Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Φλόγα - 1 χρόνος που μετρά αποτελέσματα


Πρόγραμμα Κατ' Οίκον Νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο που υλοποιεί η ΦΛΟΓΑ
σε όλη την Αττική με την αποκλειστική υποστήριξη της GlaxoSmithKline


Μέσα σε 1 χρόνο πραγματοποιήθηκαν πάνω 1600 επισκέψεις από εξειδικευμένους νοσηλευτές, ενώ 115 παιδιά εξυπηρετούνται καθημερινά από το πρόγραμμα. Σημαντική η παροχή νοσηλευτικής και ψυχολογικής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται το πρόγραμμα Κατ' Οίκον Νοσηλεία για παιδιά με καρκίνο σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο Συλλόγος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του.
Από τον Μάιο του 2009 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω απο 1.600 επισκέψεις σε παιδιά με καρκίνο που πληρούν τα κριτήρια για να λαμβάνουν στο σπίτι την διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων (αιμοληψία, περιποίηση καθετήρα Hickman, χορήγηση ενέσιμων θεραπειών στο σπίτι). Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται από 9 ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες / νοσηλευτές σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία». Το πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Νοσηλεία» αποτελεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα στη χώρα μας και καλύπτει μια πραγματική ανάγκη των παιδιών και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη της GlaxoSmithKline.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 280-300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο τα οποία είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε θεραπεία. Η ανάγκη λειτουργίας ενός προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας είχε εντοπισθεί από μελέτη της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» το 2004, η οποία έδειξε ότι το 23% των επισκέψεων στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στα παιδιά και τις οικογένειές τους είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Πιο συγκεκριμένα:
• Ελαττώθηκε σημαντικά ο χρόνος αναμονής των παιδιών στα νοσοκομεία γιατί πολλές φορές εξυπηρετούνται στο σπίτι, γεγονός που προσφέρει στα παιδιά ανακούφιση, ηρεμία και ξεκούραση.
• Με μικρότερο αριθμό παιδιών στα νοσοκομεία, ο φόρτος εργασίας των γιατρών έχει βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών των παιδιών που πραγματικά χρειάζονται να βρίσκονται στο νοσοκομείο.
• Τα παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερες ιώσεις γιατί εκτίθενται σε λιγότερους κινδύνους λόγω των μειωμένων επισκέψεων στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τη θεραπεία τους πιο σταθερά και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το πρωτόκολλο θεραπείας.
• Παιδιά που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα αποφεύγουν τις συνεχείς μετακινήσεις στο νοσοκομείο που τους δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.
• Μειώθηκαν οι απουσίες από τα σχολεία των παιδιών και των γονέων από την εργασία τους.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φλόγα, κ. Μαρία Τρυφωνίδη ανέφερε: «Θέλουμε κατ αρχάς να ευχαριστήσουμε τη GSK γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα τόσο πολυδάπανο πρόγραμμα, που για τη Φλόγα ήταν ένα όνειρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί βλέπουμε άλλον έναν από τους μεγάλους στόχους της Φλόγας να γίνεται πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα Κατ' Οίκον Νοσηλεία υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία ένα χρόνο τώρα και η ικανοποίηση παιδιών και γονέων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για εμάς ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Όταν αρχίσαμε, πριν ένα χρόνο, πιστεύαμε ότι θα ήταν επιτυχία αν καταφέρναμε να εξυπηρετήσουμε 50 περίπου παιδιά, με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι τελικά εξυπηρετήσαμε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και τα οποία ξεπερνούν τα 115. Πραγματοποιήσαμε πάνω από 1600 επισκέψεις σε όλη την Αττική, από το Καματερό μέχρι τα Καμίνια και από την Ανω Γλυφάδα μέχρι το Ιλιον.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα ογκολογικά τμήματα και των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, γιατί αν δεν αγκάλιαζαν το πρόγραμμα με τόσο ενδιαφέρον, τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Κυρίως ευχαριστούμε το Ογκολογικό τμήμα του Αγλαια Κυριακού που είχε την πρωτοβουλία και τη διάθεση να μοιραστεί μαζί μας τις πρωτες σκέψεις και αναζητήσεις και να διενεργήσει τη μελέτη εφικτότητας του προγράμματος, ώστε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα. Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια με κάθε τρόπο και να διευρύνουμε την νοσηλευτική φροντίδα και σε άλλους τομείς, όπως ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών, όπως εξάλλου προβλέπεται στο συνολικό πρόγραμμα της Νοσηλείας που χρηματοδοτεί η GSK».
Η διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της GlaxoSmithKline Ελλάδας, κ. Λένα Λυμπεροπούλου δήλωσε: «Παρακολουθώντας ένα χρόνο τώρα την υλοποίηση του προγράμματος Κατ Οίκον Νοσηλεία, με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε στις οικογένειες των παιδιών της Φλόγας την ελπίδα να δυναμώνει. Το πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα και να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα για τα περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης. Από πλευράς μας σαν GlaxoSmithKline θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Φλόγας και μέσα από αυτήν την προσπάθεια όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη».
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη GlaxoSmithKline
Στο πλαίσιο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο, η GlaxoSmithKline Ελλάδας με ιδιαίτερη ευαισθησία στηρίζει και ενισχύει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες παιδιών και εφήβων, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ενώ για 12 χρόνια υποστηρίζει το Σύλλογο «Φλόγα».
Από το 1999, η GlaxoSmithKline Ελλάδας υποστηρίζει το 10ήμερο θεραπευτικό ταξίδι για τα παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα στο Barretstown Camp στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες, εγκεκριμένες από ψυχολόγους βοηθώντας τα να ενισχύσουν την αυτο-εκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους καθώς και να επανακτήσουν τη χαμένη παιδικότητά τους. Το 2010, η GSK υποστηρίζει το ταξίδι 40 παιδιών στο Barretstown Camp, ενώ μέχρι σήμερα περισσότερα από 150 παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα έχουν συμμετάσχει στο θεραπευτικό αυτό ταξίδι.
Η GlaxoSmithKline αποτελεί ιδρυτικό μέλος και τον μεγαλύτερο χορηγό του Προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας Barretstown στην Ιρλανδία όπου φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών που πάσχουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά που συμμετέχουν να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να θωρακίσουν τον ψυχολογικό τους κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

• GlaxoSmithKline Ελλάδας, κ. Λένα Λυμπεροπούλου 210 688 2301
• Σύλλογος Φλόγα, κ . Μαρία Τρυφωνίδη 210 748 5000.


Αναδημοσίευση : EuroCharity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου