Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Πού σερφάρει το παιδί σας;


Του Κώστα Δεληγιάννη

Αν θέλετε να είστε σίγουροι πως ο γιος ή η κόρη σας αποφεύγει τις κακοτοπιές που κατακλύζουν τον παγκόσμιο ιστό, μήπως η πιο δραστική λύση θα ήταν να γνωρίζετε εσείς με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει όταν «σερφάρει»; Αυτό υποστηρίζει μία νέα γενιά από ιντερνετικές εφαρμογές, οι οποίες προσφέρουν σε κάθε γονέα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας η οποία, όπως διαφημίζουν, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στις εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις online δραστηριότητες των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η SafetyWeb, η SocialShield και η MyChild δίνουν τη δυνατότητα... κατασκοπείας της ιντερνετικής συμπεριφοράς κάθε ανηλίκου σε καθημερινή βάση, ώστε να πληροφορούν τους κηδεμόνες τους για οτιδήποτε επιλήψιμο. Έτσι, έναντι μιας ετήσιας συνδρομής η οποία δεν ξεπερνάει τα 100 δολάρια, δεσμεύονται να παρακολουθούν για λογαριασμό του γονέα και να τον ενημερώνουν για τους «φίλους» με τους οποίους συνομιλεί το παιδί στα διάφορα social group, τις πληροφορίες τις οποίες ανταλλάσσει με αυτούς και τα βίντεο ή τις φωτογραφίες που αυτό «ανεβάζει» στο Διαδίκτυο.
Παρ’ όλο που οι εν λόγω εφαρμογές μετρούν λίγους μόλις μήνες «ζωής», γνωρίζουν τέτοια δημοφιλία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που η SafetyWeb, για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων. Άλλωστε, όλες είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση: η μόνη προϋπόθεση είναι ο χρήστης να εισαγάγει το email του παιδιού του στην ιστοσελίδα της εταιρείας που θα επιλέξει και να επικυρώσει μέσω των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας τη δική του ταυτότητα.
Τότε, κάθε μία από τις παραπάνω υπηρεσίες θα αναλάβει να ψάξει σε όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ή site όπως το YouTube για το αν ο ανήλικος διαθέτει σε αυτές κάποιο προφίλ, συλλέγοντας κάθε δεδομένο που σχετίζεται με αυτό. Βέβαια, οι υπηρεσίες περιορίζονται στα στοιχεία που είναι ορατά σε όλους τους χρήστες, ώστε να μην αντιμετωπίζουν κάποιο νομικό κώλυμα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αναλύουν τις σχετικές πληροφορίες και να ειδοποιούν τον γονέα στην περίπτωση που εντοπίσουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγμα ότι ο ανήλικος ανταλλάσσει μηνύματα στα οποία περιέχονται οι λέξεις «φόνος» και «αυτοκτονία» ή ότι κάποιος «φίλος» του έχει ασυνήθιστα μεγαλύτερη ηλικία.
Αντίλογος
Η αλήθεια είναι πως δεν λείπουν οι κίνδυνοι για τους εφήβους από τη χρήση του Ιντερνετ γενικότερα: εξάλλου, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, έξι στους δέκα ανηλίκους αποκαλύπτουν τα πλήρη προσωπικά τους στοιχεία μέσα από το Διαδίκτυο. Γι’ αυτό και οι παραπάνω εφαρμογές «γονεϊκής επιτήρησης» έχουν την υποστήριξη του Εθνικού Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που στις ΗΠΑ ξεπερνάει τα 5 εκατ. μέλη.
Όπως πάντως σημειώνουν κάποιοι αναλυτές, το πρόβλημα αυτών των εφαρμογών είναι ότι «ουσιαστικά βασίζονται σε έναν εντελώς λανθασμένο τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, σύμφωνα με τον οποίο η προστασία των ανηλίκων πρέπει να επιτευχθεί ακόμη και με την καταστρατήγηση κάθε είδους ιδιωτικότητάς τους», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Nοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Έλληνας ειδικός, η λογική της άνευ ορίων επιτήρησης ουσιαστικά αυξάνει την καχυποψία ανάμεσα στους ανηλίκους και τους γονείς – τη στιγμή που ο πατέρας ή η μητέρα θα πρέπει κανονικά να είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα μπορεί να προστρέξει το παιδί για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει. «Μία λογική, μάλιστα, που θα αποδειχθεί και αναποτελεσματική στην πράξη, αφού, όπως έχει αποδειχθεί με ανάλογες τεχνολογίες στο παρελθόν, αργά ή γρήγορα, ένας έφηβος θα βρει τρόπους να τις παρακάμπτει».
Απαραίτητα φίλτρο
Στον αντίποδα των υπηρεσιών που προσφέρουν η SafetyWeb και η SocialShield, ο επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας Εφηβικής Υγείας κ. Γ. Κορμάς, προτείνει τη χρήση των ειδικών προγραμμάτων που λειτουργούν σαν φίλτρα, μπλοκάροντας τα site τα οποία περιέχουν πορνογραφικό ή άλλο ακατάλληλο υλικό. «Έρευνες μάς έχουν δείξει πως τέτοιο υλικό μπορεί να επηρεάσει την κοινωνικότητα του ανήλικου ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το άλλο φύλο, επομένως τέτοια φίλτρα είναι απαραίτητα για τις ηλικίες του Δημοτικού», σημειώνει. Αλλωστε, ανάλογες ρυθμίσεις μπορεί να κάνει κάποιος ακόμη και μέσα από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή – ελέγχοντας όχι μόνο σε ποιες ιστοσελίδες θα έχει πρόσβαση το παιδί, αλλά και τις ώρες που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το PC...
«Θα πρέπει πάντως να έχουμε κατά νου πως καμία τεχνολογία δεν είναι πανάκεια», συμπληρώνει, «επομένως, το βάρος θα πρέπει να δίνεται στη σωστή διαπαιδαγώγηση και όχι στον έλεγχο». Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά θα πρέπει από μικρή ηλικία να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς «σερφαρίσματος», όπως το να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, και ότι ο υπολογιστής θα βρίσκεται αρχικά σε κοινή θέα και όχι στο παιδικό δωμάτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου