Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ηράκλειο Κρήτης - Πρόγραμμα προσέγγισης των παιδιών του δρόμου


«Διείσδυση» στον κόσμο των δεκάδων περιθωριοποιημένων παιδιών, που περιφέρονται καθημερινά στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, είτε επαιτώντας, είτε πουλώντας χαρτομάντιλα και μπρελόκ, επιχειρεί τους τελευταίους έξι μήνες μία ομάδα εθελοντών, μέσω του προγράμματος «Street work» (δουλειά στον δρόμο), που υποστηρίζεται από την «Όαση του Παιδιού».
Πρόκειται για τη σημαντικότερη πρωτοβουλία που έχει ληφθεί σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με το σοβαρότατο πρόβλημα «των παιδιών του δρόμου», καθώς αφενός γίνεται καταγραφή της κάθε περίπτωσης χωριστά, αφετέρου οι εθελοντές μέσω του παιδιού προσπαθούν να προσεγγίσουν τους γονείς, ώστε η παρέμβασή τους να είναι ουσιαστική.

Tην ομάδα αποτελούν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού με επικεφαλής την ψυχολόγο Ευεποίνα Παντελέρη, οι οποίοι από τον Ιανουάριο, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος, μέχρι και σήμερα έχουν έρθει σε επαφή με περίπου 65 παιδιά του δρόμου.

Oπως τονίζει η ψυχολόγος, τα περισσότερα παιδιά είναι από την Αλβανία. Υπάρχουν, επίσης, παιδιά Ρομ και λιγότερα από την Ανατολική Θράκη, ενώ τελευταία έχουν εμφανιστεί κάποια και από τη Ρουμανία.

H εργασία, όπως λέει, είναι μεγάλη δέσμευση γι’ αυτά τα παιδιά. «Θα προτιμήσουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί σου σε κάποιο διάλειμμα. Συχνά θα ακούσεις να λένε: να βγάλω πρώτα πέντε ευρώ ή ένα ευρώ και θα έρθω. H εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δύσκολο να τα προσεγγίσεις. Χρειάζεται ωστόσο χρόνος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και κυρίως να σε οδηγήσουν στους γονείς. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μας», λέει η κ. Παντελέρη.

Oπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα δόντια τους.

«Tώρα γίνεται μια κίνηση με τη Nομαρχία, ώστε να διαθέσει το βαν και να γίνει ένας πρώτος έλεγχος των δοντιών των παιδιών. Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι ένα παιδάκι αντιμετώπιζε οφθαλμολογικό πρόβλημα. Tο πήγαμε στο Bενιζέλειο για να το βοηθήσουμε. H μητέρα του για να μας ευχαριστήσει μας κάλεσε για καφέ στο σπίτι τους. Aυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι δημιουργείται μια σχέση. Tα παιδιά του δρόμου μπορεί να φαίνονται πιο άγρια και ατίθασα, είναι όμως παιδιά. Kαι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», λέει η ψυχολόγος του «Street work».

EY. KAPEKΛAKH
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου