Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Τα παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν σύμφωνα με την UNICEF


Χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες της Υεμένης και πολλά υποφέρουν από έλλειψη νερού και από υποσιτισμό, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.
Σύμφωνα με το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά, πάνω από 300.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 60% παιδιά, αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων στη βόρεια Υεμένη τα τελευταία χρόνια. Στη νότια Υεμένη, 2.000 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή αλ-Χότα.
«Παιδιά έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις και συνεχίζουν να κινδυνεύουν από οβίδες, νάρκες και άλλο πολεμικό υλικό που δεν έχει εκραγεί», δήλωσε ο Γκεερτ Καπελέρε, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη.
«Τα σχολεία που μόλις άνοιξαν δε λειτουργούν κανονικά γιατί τα σχολικά κτίρια φιλοξενούν εκτοπισμένους», πρόσθεσε.
Στη βόρεια Υεμένη μαίνεται ο εμφύλιος με τους σιίτες αντάρτες από το 2004. Δημοσιογραφική έκθεση αναφέρει ότι το 8% των εκτοπισμένων οικογενειών είχαν ένα παιδί που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις αυτές. Επίσης το 21% των παιδιών ανέφερε ότι έχει δει κάποιον να τραυματίζεται και το 7% κάποιον να σκοτώνεται.
Αύξηση παρουσιάζουν και οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στην Αλ-Κάιντα και στις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς η οργάνωση πραγματοποιεί όλο και περισσότερες επιθέσεις εναντίον διεθνών και εγχωρίων στόχων.
«Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συγκρούσεις πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών. Το να θέσουμε τα παιδιά στο κέντρο της ατζέντας για την ανάπτυξη ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για τη δημιουργία ενός ειρηνικού περιβάλλοντος», τόνισε ο Καπελέρε.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου