Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Πάρτε μέτρα εγκαίρως...


Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξενοιασιάς και χαλάρωσης για παιδιά και γονείς. Τώρα που πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά μέτρα προφύλαξης που θα μας απαλλάξουν από ορισμένα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά μας. Ας χαρούμε τις διακοπές μας όσο περισσότερο γίνεται, αφού προηγουμένως έχουμε θωρακίσει τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας με τα απαραίτητα προληπτικά μέσα.
*Οξεία γαστρεντερίτιδα

Ενα από τα συχνά προβλήματα του καλοκαιριού, που μερικές φορές τερματίζει άδοξα τις διακοπές μας, είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα. Στην κλινική εικόνα μπορεί να συνυπάρχουν κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις, εμετοί, πυρετός, ανορεξία, αδυναμία. Συνήθως η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι 5-7 ημέρες.

Η μετάδοση γίνεται από ανθρώπους που πάσχουν ή είναι φορείς, από μολυσμένες τροφές, μολυσμένο νερό ή από κατοικίδια ζώα.

Προφύλαξη

Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών αποτελεί το σπουδαιότερο μέτρο προφύλαξης.

* Τα παιδιά πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια μετά το παιχνίδι, μετά την αφόδευση ή την ούρηση και πριν από το φαγητό.

* Μητέρες, πλένετε καλά τα χέρια πριν από το μαγείρεμα, πριν από το τάισμα και μετά το άλλαγμα των παιδιών.

* Καλό πλύσιμο φρούτων - λαχανικών. Ψήνετε και βράζετε καλά το κοτόπουλο, το κρέας, τα αβγά.

* Καταναλώνετε γρήγορα τα φαγητά μετά το μαγείρεμα ή βάζετέ τα αμέσως στο ψυγείο.

* Μην παίρνετε στο ταξίδι τρόφιμα που μπορεί να αλλοιωθούν.

* Οταν τρώτε έξω, προτιμήστε μαγειρεμένο φαγητό. Το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό κρύβει κινδύνους.

Αντιμετώπιση

* Εχετε πάντα στο σπίτι ή στο ταξίδι Almora. Ενα φακελάκι διαλυμένο σε 250 κ.εκ. νερού προσφέρει ηλεκτρολύτες και ενέργεια. Αν οι κενώσεις είναι πολλές και μεγάλες, δώστε λίγο από το διάλυμα αυτό (μέχρι και 100 κ.ε. διαλύματος για κάθε κιλό βάρους σώματος του παιδιού σε 6 ώρες).

* Μετά τις πρώτες 6 ώρες ενυδάτωσης χορηγήστε τροφή (κοτόπουλο, ρύζι, ζελέ, γιαούρτι, γάλα σχετικά αραιωμένο), Almora και νερό.

*Εάν το παιδί είναι κάτω του ενός έτους, χορηγήστε Almora και στη συνέχεια γάλα αραιωμένο ή μητρικό, εάν το παιδί θηλάζει. Πρέπει όμως η κατάσταση να εκτιμηθεί από γιατρό, γιατί τα βρέφη αφυδατώνονται πιο εύκολα απ' ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά.

*Εάν συνυπάρχουν εμετοί, χορηγήστε Almora, ένα κουταλάκι κάθε 1-2 λεπτά. Εάν οι εμετοί συνεχίζονται ή το παιδί αρνείται λήψη υγρών, πρέπει να καλέσετε γιατρό.

*Δεν δίνουμε ποτέ αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Σε λίγες επιλεγμένες περιπτώσεις θα χρειαστούν αντιβιοτικά.

Αν η γενική κατάσταση του παιδιού δεν είναι καλή (βυθιότης, αδυναμία), αν τα ούρα του έχουν ελαττωθεί σημαντικά ή αν η διάρροια επιμένει (πολλές, μεγάλες κενώσεις), καλέστε γιατρό.

*Ηλιακή ακτινοβολία

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη Γη, λόγω της μείωσης του όζοντος της στρατόσφαιρας (η τρύπα του όζοντος, όπως λέμε).

Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος και γήρανσή του. Η συχνότητα καρκίνου του δέρματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του όζοντος, αλλά και του τρόπου ζωής (μεγάλο μέρος του σώματος ακάλυπτο από ενδύματα, προτίμηση ηλιοκαμένου δέρματος). Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε ανοιχτόχρωμα παιδιά που έχουν πολλές μαύρες ελιές στο δέρμα.

*Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες (11.00 - 15.00).

*Κατάλληλη ενδυμασία (μπλούζα με μακρύ μανίκι, καπέλο).

*Χρήση αντηλιακών φίλτρων με δείκτη προστασίας πάνω από 15. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο. Τα αντηλιακά δεν συνιστώνται σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

*Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά, αρχίζοντας από λίγα λεπτά.

*Η συννεφιασμένη καλοκαιρινή ημέρα δεν πρέπει να μας ξεγελά. Οι υπεριώδεις ακτίνες εξακολουθούν να φτάνουν στη Γη κατά 80%.

*Η ηλιοπροφύλαξη δεν ισχύει μόνο για την παραλία, αλλά σε οποιονδήποτε ακάλυπτο χώρο βρίσκεται το παιδί.

*Η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει επίσης τα μάτια. Η χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου για την υπεριώδη ακτινοβολία τα προστατεύει.

*Ατυχήματα

Η συχνότητα των ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες. Τροχαία ατυχήματα (αυτοκίνητα - μηχανάκια), πτώσεις, θαλάσσια ατυχήματα, πνιγμοί και χρήση οινοπνεύματος είναι σε ημερήσια διάταξη. Οι ζώνες ασφαλείας, η σωστή οδική συμπεριφορά, η αποφυγή θαλάσσιων μηχανών κοντά σε λουόμενους, τα μαθήματα κολύμβησης, η συνεχής παρουσία των γονιών κοντά στα παιδιά όταν βρίσκονται στη θάλασσα, μπορούν να σώσουν ζωές.

*Τσιμπήματα εντόμων

Οι ζεστές ώρες της ημέρας, η κίνηση, τα ζωηρά χρώματα, ο ιδρώτας, τα διάφορα αρώματα προσελκύουν έντομα (κυρίως μέλισσες - σφήκες) και σε κάποιους ενηλίκους ή παιδιά με ευαισθησία στα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατο πρόβλημα αλλεργίας (αναφυλαξία).

Ατομα που γνωρίζουν αυτή την ευαισθησία τους θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης υποδόρια ή έστω κορτιζόνη. Υστερα από κάποιο τσίμπημα θα πρέπει να επισκέπτονται γιατρό και να βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΓΛΥΝΟΣ, παιδίατρος

Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου