρυολόγος Γεωργία Kόκκαλη. «Στη συνέχεια τα έμβρυα καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο μέχρι το στάδιο των βλαστοκύστεων, δηλαδή στη φάση διαίρεσης που φτάνουμε στα 200 με 250 κύτταρα και από αυτά γίνεται η επιλογή των απολύτως υγιών κυττάρων για εμφύτευση στη μήτρα.

Μέχρι σήμερα, έχουμε εφαρμόσει τη βιοψία εμβρύων ή βλαστοκύστεων για την προεμφυτευτική διάγνωση και την ανάλυση ιστοσυμβατότητας σε οικογένειες με μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αναιμία Fanconi, σύνδρομο φυλοσύνδετου Bruton κ.ά.

Εφαρμογές έχουμε και στη λευχαιμία, ήδη με τον έλεγχο ιστοσυμβατότητας των εμβρύων στο προεμφυτευτικό στάδιο ανάπτυξης, έχουμε βοηθήσει οικογένειες που έχουν ένα πάσχον παιδί, που νοσεί με λευχαιμία», καταλήγει η κ. Kόκκαλη.

ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Κυοφορούν άλλες έντεκα γυναίκες

«Θεραπεία του πάσχοντος παιδιού μετά από επιτυχή μεταμόσχευση πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων ήδη έχουμε σε δύο οικογένειες, στη Σπάρτη και στην Αθήνα, ενώ αναμένεται σύντομα η μεταμόσχευση για την τρίτη οικογένεια, με το ίδιο νόσημα», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο γυναικολόγος, διευθυντής του κέντρου ανθρώπινης αναπαραγωγής, κλινική «Γένεσις Αθηνών» δρ Κώστας Πάντος.

«Παράλληλα στην κλινική μας έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση και η ανάλυση ιστοσυμβατότητας σε 11 ακόμη γυναίκες για αντιμετώπιση και άλλων νοσημάτων, οι οποίες κυοφορούν υγιή και ιστοσυμβατά με τα άρρωστα αδελφάκια τους, έμβρυα. Mετά την εφαρμογή της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης με έλεγχο ιστοσυμβατότητας», καταλήγει ο κ. Πάντος, «το ποσοστό επίτευξης κυήσεως άγγιξε το 75%».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ καλό.Είμαι ευτυχής που βοηθήσαμε να
    μπόρουν να θεραπεύτουν πολλές ασθένειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή