Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Κακοποιείται το 2% των παιδιών


Μεγάλη καμπάνια για τη δημιουργία εθνικού δικτύου για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ξεκινά σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης με το σύνθημα «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα».
Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ θα καλούν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ , μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν στις ιδρυτικές συνεδριάσεις του δικτύου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια έχει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ).
Κάθε 10.000 γεννήσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ), για κάθε 10.000 γεννήσεις τον χρόνο κακοποιείται το 1% με 2% των παιδιών ηλικίας μέχρι 3 ετών, ενώ ετησίως 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν θύματα κακοποίησης από την οικογένεια ή τους συγγενείς τους.
Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 2008 υπήρξαν 28.000 περιστατικά παιδικής κακοποίησης, εκ των οποίων τα 2.800 παιδιά ήταν μικρότερα των 5 ετών και τα 2.240 απέκτησαν κάποια μορφή αναπηρίας. Όπως ανακοινώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΚΕΣΑΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η Unicef υπολόγισε το 2006 ότι κάθε χρόνο 45.000 παιδιά στην Ελλάδα πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Β.ΦΩΤ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου